Zpráva

Premiéra Sexu pro pokročilé
vydáno: 15.9.2014
Premiérou zahajuje druhou sezónu ve vlastních prostorách divadlo Studio DVA. Uvede v české premiéře hru kanadské autorky Michele Riml Sex pro pokročilé (Sexy Laundry). V režii Dariny Abrahámové (Slovenské národní divadlo) se v ní představí Karel Roden a Jana Krausová, kteří s divadelní společnosti spolupracují od samého začátku v roce 2002. Slavnostní premiéra je naplánována na čtvrtek 18. září, na den přesně 85 let poté, co byl zprovozněn sál, ve kterém divadlo sídlí.

Hra Sex pro pokročilé pojednává o páru, jemuž se po 25 letech manželství ze života vytratila vášeň. Jindřich a Alice na to však nechtějí rezignovat. Pořídí si příručku "Sex pro pokročilé" a zarezervují si pokoj v hotelu. „Výstižně a vtipně hrajeme o vážných otázkách. Jak naložit s našimi vztahy, jak neztratit schopnost a potřebu být šťastný, když nám nic velkého či dramatického v tom našem "malém" štěstí nebrání...,“ říká režisérka Darina Abrahámová o hře.

Sex pro pokročilé je již šestou společnou prací obou herců pro divadlo Studio DVA. Inscenace Otevřené manželství (2002), Zdravý nemocný (2008), O lásce (2009)Prší (2011) jsou stále na repertoáru. Jana Krausová o své postavě říká: „Moje Alice je žena jako každá jiná. Má své ideály a představy o podobě vztahu po společných 25 letech. Koneckonců svoje představy mají i muži, jen se navzájem trochu liší.“ Karel Roden na ni navazuje a komentuje partnerství Alice a Jindřicha: „Jejich vztah vyhořel a snaží se to zase všechno oživit. Na povrch vyjde spousta problémů a neochota ke kompromisům. Někdy je to absurdní v tom, jak se neposlouchají a vznikají z toho komické situace.“

Michele Riml je kritiky uznávanou kanadskou autorkou. Její hry jsou uváděny nejen doma, ale i ve Spojených státech, Evropě a dokonce i Jižní Africe. Je držitelkou několika prestižních divadelních ocenění. „Několik mých nejúžasnějších osobních zážitků ze sledování hry Sex pro pokročilé (Sexy Laundry) na scéně nepramenilo ani tak ze sledování textu samotného, ale z vnímání diváků. Páry v hledišti naklánějící se k sobě (a někdy od sebe), šťouchance s vědoucími pohledy podle toho, zda souhlasili s Jindřichem nebo Alicí,“ říká autorka.

Sex pro pokročilé bude již 21. premiérou divadla Studio DVA.


zdroj zprávy: Tomáš Přenosil