Zpráva

Populární lidová opereta Na tý louce zelený vnese na jeviště moravského divadla eleganci a noblesu
vydáno: 2.10.2018
Já bych chtěl mít tvé foto či Venoušku, Venoušku jsou hity spjaté s českým operetním bestsellerem Na tý louce zelený. Příhody velkostatkářovy dcery Aleny Skalické, profesora Bulfínka, lesního inženýra Miláčka a hajného Štětivce baví publikum více než osmdesát let. Po inscenacích v Ostravě a Českých Budějovicích se k populárnímu dílu Járy Beneše vrací režisérka Dagmar Hlubková. Vedle sólistů a sboru olomoucké opery a operety bude mít v chystané inscenaci významnou roli také nejlepší přítel člověka! Premiéra se uskuteční 5. října v 19 hodin, II. premiéra o den později ve stejný čas.

Opereta Na tý louce zelený patří v České republice k nejoblíbenějším a nejčastěji uváděným. „Chceme v našem divadle uvádět operety, které jsou skutečnými taháky nejen pro znalce žánru, ale také pro diváky, kteří zatím neměli možnost se s těmito díly seznámit. Jedním z největších lákadel nového nastudování Na tý louce zelený je Dagmar Hlubková, která patří k nejvýznamnějším režisérům v operetním žánru, a jsem přesvědčený, že i tentokrát vytvoří skvělou inscenaci,“ zdůraznil umělecký šéf souboru opery a operety Miloslav Oswald. „Lidová opereta je svébytný žánr, kterým se můžeme pochlubit jako jediní na světě. A Na tý louce zelený patří k nejoblíbenějším zástupcům tohoto žánru. Rok po své premiéře se Benešova opereta dočkala šesti set repríz, což je neuvěřitelné číslo,“ doplnila režisérka Hlubková. K popularitě přispěla také filmová verze režiséra Karla Lamače z roku 1936. „Věřím, že i v našem kulturním stánku se bude tato inscenace těšit oblibě u diváků, kteří se budou moci vrátit do noblesních časů první republiky,“ dodal ředitel Moravského divadla David Gerneš.

Pro autora hudebního nastudování Petra Šumníka jde o první setkání s tímto dílem. „Na tý louce zelený je lidová opereta plná svěžích a snadno zapamatovatelných melodií. Myslím, že právě v tom tkví její popularita. V některých melodiích je znát, že Jára Beneš proslul jako skladatel hudby a písní k filmu,“ popsal Šumník.

Oproti předchozím nastudováním i filmové verzi došlo v nové inscenaci k několika výrazným úpravám. Z obsazení vypadly postavy Loly Paličkové a sňatkového podvodníka Horowitze. „Jsou to okrajové postavy, které nezasahují do příběhu ústředních párů a pro děj nejsou nijak zásadní,“ vysvětlila režisérka. V olomoucké inscenaci také zazní navíc několik Benešových písní, které nebyly pro původní operetu napsány. „Ústřední páry tak nyní mají svou vlastní árii a taneční výstup,“ uvedla Hlubková a zdůraznila, že místo lidových písniček bude na jevišti znít swing. „Na publikum by měla dýchnout atmosféra třicátých let plná noblesy a gentlemanského chování,“ doplnila.

V roli Aleny Skalické se představí Lucie Skácelíková v alternaci s Lucií Kordovou. „Každou neděli jsem v televizi sledovala filmy pro pamětníky. Období třicátých let je mi velmi blízké. První republika měla svou noblesu a eleganci. Velmi mě těší, že se paní režisérka Hlubková rozhodla zasadit děj naší inscenace právě do této doby,“ sdělila Skácelíková. Postavu Alenina milého, inženýra Miláčka, alternují Jakub Tolaš a Vojtěch Pačák. Coby profesor Bulfínek se představí Martin Štolba. „Po prvním přečtení scénáře mi tato postava přišla velmi podobná Sheldonu Cooperovi ze seriálu Teorie velkého třesku, ovšem bez kousavých sarkasmů a negativismu. Ale tu absenci přijatelné výšky emocionálního kvocientu a asociální chování mají podobné. To byl můj první dojem. Musel jsem se naučit poměrně složitý text, který je dán kvazi akademickým vyjadřováním vědce odtrženého od reality života,“ popsal Štolba, s nímž roli Bulfínka alternuje hostující Roman Harok. Doktorovu lásku Hančí si zahrají Barbara Sabella a Vendula Hlubková. „S tímto dílem se na jevišti setkávám poprvé. Při studiu role jsem zjistila, že znám písničku „Já bych chtěl mít tvé foto", kterou mi zpíval můj tatínek, když jsem byla malá. Nevěděla jsem, že je z této operety, takže mu teď děkuji, že jsem se nemusela učit text ani melodii,“ řekla s úsměvem Sabella. Vděčné komické role hajného Štětivce se chopí Milan Vlček a Libor Olma. „A pozor, v roli Scipiona, psa profesora Bulfínka, vystoupí Mary Burian – Olomoucký norník, což je pes naší milé inspicientky Marie Burianové,“ doplnila režisérka Hlubková.

Na vizuální stránce inscenace se podíleli tradiční spolupracovníci Dagmar Hlubkové, scénograf Jaroslav Milfajt a kostýmní výtvarnice Eliška Zapletalová. Zajímavostí je, že členové orchestru tentokrát nebudou ukryti v orchestřišti, ale zahrají přímo z jeviště.

Opereta Na tý louce zelený se dosud dočkala v Moravském divadle čtyř nastudování. Poslední olomoucká premiéra vyšla v roce 2001 na svátek sv. Martina, inscenaci tehdy režíroval Jiří Nagy.

zdroj zprávy: David Kresta