Zpráva

Olga, Máša a Irina se vracejí do Ostravy
vydáno: 5.1.2018
Po letech se do ostravského divadelního života vrací Čechovova slavná hra Tři sestry.

V dramaturgii Komorní scény Aréna se (v rámci její novodobé historie) se jeden ze zakladatelů moderního dramatu, ruský dramatik Anton Pavlovič Čechov, neobjevuje poprvé. V prosinci 2006 zde měla premiéru inscenace jeho hry Racek a o tři roky později Višňový sad (2009).

„Tak Čechova můžu vždycky, navíc se mi zdálo, že na Tři sestry máme ideální hereckou konstelaci. Což je u tohoto autora velice důležité, a když se taková konstelace objeví, tak je dobré ji neminout. Na Čechovovi a na jeho Rackovi jsme se před lety pokusili formulovat, o co v tomhle divadle půjde, na Višňovém sadu se to snažili potvrdit. Teď to bude taková prověrka, zda si ho ještě dokážeme zahrát,“ vysvětluje návrat k Čechovovi umělecký šéf KSA a režisér Ivan Krejčí.

Po devíti letech tak budou mít diváci opět vzácnou příležitost ponořit se do světa vnitřních dramat Čechovových hrdinů, na které ovšem sám autor pohlíží s nemilosrdným a zároveň účastným humorem.
„Jeho humor je vlastně strašný, nelítostný, protože vychází ze smutku. Laskavost, která se hned zlomí do ironie. Je to vlastně tragický vaudeville,“ říká režisér Ivan Krejčí.

Tři sestry, hra z roku 1901, patří k nejhranějším titulům moderního dramatu, ačkoliv se v ní, jak je u Čechova pravidlem, zas až tak moc nestane. Tři dcery zesnulého generála Prozorova žijí v provinčním městečku se svým bratrem a posléze i s jeho rodinou a vzpomínají na šťastné chvíle strávené v Moskvě, do které se chtějí vrátit. Nejstarší Olga je stará panna, která pracuje jako středoškolská učitelka, prostřední Máša nešťastně vdaná za místního učitele a nejmladší Irina upíná své životní naděje k lásce, ale když se dočká zklamání, je zřejmé, že ji čeká stejný osud jako Olgu. Společnost jim dělají důstojníci místní posádky, s kterými se pouštějí do planých filozofických debat, ale i do seriózních úvah o tom, jak naplnit své životy. Bratr sester, Andrej, je nakonec svou ženou Natašou zcela zničen, přičemž ta také postupně vytlačí celou rodinu Prozorovových z jejich domu. Všichni se nicméně až do konce hry snaží porozumět smyslu své existence a v závěru se doberou zásadního poznání, že žít se zkrátka musí.

„Ta hra je o ženách v mužském světě. Muži vytvářejí prostor pro ty ženy a není to moc útěšné. Tři sestry jsou možná nejtvrdší z Čechovových her, je o konci času, o úplném zániku, není tam už žádný horizont, ke kterému by se dalo směřovat. Svět, kterému jsme rozuměli, odchází, něco se na nás valí, nevíme přesně co, a nevíme, jak na to reagovat,“ dodává Ivan Krejčí.

Komorní scéna Aréna je známa jednak jako tzv. herecké divadlo a také jako soubor, který ve svých inscenacích maximálně ctí autora bez zbytečných režijních exhibic. Tvůrcem tohoto stylu byl už zakladatel Arény Pavel Cisovský a v této linii na něj navázal i současný umělecký šéf Ivan Krejčí. Co tedy podle něj tedy znamená ctít A. P. Čechova?
„Nenechat věci jen běžet. Čechov je zrádný v tom, že se velké kusy hry zdánlivě odehrávají v jedné atmosféře. Jenomže když se na to člověk podívá pořádně, tak vidí, že se tam situace mění každou chvíli. A nejtěžší je ty kusy rozsekat, identifikovat a vystihnout všechny jejich valéry, vyloupnout podstatu a tudíž i humor. A pořád musíte být konkrétní, ty situace a postavy vypadají téměř jako ze života a zároveň jsou to metafory. Ale jakmile začnete tyto metafory inscenovat, tak je to trochu pitomé, vlastně literární, ale zase je nesmíte pominout. Klíčem je pro mě vždy důsledně pojmenovat situace, vést herce k jednání, netrpět v postavách a objevit autorův humor.“

V rolích sester Prozorovových se objeví Tereza Cisovská jako Olga, Pavla Dostálová jako Máša a Zuzana Truplová coby Irina. Jejich bratra Andreje hraje Šimon Krupa a jeho ženu Natašu hostující Kristýna Leichtová.

„Bude to strašně smutná a strašně lidská komedie. Lidé se budou smát, ale úsměv jim z těch smutných klaunů bude mrznout na rtech. Jestli lidé chtějí vidět Čechova v jeho nejčistší podobě, tak by se na Tři sestry měli přijít podívat do Arény,“ prozrazuje představitelka Nataši Kristýna Leichtová.

Tři sestry připravil osvědčený tým režiséra Ivana Krejčího, který tvoří dramaturg Tomáš Vůjtek, scénograf Milan David, výtvarnice kostýmů Marta Roszkopfová a hudební skladatel Ondřej Švandrlík. Drama se hraje v překladu nejznámějšího českého překladatele A. P. Čechova, Leoše Suchařípy.

Premiéra, která je už mnoho týdnů dopředu zcela vyprodaná (stejně jako již všechny lednové reprízy) se uskuteční hned první novoroční sobotu, tedy 6. ledna 2018 v 18:30 hodin.

zdroj zprávy: Alice Taussiková