Zpráva

Poker Face aneb pravda a láska vždycky nezvítězí
vydáno: 14.3.2013
Divadlo LETÍ uvede v rámci cyklu scénických skic 8@8 tragikomedii Petra Kolečka Poker Face s podtitulem pravda a láska vždycky nezvítězí. V režii Daniela Špinara se představí Alena Štréblová, Týna Průchová, Vladimír Marek a zahraje si i sám režisér. Představení se koná 26. března ve Studiu Švandova divadla od 20 hodin.

Jana je dnes profesionální hráčka pokeru, na kterém stihla vydělat už milióny. Je to chladná čtyřicetiletá bestie, ale vidíme ji i v listopadu 1989 jako dvacetiletou idealistku, která se chce obětovat pro společnost. Její dcera Pavlína je možná nemanželské dítě Václava Havla a Pavlínin přítel zase zakládá internetovou politickou stranu, která by pomáhala mladým vysokoškolákům bez práce. Nakonec ale stejně jde všem jen o to jedno... o prachy, o sex a ten rokenrol snad ani nemusí být...

Provokativní hra Petra Kolečka, jednoho z nejvýraznějších mladých českých dramatiků, jehož hry (Britney goes to heaven), muzikály (Pornoherci, Quasimodo) či TV seriál (Okresní přebor) vzbudili a budí jak vřelé přijetí, tak i vřelou nenávist. Autor, kterému jde o hodně, a který dokáže rozdělovat společnost v názoru na svoje dílo.

„Hra Poker Face vznikla v rámci autorské rezidence mezinárodního projektu Divadla LETÍ Generační ikony,“ říká dramaturgyně projektu Marie Špalová. „V loňském roce hru nastudovalo bratislavské divadlo GUnaGU, kde se těší velkému diváckému zájmu. Diváci budou moci tuto slovenskou inscenaci zhlédnout v červnu na festivalu Divadelní svět Brno, kde budou prezentovány všechny koprodukční inscenace, které v rámci projektu Generační ikony vznikly. Divadlo GUnaGU uvede Kolečkovu Poker Face, LETÍ iPlay, a Wiener Worstaetten se představí s inscenací Kill Hill,“ dodává Marie Špalová.

Od roku 2013 mohou diváci po každém uvedeném díle 8@8 pomocí hlasovacího lístku vyjádřit svůj názor na text, který byl právě představen. Hlasování probíhá jako ve škole na stupnici od 1 do 5!

Režie: Daniel Špinar
Hrají: Týna Průchová, Alena Štréblová, Vladimír Marek, Daniel Špinar
26. března od 20:00 ve Studiu Švandova divadla Vstupenky v ceně 80 Kč v prodeji v pokladně divadla.

O projektu Generační ikony
„K tématu ikon nás přivedla úvaha základního kontrastu, na kterém je mezinárodní spolupráce v projektu založena. Na jedné straně můžeme konstatovat geografickou blízkost divadel, která v projektu figurují jako (spolu)organizující divadla: Praha, Bratislava, Vídeň. I přes tuto blízkost a společný kontext středoevropského regionu však všechny tři země v současnosti žijí rozdílnými kulturními kontexty. Tento stav vychází zejména z historie, moderního vývoje, jazykové různorodosti, současné společenské, politické a umělecké reality apod. Téma generačních ikon chápeme jako téma, na kterém se tyto rozdíly i průsečíky mohou zajímavých způsobem projevit,“ vysvětluje umělecká vedoucí Divadla LETÍ Martina Schlegelová.

V sezoně 2012/2013 byly dosud v cyklu 8@8 uvedeny tyto texty:
Viliam Klimáček: Kill Hill – září 2012
Dennis Kelly: Sirotci – listopad 2012
Esteve Soler: Proti pokroku – leden 2013

Více informací na www.divadlo-leti.cz.


zdroj zprávy: Magdaléna Zelenková