Zpráva

Premiéra ruské klasiky pod širým nebem
vydáno: 15.6.2021
Po třiadvaceti letech se na repertoár olomoucké činohry vrátí příběh bezvýznamného úředníčka Chlestakova, který je nedopatřením považován za státního revizora a v jednom malém městečku tak vzbudí velký rozruch. Gogolovu satirickou komedii Revizor nastudovala populární herečka Jana Paulová. Po třech měsících od původně plánovaného termínu premiéry se nová inscenace konečně dostane na jeviště, a to rovnou pod širým nebem. Premiéra bude v pátek 18. června v 19 hodin v areálu Samba na Výstavišti Flora v rámci projektu Moravské divadlo na Floře. První repríza se uskuteční na stejném místě v pondělí 21. června v 19 hodin.

„Jsme rádi, že konečně začínáme sklízet plody naší práce z doby, kdy bylo divadlo pro veřejnost uzavřené a my zkoušeli „do zdi“, což bylo obzvlášť u komediálních titulů nepříjemné. Zároveň nás těší přízeň a shovívavost našich diváků a abonentů, že si za námi najdou cestu do Smetanových sadů a užívají si představení pod širým nebem,“ uvedl ředitel Moravského divadla David Gerneš.

O zařazení nestárnoucí komediální klasiky Revizor na repertoár Moravského divadla rozhodli sami diváci. V březnu 2019 byla totiž vyhlášena anketa, v níž mohli hlasující vybrat ze tří titulů jeden, který pak soubor činohry nastuduje v sezoně 2020/2021. Revizor nakonec s velkým náskokem porazil Shakespearova Krále Leara a Ibsenovu Hedu Gablerovou. K režii inscenace pak vedení olomoucké činohry oslovilo herečku Janu Paulovou, která se v Moravském divadle naposledy představila jako Raněvská v adaptaci Čechovova Višňového sadu (2013). „Nadšení z toho, že budu moct režírovat v tomhle nádherném divadle, se trošku mísilo s obavami. Přiznám se, že vůbec nemám vztah k ruské klasice. Jsem dítě padesátých let, zažila jsem rok 1968 a sovětskou okupaci, takže jsem si vypěstovala takový antiruský postoj. Ale když jsem si Revizora znovu přečetla, došlo mi, jak moc je aktuální a že se vlastně vůbec nemusí odehrávat v Rusku, že se můžeme všech ruských reálií zbavit. Vzala jsem to zgruntu, takže z ruských jmen tam zůstal jen hlavní hrdina Chlestakov. Jinak se příběh naší inscenace může odehrávat v jakémkoli okresním městě na světě. Nechtěli jsme dělat dobovou fresku nebo skanzen, ta hra je stále aktuální a dokáže oslovit i dnešního diváka,“ uvedla Paulová.

Roli Chlestakova svěřila režisérka Janu Ťoupalíkovi. „V Revizorovi už jsem hrál v minulém angažmá v Ústí nad Labem, a to roli Bobčinského nebo Dobčinskeho. Chlestakova vnímám jako rozmazleného grázlíka, který se vysmívá maloměstu. Spolupráce s Janou Paulovou byla parádní, ona má velmi široké rozpětí humoru. Moc si cením i nápadu posunout děj blíže k současnosti, více to osloví diváka,“ sdělil Ťoupalík. Výraznou postavu hejtmana si s chutí zahrál umělecký šéf činohry Roman Vencl. „Hejtman je bezpáteřní, sobecká, prospěchářská krysa, která si z radnice udělá soukromou vilu a svoje voliče záhy pasuje do rolí přisluhovačů a donašečů. Vzhledem k tomu, co v posledních měsících předvádí čelní představitelé našeho státu, se tahle role hraje takřka sama a inspirace je všude kolem snad až příliš,“ shrnul Vencl a pochválil spolupráci s režisérkou. „Revizor, to bylo osm týdnů nádherného zkoušení s Janou Paulovou, která se téhle režie zhostila způsobem, jaký si, myslím, neuměl představit nikdo z nás. Jana je jedna z našich nejúspěšnějších divadelních komiček, která zná publikum napříč celou republikou a rozumí mu,“ dodal. Hejtmanovou manželku ztvární Jana Posníková, dceru si zahraje Kristína Jurková, postavu Chlestakovova asistenta Osipa ztvární Marek Pešl, v dalších rolích uvidíme Lukáše Červenku, Jaroslava Krejčího, Petra Vaňka, Tomáše Krejčího, Vendulu Novákovou nebo Natálii Tichánkovou.

Autorem scény je vystudovaný scénograf, ale také herec a zpěvák Jan Kříž, který má na kontě dvě Ceny Thálie a hlavní role v muzikálech Pomáda, Robin Hood, Mefisto nebo Rocky. Nabídku spolupracovat na inscenaci Revizor okamžitě přijal. „Jana mi tím udělala velkou radost. Dělali jsme spolu už před časem jednu inscenaci v Praze a práce s Janou je skvělá. Navíc to pro mě byla možnost se po letech podívat do olomouckého divadla, kde jsem už před řadou let dělal výpravu k Nápoji lásky a byla to moc hezká práce. S Janou jsme o inscenaci hodně diskutovali, hledal jsem způsob, jak vyjádřit pocit, který z té hry oba máme. Chtěl jsem pro ni vytvořit hodně univerzální prostor, aby mohla s herci experimentovat v komice. Když jsem se snažil sám pro sebe definovat „korupční“ prostředí Revizora, došel jsem k ničení dlouhodobých hodnot pro ty krátkodobé, do určitého vybydlování toho, co jsme dostali jako dědictví minulosti. Okrádání lidí o budoucnost i minulost. Proto se inscenace odehrává v jakési historické budově, která je naprosto nevkusně zařízená a vybydlená téměř k demolici,“ popsal Kříž.

Hrdiny Revizora oblékla uznávaná návrhářka divadelních kostýmů Samiha Maleh. „Vsadili jsme na současné pojetí, Jana sama říkala, že by ji zasazení do historie a ruských reálií rušilo. Pro její osobnost a pohled na věc bylo lepší se od toho všeho úplně oprostit. Gogolův Revizor to ovšem, myslím, bez problému dovoluje. To téma je a určitě ještě dlouho bude nadčasové, a není důležité, kde přesně se příběh odehrává. Já sama pro sebe jsem brala inspiraci z posledních třiceti let v našich domácích končinách,“ sdělila Maleh. Hudbu k inscenaci složil manžel Jany Paulové, jazzman, dirigent a pedagog Milan Svoboda.

Historicky prvního uvedení v olomouckém divadle se Revizor dočkal 6. listopadu 1920, zatím poslední premiéra byla 16. ledna 1998.

zdroj zprávy: David Kresta