Zpráva

Polský komediálně laděný pohled na československé dějiny 20. století
vydáno: 22.9.2020
ČEŠKY KRÁSNÉ, ČEŠKY MÉ! Polský komediálně laděný pohled na československé dějiny 20. století podaný prostřednictvím osudů známých Češek – Marty Kubišové, Věry Čáslavské, Martiny Navrátilové, Lídy Baarové a Ivany Trumpové.

První činoherní novinkou sezóny NDM je inscenace Češky krásné, Češky mé! Polský dramatik Piotr Rowicki (1975) ji vytvořil přímo pro činohru NDM a komediálně laděný „kabaret“ bude mít světovou premiéru v sobotu 26. září v Divadle Antonína Dvořáka. „Rozhodli jsme se promluvit o našich klíčových historických událostech pohledem dneška, v kontextu našich dnešních pocitů,“ popisuje vznik díla dramaturg Adam Gold. Zároveň vedení činohry NDM chtělo, aby to byl pohled neotřelý, zajímavý, podaný s humorem. „Spojili jsme tedy síly s názorem odjinud. I přes těžkou situaci, způsobenou koronavirovou pandemií a znemožněním přeshraniční spolupráce, se nám to podařilo a na historii naší vlasti v průběhu 20. století pohlédnou zástupci národa, který Čechy vnímá s vlastní jedinečnou grácií. Často s okouzlením, pochopením, obdivem, ale někdy též s krutým rozčarováním a výsměchem. Jsou to tedy Češi očima Poláků,“ pokračuje Adam Gold. Výsledkem je podle něho hra, která „učaruje řadou strhujících příběhů, nadto uchopených v bystře živelném inscenačním pojetí, s okázalou hudební i pohybovou složkou. Hra rozkrývá témata, která se dotýkají každého z nás, dotýkají se nás jako národního kolektivu. Vítězství, viny i touhy, o nichž inscenace mluví, jsou sdílené, chápané v různých interpretacích, a proto problematické. Žánrově tak tuto hru můžeme vymezit jako tragikomedii malých i velkých hrdinek a hrdinů na pozadí zásadních dějinných pohybů. Odlehčený pohled na významné milníky dovoluje nahlédnout na naši historii s odstupem a pobavením,“ láká dramaturg.

Úloh významných a slavných Češek se ujaly Lada Bělašková (Marta Kubišová), Aneta Klimešová (Věra Čáslavská), Sára Erlebachová (Lída Baarová), hostující Petra Kocmanová (Ivana Trumpová) a Kateřina McIntosh (Martina Navrátilová). Mužské role: Petr Panzenberger, Vít Roleček, Robert Finta, Martin Dědoch.

Polský je nejen autor, ale kompletně celý inscenační tým.
Piotr Rowicki patří k hojně hraným polským autorům dneška – je to dramatik, prozaik a dramaturg. Absolvoval studium historie na univerzitě v Białystoku. Je autorem několika knih pro děti, detektivních příběhů pro dospělé, píše básně. Především se však věnuje práci pro divadlo. Často spolupracuje s režisérem Piotrem Ratajczakem. Od 2008 bylo v Polsku uvedeno několik desítek jeho her a adaptací, včetně tvorby pro děti a mládež. Je držitelem několika ocenění.

Režie se ujal Piotr Ratajczak (nar. 1975), který má od svého debutu v roce 2004 na kontě přes šest desítek inscenací na polských scénách a nemalou část jeho záběru tvoří právě současná polská dramatická tvorba. Ratajczak a Rowicki vytvořili spolu se studenty posledního ročníku herectví na vratislavské vysoké škole PWST v roce 2012 velmi úspěšnou inscenaci Český diplom. Dnes je například na repertoáru divadla v Opolí. Inscenace v humorné nadsázce a s poetickým okouzlením zachycuje pohled Poláků na českou kulturu. Její tvůrci vyšli z motivů knihy předního polského bohemisty Mariusze Szczygieła. Tuto tendenci nyní Ratajczak s Rowickým rozvíjejí v Národním divadle moravskoslezském inscenací Češky krásné, Češky mé!

Scénu vytvořil Marcin Chlanda, kostýmy poznaňská Grupa Mixer, výběr a aranžmá hudby Piotr Labonarski, choreografem je Arkadiusz Buszko.

Činohra NDM vstupuje do nové sezóny se změnami na repertoáru, které reflektují aktuální situaci. Méně abstrakce, tíživosti, více originality, živosti, neotřelých pohledů na realitu a více humoru – taková je nová činoherní sezóna NDM. „Rozhodli jsme se ponechat v plánu premiér na sezónu 2020/2021 právě komedii Češky krásné, Češky mé! Druhou inscenací, která zůstala, je komediální Nanebevstoupení Lojzka Lapáčka ze Slezské Ostravy Oty Filipa s premiérou po Novém roce. Myslím, že po tak zásadní události, která pohnula celým světem, se to ve skladbě našeho repertoáru promítnout muselo. Původní plán letěl ze stolu a sestavili jsme úplně nový,“ předestřel šéf souboru Vojtěch Štěpánek. V plánech zůstala také Gogolova komedie Revizor s odloženou premiérou 24. října. Komedie dospěla v březnu ke generálkám, z nichž ta původně veřejná nakonec neměla diváky. „Na repertoáru je stále také další původně jarně-letní novinka – Testosteron Andrzeje Saramonowicze. Je to komedie o ženách nejen pro ženy a bude mít premiéru 10. října. V listopadu uvidí diváci poprvé komorní Laternu Janusze Klimszy – také přeloženou z jarního termínu. Na konci října činohra odtajní kompletní plán premiér pro druhou půlku sezóny,“ uzavřel šéf souboru Vojtěch Štěpánek.

zdroj zprávy: Šárka Swiderová

Další zprávy