Zpráva

Ondřej Rychlý si pod plzeňským nebem zopakuje Švandu dudáka
vydáno: 23.6.2020
13. ročník Divadelního léta bude po koronavirové pauze jednou z prvních divadelních akcí v Plzeňském kraji. Festival se sice musel uskromnit a provést změny, na programu ale zůstává úspěšná komedie Švanda dudák v režii Marka Němce, která měla premiéru vloni v červnu. Hlavní hvězdou příběhu přeneseného do „divokých“ devadesátek je Ondřej Rychlý, který se kvůli roli musel naučit hrát na dudy. Dále hrají mimo jiné Eliška Hanušová, Martin Písařík nebo Tomáš Karger. Švanda dudák bude k vidění na scéně U Ježíška od 14. do 19. července. Od 25. do 27. července ho vystřídá letošní premiéra Poslední zrnko písku, kterou pro festival připravují studenti DAMU. V rámci doprovodného programu se uskuteční PechaKucha Night, ImprozápasOpen Air Slam. Vstupenky na Divadelní léto jsou k dostání prostřednictvím sítě GoOut.

Divadelní léto se s návštěvností 9000 diváků ročně řadí k největším open air divadelním festivalům v republice, na jeho letošním programu se však podepsala koronavirová krize. Termín zahájení se z poloviny června posunul až na 8. července, snížil se počet představení i počet míst v hledišti. Organizátoři byli bohužel nuceni zrušit nastudování výpravné inscenace Shakespeare v Hollywoodu a přesunuli ji na rok 2023. Na programu zůstává druhá letošní novinka, autorská inscenace Poslední zrnko písku, kterou pro Divadelní léto připravuje soubor studentů DAMU Činohra 16-20. Režisérkou je Aminata Keita a dramaturgem Jaroslav Jurečka. Inscenace vznikne v první polovině července v rámci rezidence v umělecké dílně spolku PaNaMo v Partolticích.

Obnovená premiéra Švandy dudáka se odehraje v úterý 14. července. Herec Ondřej Rychlý přiznává, že se mu během roku po Švandovi stýskalo: „Stýskalo se mi i po všech kamarádech, se kterými je taková radost hrát, že už se dočkat nemůžu. A myslím, že po koronapauze budeme všichni natěšení ,zahrát si‘ ještě o něco víc, než kdyby probíhal normální divadelní režim.“ V dalších rolích se představí Martin Písařík jako Vocilka a Michal Štěrba jako Kalafuna. Švandovu věrnou milou Dorotku hraje Eliška Hanušová, jejího otce Tomáš Karger. Chybět nebudou stálice Divadelního léta Klára Krejsová, Jana Kubátová, Bronislav Kotiš, Antonín Procházka ml. a David Kubát, na scénu se vrátí i skupinka romských dětí. Autory adaptace Tylova Strakonického dudáka jsou režisér Marek Němec a dramaturg Jiří Janků.

Vstupenky na Divadelní léto se prodávají prostřednictvím sítě GoOut. „Vzhledem k opatřením v rámci pandemie i neustále se měnící situaci jsme se nakonec rozhodli pro nečíslované sezení ve dvou kategoriích: křesla a elevace. Oproti minulým letům, kdy jsme měli v tuto dobu vyprodáno, je zatím na všechna představení vstupenek dostatek. Zdá se, že diváci s nákupem váhají, ráda bych je proto ujistila, že uděláme vše pro jejich komfort i bezpečí. Dodržíme všechna hygienická doporučení, a navíc hrajeme na čerstvém vzduchu pod širým nebem,“ zve ředitelka Divadelního léta Marcela Mašínová.

Historie Divadelního léta pod plzeňským nebem se píše od roku 2008, za dvanáct let festival navštívilo celkem 85000 diváků. Každý rok vzniká původní inscenace, kterou tvůrci zasazují do kulis širšího centra Plzně, divadelní scéna s hledištěm vyrůstá na různých místech. Za dobu existence Divadelního léta se na plzeňské letní scéně vystřídala řada hvězdných tváří, mimo jiné Viktor Limr (Don Juan, 2008), Jan Zadražil (Revizor, 2009), Martin Hofmann (Král jelenem, 2010), Roman Zach (Lhář, 2014), Pavel Batěk (Prokletí rodu Baskervillů, 2015) nebo Kamil Halbich (Don Quijote, 2016). Jednou z nejúspěšnějších inscenací v historii festivalu byl Cyrano s Michalem Dlouhým (2018).

zdroj zprávy: Daniela Vítová