Zpráva

OSVČ pracující v kultuře mohou žádat o 60 tisíc korun
vydáno: 23.10.2020
Poprvé od vypuknutí epidemie mají možnost získat podporu i osoby samostatně výdělečně činné pracující v kultuře. Umělci a lidé z odborně technických profesí mohou žádat o 60.000 korun, které by jim měly kompenzovat výpadky příjmů za zrušená představení, koncerty a kulturní akce do konce tohoto roku. Umožní to pokračování programu COVID kultura.

„Jsme velmi rádi, že Ministerstvo kultury nakonec přistoupilo na náš požadavek, aby se kompenzace netýkala pouze samotných umělců, ale i zvukařů, osvětlovačů, či produkčních. Zkrátka všech, bez kterých žádné umělecké představení nemůže vzniknout,“ sdělil za Asociaci hudebního průmyslu Robert Porkert. Žadatelé však musí v referencích prokázat, že jejich práce je nezbytně nutná pro vznik a realizaci uměleckého díla. Důležitou součástí žádosti je profesní životopis s výčtem představení z minulého nebo tohoto roku, které pomáhal zrealizovat. Žadatel bude muset také prokázat, že práce v kultuře je jeho hlavním příjmem.

„Věřím, že Ministerstvo kultury zveřejní na svých stránkách přesný manuál, jak a s jakými náležitostmi žádost podat. Velmi bychom ocenili i zřízení funkční telefonní info - linky, na které by žadatelé v případě nejasností získali všechny potřebné informace. Od zahraničních kolegů vím, že je to běžné,“ říká majitel pražského Divadla Broadway Oldřich Lichtenberg.

„Jsme velmi rádi, že se nám podařilo Ministerstvo kultury přesvědčit k podpoře „dělníků kultury“, kteří vytvářejí pro umělce a jejich výkony tolik potřebné zázemí. Každý, kdo se v kultuře pohybuje ví, že bez nich žádné představení, koncert či festival nemá šanci vzniknout,“ říká Michal Kocourek, majitel Divadla Kalich.

Podle odhadů Asociace hudebního průmyslu bude o kompenzaci žádat maximálně 4,5 tisíce OSVČ, kteří přišli vinou epidemie a současných vládních opatření o své příjmy.

Program COVID kultura 2 vznikal především na Ministerstvu průmyslu a obchodu. Kromě OSVČ by měl podpořit i společnosti působící v živé kultuře. Ty si mohou nově nárokovat i marně vynaložené výdaje na plánované ale zrušené akce, které se měly odehrát do 31. prosince 2020. Společnosti nyní mohou dostat až 50 % z již uhrazených částek.
Společnosti také vítají možnost uplatnit provozní náklady jako je například nájem, energie, služby a ostatní pravidelné náklady. Z již uhrazených faktur je možné proplatit uznatelných 80 % nákladů, a to za období od 1. března 2020 do listopadu 2020.
Celkově může každý subjekt obdržet za marně vynaložené výdaje a pravidelné náklady v součtu až 10 milionů korun.

zdroj zprávy: Jaroslav Panenka