Zpráva

Pavol Seriš v nové komediální one man show
vydáno: 21.3.2019
Druhou premiérou letošní sezony v Divadle Bolka Polívky bude 5. dubna od 19.00 autorská inscenace Pozemšťan v podání herce Pavola Seriše a v režii Hany Mikoláškové. Fyzickým stand-upem i komediální pantomimou autor vypráví bláznivý příběh o mimozemšťanovi, který při svém pobytu na Zemi shledá, že by se rád stal člověkem. Pavol Seriš v inscenaci satiricky pohlíží na chaotický svět, který dnešní člověk přijímá jako normu. Pozemšťan je divadelní zprávou o lidech 21. století, kteří se dívají všude kolem sebe, jen ne do zrcadla.

Při putování po planetě Zemi zjišťuje zbloudilý mimozemšťan, že by se chtěl stát člověkem. Bedlivě zkoumá, jak se takový člověk projevuje, a po letech studia se z něj stává opravdový specialista! Mimozemský původ mu umožňuje nezaujatý a zcela nový pohled na lidi i na každodenní situace. Podaří se mu pochopit naše chování natolik, aby se mohl rozloučit se svou šedivou planetou a zapadnout do společnosti na pestrobarevné Zemi?

„Zkusili jsme se na člověka podívat z výrazného, až mimozemského nadhledu. Každodenní situace sledujeme očima bytosti, která se snaží najít souvislosti mezi tím, co lidé říkají, co dělají a jak se chovají. Mimozemšťan si realitu vykládá na základě vnějšího pozorování a ne vždy se mu podaří rozklíčovat příčiny lidského chování. Tím se dostává do vtipných, ale i prekérních situací,“ říká dramaturg inscenace Matěj Randár.

„Tento kus píšem už viac ako rok. Človek odpozorovaný primárne skrz telo je mimoriadne bohatá a nevyčerpateľná téma. Už len to ako chodíme alebo ako sa správame v parku či na plese ma neprestáva fascinovať. Verím, že sa nám, inscenátorom, podarí túto fascináciu človekom premietnuť do výsledného divadelného tvaru,“ doplňuje autor a herec Pavol Seriš.

Pavol Seriš po studiu anglického a norského jazyka na FF MU absolvoval Ateliér fyzického divadla na Divadelní fakultě JAMU. V prosinci 2017 dokončil na JAMU doktorské studium; svou disertační práci věnoval divadelní tvorbě Bolka Polívky v letech 1972-1987. Od roku 2018 působí na Janáčkově akademii jako pedagog. Jako dramatik a herec se věnuje převážně autorskému divadlu jednoho herce. Se svými inscenacemi Chutilo vám, páni?, Zo ZOO, Autor, Pri kase a dalšími pravidelně vystupuje kromě Slovenské a České republiky i v zahraničí. Ve své tvorbě kombinuje pohybové divadlo, stand-up comedy, pantomimu či tanec, které koření absurdním humorem. Za své autorské inscenace získal mnoho ocenění: například Cenu za nejlepší herecký výkon na FITUA festivalu 2015 v Agadiru v Maroku, Poctu Objev roku na festivalu alternativního umění ...příští vlna/next wave... 2014 v Praze, Hlavní Cenu na European Young Theatre 2015 v italském Spoletu či Cenu publika na festivalu Monomaffia 2016 v estonském Pärnu. S Divadlem Bolka Polívky spolupracuje Seriš na úspěšných Re-kabaretech a je následovatelem tradice pantomimy a fyzického divadla.

Pozemšťan – PREMIÉRA 5. dubna 2019 v Divadle Bolka Polívky
Nejbližší repríza: 28. 5. 2019


zdroj zprávy: Michal Adamík