Zpráva

Olimpiade poprvé na scéně Stavovského divadla
vydáno: 14.3.2013
Mimořádnou, dlouho očekávanou událostí mezinárodní operní scény bude uvedení jednoho z vrcholných děl Josefa Myslivečka Olimpiade ve Stavovském divadle. Opera Olimpiade se na jeviště vrací po 234 letech od poslední reprízy, která se odehrála v roce 1778 v Neapoli. V pražském Stavovském divadle zazní poprvé v historii. První premiéra je na programu 2. května, druhá premiéra 5. května a repríza 6. května.

Josef Mysliveček (1737-1781) patří mezi nejslavnější evropské operní skladatele své doby, byl jedním z učitelů a zdrojů inspirace Wolfganga Amadea Mozarta, génius svými současníky nazývaný Il divino Boemo, Božský Čech. Opera Olimpiade z roku 1778 je jednou z nejuznávanějších Myslivečkových oper vůbec, oslavovaná tehdejším publikem i kritikou. Zásluhou tvůrčího týmu v čele s dirigentem barokního orchestru Collegium 1704 Václavem Luksem se tak současnému publiku dostává jedinečné příležitosti Myslivečka znovu objevit. Režie Ursel Herrmannové, která v Národním divadle spolu se svým manželem Karlem-Ernstem Herrmannem realizovala velmi úspěšné inscenace Mozartových oper La clemenza di TitoLa finta giardiniera, vytříbená interpretace barokního orchestru Collegium 1704, brilantní pěvecké výkony sólistů v čele s Raffaellou Milanesi, Sophií Harmsen, Johannesem Chumem či Simonou Šaturovou a také nadčasový dramatický příběh odehrávající se na pozadí starořeckých olympijských her jsou příslibem vzrušujícího zážitku.

Národní divadlo Olimpiade Josefa Myslivečka uvádí s podporou nadačního fondu BOHEMIAN HERITAGE FUND, Ministerstva kultury České republiky a v koprodukci s Théâtre de Caen, Opéra de Dijon a Grand Théâtre de Luxembourg. Právě na tyto renomované scény se inscenace po třech představeních ve Stavovském divadle přesune.

„Nadační fond BOHEMIAN HERITAGE FUND se zabývá podporou špičkových projektů české kultury a premiéra opery Josefa Myslivečka Olimpiade v Národním divadle mezi ně bezesporu patří. Mysliveček je pro českou operu tím, čím je Händel pro britskou hudbu a Rameau pro operu francouzskou. Jeho hudba je klenot, který je třeba vynést na světlo. Uvedení Olimpiade v Národním divadle je opravdovou událostí a jsme velmi hrdí na to, že jsme jako nadační fond partnerem tohoto projektu od jeho počátku,“ konstatuje JUDr. Pavel Smutný, předseda správní rady nadačního fondu BOHEMIAN HERITAGE FUND a známý mecenáš české kultury.

„Josef Mysliveček patřil k nejúspěšnějším operním skladatelům své doby a jeho nádhernou hudbu plnou melodické invence a neomylného smyslu pro hudební drama obdivovalo nejen operní publikum v Itálii, kde strávil většinu svého života, ale stala se zdrojem inspirace i pro řadu jeho následovníků včetně samotného Mozarta. Věřím, že oživení opery Olimpiade napomůže návratu Josefa Myslivečka do povědomí veřejnosti jako skladatele, kterému náleží čestné místo mezi největšími v dějinách hudby,“ říká iniciátor projektu, dirigent Collegia 1704 Václav Luks.

Josefu Myslivečkovi, vzniku a realizaci inscenace jeho opery Olimpiade je věnován stejnojmenný celovečerní dokumentární film režiséra Petra Václava a kameramana Miroslava Janka, který do kin vstoupí koncem letošního roku.


zdroj zprávy: Simona Andělová