Zpráva

Přehlídka sólové tvorby pro děti 2010
vydáno: 11.2.2010
Přehlídka sólové tvorby pro děti 2010, 8. ročník
20. – 21. 2. 2010, divadlo Minor


přehlídku pořádá: Xaver, občanské sdružení
spojení: Xaver, Ztracená 261, 161 00 Praha 6, tel.: 732 774 274
http://www.divadlo.cz/prehlidka
e-mail: solovkari@centrum.cz


Přehlídka sólové tvorby pro děti nabízí inscenace pro děti od 3 let, kterých je v divadelní nabídce nedostatek. Dramaturgie vyhledává kvalitní inscenace pro děti, které jsou založeny na textu, ať už se jedná o dramatizaci literárních předloh či o text na motivy známých pohádek. Dále se snažíme najít takové inscenace, které vycházejí vstříc přirozené dětské hravosti a umožňují dětským divákům aktivní zapojení do hry, a to i do dění na jevišti.

Přehlídka sleduje tři proudy: vyhledávání kvalitních inscenací pro děti od 3 let, pořádání divadelních dílen, kde se děti aktivně seznámí s divadlem, a profesní mezinárodní setkávání lidí, kteří se zabývají loutkovým divadlem a divadlem pro děti.

Letošním nejvýznamnějším hostem bude francouzský soubor Interlude z Villecresnes, jehož protagonistka Isabelle Durand uvede představení Krinolina. Ze zahraničních hostů uvidíme ještě Lubomíra Piktora souboru Piki z Pezinku.
Dále uvidíme dvě sólové inscenace mladého souboru Cirkus Žebřík ze Zdic, a to inscenaci Svatováclavská aneb Plášť a hrubá halenaLoutky, které nikde nechtějí. Soubor Cirkus Žebřík je tvořen absolventy HAMU, kteří na přehlídce dosud nevystoupili, a tak si od nich slibujeme zpestření programu.
Z amatérských souborů se zúčastní „dvoučlenný soubor jednoho herce“ zvaný Někdo z Jaroměře.

Tradiční součástí festivalu jsou tvůrčí dílny.
Klady dětského loutkového divadla není třeba zvláště vysvětlovat. Pódiová představení se obracejí téměř ke všem smyslům dítěte, a obohacují tak diváčka v mnoha směrech. Oproti činohernímu divadelnictví má loutka dvě nevyvratitelné přednosti – oživuje ve větší míře divákovu fantazii a zároveň kultivuje a prohlubuje jeho vztah ke hmotě.

Díky sedmi předchozím ročníkům má již přehlídka své kmenové publikum. Program je přizpůsoben tak, aby náročnější inscenace doplňovaly známé atraktivní „tahouny“. Touto strategií rozšiřují organizátoři povědomí o dosud neznámých tvůrcích, jimž by pověst experimentátorů mohla při prvním pražském uvedení uškodit.
Přehlídka poskytuje prostor i mladým adeptům loutkoherectví. V prvních ročnících se jednalo především o studenty ZUŠ Na Střezině, Hradec Králové, kteří jsou již nyní studenty či absolventy JAMU i DAMU (Miroslava Bělohlávková (Venclová), Lenka Košťáková, Adéla Kratochvílová, Kristýna Matějová), a také Matija Solce. V roce 2005 vystoupili na přehlídce studenti polské Akademie Teatralne z Bialystoku, pod vedením dr. Marka Waszkiela. Bylo to první předvedení studentských prací z Bialystoku v Praze. V roce 2008 uvedla v Praze svou první inscenaci Sny Agata Kucińská, absolventka Wroclavské Divadelní akademie, katedry loutkářství, (která ale již je odbornou asistentkou na téže katedře). Se svou první inscenací Sny získala na domácím Wroclavském festivalu jednoho herce a na mezinárodním festivalu sólových loutkářů v Lodži dohromady pět cen.
Sedmý ročník přivezl do Prahy a Teplic vynikající inscenaci pro děti od 3 let „Under the Carpet“ velšského divadlo Iolo z Cardiffu.

Dalšími zahraničními hosty byl András Lénárt z Maďarska, Adam Walny z Polska, Mezinárodní dům dětí Bibiana v Bratislavě, Teatro Néline, divadlo Piki a Bábkové divadlo na Rázcestí ze Slovenska.

PROGRAM PŘEHLÍDKY
Sobota 20. 2. 2010
10.00 Krinolina, Isabelle Durand, divadlo Interlude, Villecresnes, v češtině
13.30 Loutky, které nikdo nechěl, Miloš Samek, Cirkus Žebřík, Černín u Zdic + dílna žonglování
15.00 Fantaisie féerique, Isabelle Durand, divadlo Interlude, Villecresnes, ve francouzštině
16.30 Dílna africké hudby, Lambert Asondjo, Praha, ve francouzštině
17.30 Ve dvě na hruškách, Jakub Maksymov, Nikdo, dvoučlenný soubor jednoho herce, Jaroměř

Neděle 21. 2. 2010
10.00 Duhové bubliny a jiné klauniády, Václav Strasser, Praha
14.00 Svatováclavská aneb Plášť a hrubá halena, Kateřina Molčíková, Cirkus Žebřík, Černín u Zdic
15.00 Keď mama nie je doma, divadlo Piky Pezinok
16.30 Keď mama nie je doma, divadlo Piky Pezinok


Anotace k představením
Sobota 20.2.2010

10.00 Krinolina
Student Anselme se nechal najmout jako pomocná síla u obchodníka s hračkami Hanse, protože je zamilovaný do jeho dcery Wilheminy. Je však příliš stydlivý na to, aby jí vyznal lásku. Jednou večer přivezou do obchodu nové panenky... V tomto představení neuvidíte žádné loutkové divadlo! Všechna tajemství a záhady se ukrývají v krinolíně. Maňásci, hrací skříňky, panenky, masky, hračky... je tu vše, co je potřeba k nastolení snové atmosféry starodávných hračkářství. Představení pro děti, rodiče a jejich přátele. Od 3 let.
Jednotné vstupné 80 Kč

13.30 Loutky, které nikde nechtějí
Několik starých vyřazených loutek se přidá k potulnému komediantovi, který se toulá světem sám, aby založili svůj vlastní cirkus a zahráli tak své poslední představení a rozveselili smutnou princeznu...
"Toto není pohádka, toto je pravda pravdoucí..."
hraje: Miloš Samek, délka cca 40min
Jednotné vstupné 80 Kč

15.00 Crinoline
Student Anselme se nechal najmout jako pomocná síla u obchodníka s hračkami Hanse, protože je zamilovaný do jeho dcery Wilheminy. Je však příliš stydlivý na to, aby jí vyznal lásku. Jednou večer přivezou do obchodu nové panenky... V tomto představení neuvidíte žádné loutkové divadlo! Všechna tajemství a záhady se ukrývají v krinolíně. Maňásci, hrací skříňky, panenky, masky, hračky... je tu vše, co je potřeba k nastolení snové atmosféry starodávných hračkářství. Představení pro děti, rodiče a jejich přátele. Od 3 let.
VE FRANCOUZŠTINĚ
Vstupné 80 Kč děti, 120 Kč dospělí


16.30 Dílna africké hudby Lamberta Asondja
VE FRANCOUZŠTINĚ
Vstupné 60 Kč
17.30 Ve dvě na hruškách II
Hrušky, na které někdo udělal zálusk, občas lapí své zloděje jako mouchu na med. Diváci uvidí na Malé scéně divadla Minor celý svět, který se točí, poháněn bicyklem, svět obydlený mrňavými školáky, zlodějíčky, násosky a jednu čarodějnicí. A také smrtku, která čeká na svou vyhlédnutou oběť, ale musí místo toho neustále sbírat cizí mrtvolky, až se sama chytí na hruškách. Lidstvo bez smrti dosáhne svého vrcholu, svět poháněný rachotícím bicyklem a nadšencem se žlutou přilbou se zaplní.
Hraje Někdo, dvoučlenný soubor jednoho herce, Jaroměř

Neděle 21.2.2010
10.00 Duhové bubliny a jiné klauniády
Vstupné 80 Kč
14.00 Svatováclavská aneb Plášť a hrubá halena
Syrová doba, syrový lid, velká láska a po bitvě klid...
Legenda o českém knížeti jemného srdce a silného ducha, který vládl národu obzvlášť divokému, nedůvěřivému a hrubému. Stavěl kostely místo vojsk, cvičil se v modlitbách místo ve zbrani, provokoval okolní knížata laskavostí a překvapoval mnoha zázraky, jež provázely celý jeho život.
Představení spojuje prvky činoherního herectví, loutkoherectví a jarmarečního divadla a je vhodné pro mateřské školy i 1.stupeň základních škol
Hraje, loutky vodí a zpívá: Kateřina Molčíková
Loutky a scéna: Kateřina Kabešová
Délka představení přibližně: 40 min.
Jednotné vstupné 80 Kč

15.00 a 16.30 Keď mama nie je doma
Představení je vlastně pohledem na vztah otce a dcery z úhlu klaunského nosu. Na svatbu své dcery přichází otec s obrovským svatebním darem - batohem plným vzpomínek. Jsou v něm samé důležité věci. První bačkůrky, poslední vysvědčení, děravý mléčný zub, žvýkačka. Vše, co s ní prožil od chvíle, kdy se začala hlásit na svět v maminčině bříšku. Umíte si představit, že to nebylo zas tak lehké. Hlavně v okamžicích, kdy máma nebyla doma. Od prvního krůčku, prvního nočníčku, první otázky, první třída až po první lásku ji takto provází s vtipem, ale i s nostalgií. Asi proto, že je klaun. Nejen svým povoláním, ale i životním názorem. Nese své dceři batoh plný vzpomínek, aby nezapomněla, že byla dítětem, a s ním byl dítětem i její otec.
Scénář a režie: Katarina Aulitisová, scéna, loutky, kostým Fero Lipták, hudba: Borek Suchánek, hraje Lubomír Piktor, divadlo Piki, Pezinok
Vstupné 80 Kč děti, 120 Kč dospělí

Hraje se v divadle Minor, Vodičkova 6, Praha 1
Předprodej vstupenek od 15.1.2009 v pokladně divadla Minor, Vodičkova 6, Praha 1, tel.: 222 231 351
Pokladna divadla Minor je otevřena takto:
po - pá 10:00 - 13:30, 14:30 - 20:00
so, ne 11:00 - 18:00
a jednu hodinu před představením