Zpráva

Ostrava v Praze 2012
vydáno: 22.10.2012
Národní divadlo moravskoslezské se v Praze v rámci třetího ročníku projektu představí čechovovskými tématy v inscenacích Kuřačky a Ivanov.

Hra Kuřačky, která letos získala Cenu Evalda Schorma, byla napsána přímo pro Národní divadlo moravskoslezské. Autorka Anna Saavedra a režisérka Janka Ryšánek Schmiedtová ve své variaci na Tři sestry zpracovaly téma, které jim dlouho leželo v hlavě. Vznikla tak permanentně vyprodaná něžná groteska o hledání „toho pravého“ po třicítce, o virtuálních láskách, fenoménu singles, internetových seznamkách, babyboomu, intelektuálech a celebritách, pracujících ženách a mužích v domácnosti. „Vždycky se mi zježí chlupy na rukou vzrušením, když si uvědomím, jaké jsem měla štěstí, že mi bylo umožněno zažít zkoušení Kuřaček v Ostravě. Že jsem byla oslovena uměleckým šéfem Šimákem, že Saavedra souhlasila napsat hru, o které jsme roky mluvily, že do zkoušení šli herci Národního divadla moravskoslezského naplno, stejně tak jako všichni ostatní, a konečně že je teď o naše Kuřačky zájem. A jaký! Dostávají se ke mně nadšené reakce diváků a já se navenek tiše červenám, abych uvnitř doslova chroptila blahem,“ vysvětluje režisérka Janka Ryšánek Schmiedtová. „V Kuřačkách není nic uvařené na vodě, divák se může ztotožnit s některou z postav a přitom se zasmát sám sobě a svým problémům, to je síla katarze, kvůli které divadlo nikdy definitivně z povrchu zemského nezmizí. Kuřačky nejsou povrchní ani zbytečně sentimentální nebo rádoby hloubavé, ale mají šmrnc a správně dekadentní humor.“
V rolích tří sester uvidíme Renátu Klemensovou (Olga), Nikolu Birklenovou (Máša) a Petru Lorencovou (Iri). V roli jejich bratra se představí Vladimír Polák (Andrej) a jeho ženu ztvární Kateřina Vainarová (Natálie). Dále hrají Dalibor Dufek (Baronek), Robert Urban (Jan) a Igor Orozovič (Petr).

K inscenaci Ivanov uvádí držitel několika cen Alfréda Radoka, režisér Štěpán Pácl: „Troufám si říct, že činoherní soubor Národního divadla moravskoslezského je ze souborů, se kterými jsem dosud pracoval, zřejmě svou soustředěností, hereckou prací a chutí do práce jistě jeden z nejlepších. Ivanov byla už třetí příležitost v Ostravě pracovat a pokaždé mě znova překvapovala rychlost, s jakou dokáží herci zpracovávat nové podněty, a naopak i schopnost obohacovat a zpřesňovat své postavy a chápat celek inscenace. Ivanov vznikal v Ostravě a pro Ostravu, jsem zvědav, jak bude fungovat v úplně jiném prostředí, divadelním i společenském, a těším se na to. A diváci se snad můžou těšit na Čechova, který se nám i přes hloubku více jak sta let směje, jako se smál své době a sám sobě.“

Děj jedné z vrcholných her Antona Pavloviče Čechova se odehrává na ruském venkově, kde se schází společnost, aby debatovala o životě, zabíjela nudu, hledala smysl života a pila vodku. Ivanov se nudí, Ivanov neví, se kterou ženou má žít, neví, proč je na světě. V hlavní roli Ivanova uvidíme Tomáše Jirmana, jeho nemocnou ženu Annu ztvární Lada Bělašková a obdivovatelku Sášu Veronika Lazorčáková. Dále účinkují František Večeřa, Jan Fišar, Anna Cónová, Petr Houska, Alexandra Gasnárková, Jiří Sedláček, František Strnad, Marie Logojdová, Vladimír Čapka a další.

Ivanov je na programu 28. října 2012 na Nové scéně Národního divadla od 19.00 hodin. Kuřačky se budou hrát 28. října 2012 od 16.00 hodin v Divadle Komedie.

Přehlídka Ostrava v Praze se poprvé konala u příležitosti kandidatury na titul Evropské hlavní město kultury 2015. Ostrava sice titul nezískala, festival Ostrava v Praze se ale líbil natolik, že tradice pokračuje. V rámci letošního třetího ročníku přehlídky, kterou pořádá opět Statutární město Ostrava, bude navíc možné už od 22. října na piazzetě Národního divadla zhlédnout výstavu s názvem Noblesa a syrovost, která ukáže současnou podobu interiéru i exteriéru čtyř ostravských profesinálních divadel.


zdroj zprávy: Viola Kučerová (Národní divadlo moravskoslezské)

Další zprávy