Zpráva

Panáček Pinokio ožije v pražském Minoru
vydáno: 12.4.2018
V neděli 15. dubna od 18:00 se na scéně divadla Minor vydá za dobrodružstvím slavný dřevěný chlapec Pinokio v podání herce Ondřeje Nosálka. Režie a dramatizace známé pohádky Carla Collodiho se ujal Jiří Jelínek ve spolupráci se svou „dvorní“ výtvarnicí Bárou Čechovou. Na cestu bude Pinokiovi hrát živá hudba, kterou složil držitel Ceny divadelní kritiky 2015 Marek Doubrava.

Na světě je málo radosti, proto se Gepeto rozhodne vyřezat loutku chlapce Pinokia, aby s ním hrál a potěšil lidi. Se svým vystoupením mají velký úspěch a hrají ho po celém světě. Ale Pinokio nechce dělat pořád dokola to samé. A tak se jednoho dne rozhodne utéct a vyrazí do světa za dobrodružstvím.

Přestože inscenace je Collodiho pohádkou volně inspirována, klasické scény jako např. zvětšování nosu se v minorské verzi samozřejmě objeví. „Ústředním tématem je loutka, a to jak v rovině loutkoherectví a loutkářského řemesla, tak přeneseně ve smyslu vedení, ovládání či výchovy. Na rozdíl od předlohy ale neklademe takový důraz na výchovu, ale spíš na samotný vývoj dítěte, jednotlivá období, kterými v dospívání prochází, včetně období vzdoru, kdy se vzbouří a začne hledat své místo ve světě a učí se samo se sebou žít,“ uvádí režisér Jiří Jelínek. „Zároveň se na Pinokia nedíváme tak přísně. Výchova v době, kdy pohádka vznikla, znamenala, přehnaně řečeno, uděláš jednu chybu – dostaneš výprask, uděláš dvě chyby – maminka umře. Většina z tvůrců jsou rodiče, takže to vidíme trochu jinak.“ Inscenace kombinuje činohru s loutkoherectvím, nicméně velký důraz je kladen také na výtvarnou a hudební složku.

Jiří Jelínek je autor, režisér, herec, textař a autor komiksů. Pochází z Hradce Králové, kde založil amatérské loutkové divadlo DNO, které rychle získalo přízeň diváků i kritiky. V roce 2002 obdrželo Cenu Sazky a Divadelních novin, na festivalu Next Wave 2002 dostalo DNO cenu za objev roku a roku 2004 Jiří Jelínek cenu za autorský přínos českému divadlu. Krátce působil jako herec v Klicperově divadle, poté v brněnské Huse na Provázku, kde se začal profesionálně věnovat režii. S Minorem spolupracuje jako režisér již po páté.

zdroj zprávy: Josef Horák

Další zprávy