Zpráva

Premiéra hry Torstena Buchsteinera - NordOst
vydáno: 17.9.2020
V pražském Divadle v Řeznické bude mít 28. 9. 2020 premiéru inscenace NordOst německého autora Torstena Buchsteinera v překladu Michala Kotrouše. Jedná se o hostující tvůrčí tým skládající se z režiséra Lukáše Pečenky, scénografa Jozefa Huga Čačka a hereček Anny Fixové, Barbary Lukešové a Annette Nesvadbové.

Název hry i její děj se inspiroval stejnojmenným ruským muzikálem, během jehož produkce v roce 2002 skupina čečenských ozbrojenců přepadla moskevské divadlo na Dubrovce a vzala 850 lidí jako rukojmí. Během akce a po ní zemřelo něco kolem 170 lidí, většina z nich na otravu plynem, který armáda použila proti teroristům. Torsten Buchsteiner (Německo) získal za tuto hru cenu Elske Lasker-Schüler-Dramatikerpreis 2005.

V rozhovoru pro Leipziger Volkszeitung řekl: „(…) Existují desítky studií o tom, že ženy v kritických situacích nereagují tak bezhlavě jako muži, mnohem méně žen se zabije, použije násilí a tak dále. Naslouchají svým pocitům, otevřeně s nimi zacházejí, a tak jim tolik nehrozí, že je popadne amok. Začal jsem se zabývat rusko-čečenským konfliktem, ale jakýkoli jiný by se dal použít stejně. Sama výchozí situace je vzrušující: na jedné straně sedí lidi v divadle a očekávají příjemný večer, na druhé straně se plánuje a organizuje přepadení. Zmocnit se divadla, to je myslím samo o sobě exemplární šílenství... (...)“

Jedná se o první spolupráci tohoto tvůrčího týmu, který se rozhodl tento text nastudovat pro jeho velkou aktuálnost, pro jeho silné poselství a nezpochybnitelnou kvalitu: „Domníváme se, že prostor v Řeznické má své jméno především mezi diváky, kteří vyhledávají i náročnější tituly a i prostor divadla je nakloněný komornímu způsobu inscenování, kterou hra NordOst potřebuje k tomu, aby na diváky zapůsobila svým polodokumentárním charakterem a především emocionálním účinkem. Je to skvělý text a příležitost pro tři herečky. Zároveň je aktuální v jakékoliv době. A je to o lásce a všech jejích podobách (od mateřské až po fanatickou). Navíc je díky tomu, že je napsán podle skutečné události, silně apelativní,“ říká režisér Lukáš Pečenka.

NordOst
Autor: Torsten Buchsteiner
Překlad: Michal Kotrouš
Režie: Lukáš Pečenka
Dramaturgie: Kateřina Fixová
Scénografie: Jozef Hugo Čačko

Kostýmy: Jozef Hugo Čačko
Plakát: Anna Fixová
Program: Martin Prošek
Foto: Petr Florián
Produkce: Helena Plicková
Hrají: Anna Fixová, Barbara Lukešová, Annette Nesvadbová

Premiéra 28. 9. 2020 od 19:30 v Divadle v Řeznické
Reprízy 3. 10. a 9. 11. 2020 v 19:30 v Divadle v Řeznické


zdroj zprávy: Lenka Hřebíková