Zpráva

Olomoucká divadla představí své hrdiny na Noci divadel 2022
vydáno: 15.11.2022
V sobotu 19. listopadu 2022 od 16 do 19 hodin proběhne v Olomouci jubilejní desátý ročník Noci divadel. Pro tento rok zvolili organizátoři celorepublikové akce téma „hrdinové“. Tři olomoucká divadla – Divadlo Tramtarie, Divadlo na cucky a Moravské divadlo Olomouc – a Klub mladého diváka ARTER letos spojily síly a přichází s programy, které propojuje soutěž. Návštěvníci, kteří úspěšně absolvují program ve všech divadlech a získají razítka, budou zařazeni do soutěže o divadelní ceny.

„Po několika letech jsme se v rámci Noci divadel rozhodli znovu propojit olomoucké divadelní scény a Klub mladého diváka ARTER a vytvořit pro veřejnost něco společného. Proto diváci, kteří navštíví Divadlo na cucky, Moravské divadlo i Divadlo Tramtarie kdykoliv mezi 16 a 19 hodinou a v jakémkoliv pořadí, mohou v každém divadle získat razítko na soutěžní kartičku a zařadit se tak do slosování o divadelní ceny. V každém divadle je připraven různorodý program, jehož součástí jsou i zástupci klubu ARTER,“ uvedla herečka Moravského divadla a vedoucí Ateliéru MDO Jana Posníková.

Divadlo Tramtarie na Noc divadel chystá opravdu nabitý program. Návštěvníci se mohou těšit na zábavnou interaktivní stezku divadlem, na které se zapojí do různých aktivit, nahlédnou do míst, kam nemají diváci běžně přístup, a hlavně se osobně setkají s divadelními hrdiny ze svých oblíbených inscenací. Program je vhodný pro celou rodinu, zabaví se totiž děti i dospělí. „Věřím, že si návštěvníci s námi Noc divadel užijí naplno. Chystáme pro ně různé soutěže, hry nebo výtvarné dílny pro děti i dospělé. Navíc otevřeme naše divadlo opravdu celé, takže nabízíme jedinečnou příležitost nahlédnout do míst, kam se běžný divák normálně nepodívá, jako je například naše technické zázemí nebo třeba herecká šatna. To vše samozřejmě propojíme s našimi inscenacemi, ale hlavně s jejich hrdiny, takže návštěvníci potkají své oblíbené postavy z našich inscenací tváří v tvář,“ uvedla dramaturgyně Tereza Matějková. Na interaktivní stezku mohou návštěvníci Noci divadel dorazit do Divadla Tramtarie mezi 16. a 19. hodinou. Od 20 hodin pak divadlo uvede nejnovější komedii Horory z manželských ložnic.

Svou část programu Noci divadel připravilo také Divadlo na cucky. Od 16 hodin tu mohou zájemci absolvovat interaktivní dobrodružnou hru "Po stopách národních hrdinů", která je zavede i do veřejnosti běžně nepřístupných míst. „Během hry získají návštěvníci indicie potřebné k vyluštění tajenky a získání razítka do soutěžní kartičky,“ uvedl mluvčí divadla Zdeněk Vévoda a doplnil: „Zároveň se seznámí s hrdiny novodobé české historie, a naladí se tak na večerní derniéru inscenace Opuštěná společnost.“ Divadlo na představení nebude vybírat vstupné, do sálu se dostane padesát diváků, kteří přijdou jako první. Začátek je plánován na 19. hodinu. „V rámci odpoledního programu bude možné absolvovat i další, bonusové aktivity. Diváci si třeba vyzkouší práci hrdiny divadelního – tedy technika, a herci jsou v případě zájmu připraveni provést účastníky zákulisím. Celý večer uzavře po osmé večerní DJ Nick Robertson se svým hudebním setem,“ uzavřel Vévoda. V Divadle na cucky budou, stejně jako na dalších olomouckých scénách, připraveny kartičky Noci divadel. I zde tedy můžete svou divadelní pouť začít.

Moravské divadlo Olomouc umožní návštěvníkům stát se na chvíli divadelním hrdinou a vyzkoušet si různé divadelní profese. „Rádi bychom ukázali návštěvníkům Noci divadel naše divadlo tak, jak ho ještě neznají. Budou si moci vyzkoušet, jaké to je být v kůži umělců. No řekněte, kdo by si nechtěl zkusit dirigovat orchestr, režírovat herce nebo si zazpívat s operními pěvci? Některá stanoviště jsou navíc i v zákulisí, kam se běžně veřejnost nedostane,“ prozradila podrobnosti Jana Posníková. Celkem bude připraveno šest stanovišť, na nichž si diváci vyzkouší první čtenou zkoušku, dirigování malého divadelního uskupení, režírování herců, zpívání nebo učení se choreografie. Na všech stanovištích se setkají s umělci Moravského divadla, kteří jim zábavnou formou pomohou úkol splnit. Na stanovišti Klubu mladého diváka ARTER musí návštěvník vyplnit spojovačku. Za splnění každého úkolu dostane jednu indicii, z nichž na konci poskládá tajenku a získá razítko. Všechny potřebné informace, mapku a soutěžní kartičku návštěvníci obdrží při příchodu ve foyer. Pro zpestření bude připraven fotokoutek nebo si návštěvník bude moci vyrobit placku.

V programu všech divadel bude zapojen také Klub mladého diváka ARTER, který sdružuje mladé lidi do 26 let se zájmem o kulturu, a členům nabízí mnohé slevy do divadel, kin a na výstavy, a také účast na zajímavých workshopech a besedách.

V rámci letošního ročníku Noci divadel organizátoři navázali spolupráci s projektem Paměť národa a připravili sbírku ke Dni válečných veteránů. Pořízením květu vlčího máku mohou návštěvníci Noci divadel vyjádřit úctu těmto hrdinům. Výtěžek bude použit na přímou pomoc pamětníkům a na dokumentaci jejich příběhů. K této iniciativě se připojila všechna tři divadla, v nichž najdete kasičku, kam můžete přispět libovolnou částkou a vzít si za to květ vlčího máku.