Zpráva

Olomoucká divadla se vrací na jeviště, pro diváky budou hrát pod širým nebem
vydáno: 15.5.2020
Jsme v tom spolu a spolu pro vás budeme znovu hrát, vzkazují Moravské divadlo Olomouc, Divadlo Tramtarie a Divadlo na cucky. Olomoucké soubory obnovují po vynucené pauze svou činnost, současně se rozhodly načas opustit stálé scény a hrát pro diváky pod širým nebem. Akce s názvem Divadelní červen open-air nabídne více než dvě desítky představení, diváci se mohou těšit na komedie, pohádky i koncerty. To vše v atraktivním prostředí areálu Korunní pevnůstky.

Olomoucké soubory se kvůli pandemii koronaviru musely na více než dva měsíce vzdát živého hraní pro veřejnost, s rozvolňováním bezpečnostních opatření však vznikla idea vrátit se před koncem sezony zpátky na jeviště a znovu navázat kontakt s diváky. Společnou iniciativu Moravského divadla, Divadla na cucky a Divadla Tramtarie podpořilo statutární město Olomouc. „Kdo miluje divadlo stejnĕ jako já, musí mít velkou radost. Olomoučtí divadelníci se spojují a budou pro nás hrát celý mĕsíc ve venkovních prostorách. Je to báječný nápad, který umĕlci vymysleli, a já jim tleskám. Hraní v divadlech je stále ještĕ značnĕ omezené a při naplnĕní všech nařízení nákladovĕ neúnosné. Mĕsto samozřejmĕ mĕsíční plenérové hraní finančnĕ podpoří. Vĕřím, že tato iniciativa, která je ojedinĕlá v celé republice, příznivĕ zarezonuje. Připojme se tedy k tomuto projektu také my jako diváci. Konečnĕ se zas bude v Olomouci hrát. A to je skvĕlá zpráva,“ uvedla náměstkyně primátora Markéta Záleská.

Akci Divadelní červen open-air vnímají olomoucké soubory jako určitou přípravu na novou sezonu, která snad již proběhne ve standardním režimu bez omezení. „Jsem rád, že po dlouhé době můžeme našim divákům oznámit, že mohou za námi dorazit na představení. Bohužel za současných podmínek je pro všechna divadla z provozních a ekonomických důvodů takřka nemožné hrát na svých stálých scénách. Například Moravské divadlo by na své scéně nemohlo za stávajících podmínek zcela jistě hrát velké opery, balety ani činohry, aniž by prohlubovalo svoji ztrátu. Zároveň jsme chtěli našim divákům zpříjemnit červnové dny a poděkovat jim za dosavadní přízeň. Proto si velmi vážím toho, že jsme se s mými kolegy z ostatních divadel a s vedením města dokázali v krátkém čase dohodnout na společné červnové aktivitě, kterou lze vnímat jako jakýsi prolog před zahájením klasických divadelních produkcí, jichž se doufám dočkáme v druhé polovině srpna a naplno v září. Zároveň doufám, že tento projekt bude pozitivním příkladem a prvním krůčkem k co nejtěsnější spolupráci napříč olomouckou kulturní scénou,“ zdůraznil ředitel Moravského divadla David Gerneš.

Navzdory názvu celé akce odstartuje program už poslední květnový víkend, během kterého představí Divadlo Tramtarie novinku v repertoáru, autorskou komedií Láska za koronu v režii uměleckého šéfa Vladislava Kracíka. „Byla napsána a nazkoušena v rekordně krátkém čase a je míněna jako poděkování za obrovskou podporu, kterou Divadlo Tramtarie přijímalo od svých diváků po celou dobu koronakrize. Cílem inscenace je s humorem a nadsázkou reflektovat mnohdy nelehké dění několika posledních týdnů a měsíců a směsicí několika komických příběhů dodat divákům nadhled a společnou naději, že všechno zlé je vždy nakonec pro něco dobré,“ přiblížila ředitelka divadla Petra Němečková. Poslední květnovou neděli pak Moravské divadlo oslaví spolu s malými i velkými diváky Mezinárodní den dětí, a to oblíbenou pohádkou Královna Koloběžka první.

V červnu nabídne Moravské divadlo evergreeny činoherního repertoáru – komedie Když se zhasneKrálovny. Oba tituly patří ke spolehlivým diváckým hitům - první z nich již překročil sto repríz, druhý se k této číslovce rychle přibližuje. „Po takové pauze se samozřejmě všichni nesmírně těšíme, že se vrátí diváci do hlediště a my zpátky na jeviště. Nezbývá než přát si, aby už se situace nezkomplikovala v rámci nějakých nových omezení a také, aby nám přálo počasí,“ uvedla dramaturgyně olomoucké činohry Michaela Doleželová, která společně s Romanem Venclem obě komedie napsala a režírovala. „Je to, jakoby dítěti zavřeli nádherný čokoládový bonbón pod průhledný poklop a dovolili mu, aby kolem něj dva měsíce chodilo, dívalo se na něj, ale nemohlo si ho vzít. Tak moc se všichni těšíme, až si zase stoupneme na jeviště! Hraní venku je vždycky trochu risk a o něco větší stres, než v divadle, ale upřímně - je nám to jedno, hráli bychom kdekoliv, kdykoliv, jakkoliv, hlavně ať už to je,“ doplnil umělecký šéf činohry Roman Vencl.

Součástí červnového programu budou rovněž koncerty souboru opery a operety Moravského divadla. „Na jevišti se setkají zpěváci se členy orchestru, vedle árií z populárních oper a operet zazní ukázky z děl klasické hudby v komorním nástrojovém obsazení,“ popsal umělecký šéf souboru Miloslav Oswald.

Divadlo Tramtarie představí během června kromě již zmíněné novinky Láska za koronu i další oblíbené tituly ze svého repertoáru. Nebude chybět Kabaret nahatý Shakespeare, letní komedie Po stopách něžného muže, pohádka O pračlovíčkovi nebo crazy komedie Poslední noc s Claudií. „V areálu Korunní pevnůstky uvedeme také oblíbený pořad Herci Na ležáka, který pořádá naše divadlo společně s členy činohry Moravského divadla,“ podotkla Němečková.

Divadlo na cucky uvede v amfiteátru Korunní pevnůstky tanečně-divadelní sólový projekt choreografky, performerky a zpěvačky Cécile Da Costy s názvem Roselyne. Nabídne rovněž detektivní pátrání po hrdinech českých dějin s názvem Opletal nebo inscenaci Jsem do tebe, v níž scenáristka a režisérka Silvia Vollmannová vypráví o důvěrně známých situacích ze života zamilovaných. „Divadlo na cucky v červnu realizuje část svého programu na své domácí scéně. Na open air scéně uvedeme tituly, které jsou adaptovatelné pro tyto specifické podmínky a moc nás těší příležitost hrát pro větší počet diváků v netradičním prostředí. Radost máme i z faktu, že se olomoucká divadla opět spojují v těžké době,“ sdělil ředitel divadla Jan Žůrek.

Vedle divadelních souborů se v programu coby hosté představí členové Moravské filharmonie Olomouc, a to koncertem pod širým nebem, který se uskuteční 25. června. „S potěšením obohatíme červnový divadelní open-air maratón koncertem klasické hudby, neboť i my v Moravské filharmonii v postupných krocích obnovujeme činnost a zároveň rádi i tímto koncertem přispějeme k navrácení kulturního života do našeho města,“ řekl ředitel Moravské filharmonie Jonáš Harman.

Předprodej vstupenek na představení Divadla Tramtarie startuje již dnes. Lístky na představení Moravského divadla a Divadla na cucky bude možné zakoupit od pondělí 18. května, na koncert Moravské filharmonie potom od 1. června.

Kapacita hlediště je zatím omezená na sto osob, v případě uvolnění stávajících opatření půjde do prodeje vyšší počet vstupenek. Upozorňujeme návštěvníky open-air představení, že hrajeme za každého počasí. Představení se nikdy neruší předem, a to ani v případě negativní předpovědi počasí. O zrušení produkce se rozhoduje až v době plánovaného začátku představení. Během představení není dovoleno používat deštníky, protože omezují viditelnost ostatním divákům. Z tohoto důvodu doporučujeme vzít si s sebou nepromokavou bundu nebo pláštěnku.

PROGRAM:
30. 5., 19:00 Láska za koronu (Divadlo Tramtarie)
31. 5., 15:00 Královna Koloběžka první (Moravské divadlo Olomouc)
  1. 6., 19:00 Když se zhasne (Moravské divadlo Olomouc)
  3. 6., 19:00 Koncert opery a operety MDO (Moravské divadlo Olomouc)
  4. 6., 19:00 Láska za koronu (Divadlo Tramtarie)
  5. 6., 19:00 Kabaret nahatý Shakespeare (Divadlo Tramtarie)
  6. 6., 19:00 Královny (Moravské divadlo Olomouc)
  7. 6., 19:00 Láska za koronu (Divadlo Tramtarie)
  8. 6., 19:00 Když se zhasne (Moravské divadlo Olomouc)
  9. 6., 21:00 Rosalyne (Divadlo na cucky ve spolupráci s festivalem Tanec Praha)
12. 6., 19:00 Královny (Moravské divadlo Olomouc)
14. 6., 15:00 O pračlovíčkovi (Divadlo Tramtarie)
15. 6., 19:00 Koncert opery a operety MDO (Moravské divadlo Olomouc)
16. 6., 19:00 Po stopách něžného muže (Divadlo Tramtarie)
17. 6., 19:00 Láska za koronu (Divadlo Tramtarie)
18. 6., 21:00 Jsem do tebe (Divadlo na cucky)
19. 6., 19:00 Když se zhasne (Moravské divadlo Olomouc)
21. 6., 19:00 Láska za koronu (Divadlo Tramtarie)
22. 6., 19:00 Poslední noc s Claudií (Divadlo Tramtarie)
23. 6., 19:00 Láska za koronu (Divadlo Tramtarie)
24. 6., 21:00 Opletal (Divadlo na cucky)
25. 6., 19:00 Koncert pod širým nebem (Moravská filharmonie Olomouc)
26. 6., 19:00 Kabaret nahatý Shakespeare (Divadlo Tramtarie)
27. 6., 19:00 Herci na ležáka (Divadlo Tramtarie a Moravské divadlo Olomouc)


zdroj zprávy: David Kresta