Zpráva

Revuální kabaret plný slavných písní Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra
vydáno: 18.6.2021
Nová hudební komedie, přesněji řečeno revue, kterou uvede liberecké Divadlo F. X. Šaldy, je poctou divadlu Semafor a zejména pak Jiřímu Suchému a Jiřímu Šlitrovi. Když na samém konci padesátých let toto kultovní divadlo vzniklo, do české kultury s ním vtrhla zcela nová energie.

Jeho tvůrci programově navazovali na poetiku pánů Voskovce a Wericha, byl zde však jeden zásadní rozdíl - Semafor se ve srovnání s Osvobozeným divadlem od samého počátku profiloval jako divadlo zcela nepolitické.

Přesto jej však diváci vnímali jako jistý ostrůvek svobody a stávali v dlouhých frontách třeba i celou noc, jen aby sehnali lístky na představení. Začínala tu celá řada budoucích hvězd populární hudby, jako například Waldemar Matuška, Karel Gott, Eva Pilarová, Hana Hegerová či Naďa Urbánková a jejich tehdejší hity se zpívají dodnes. Diváci se tedy mohou těšit především na slavné evergreeny ze společné dílny Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra, propojené příběhem klaunů, kteří nás provedou okamžiky spojenými s historií tohoto legendárního divadla od jeho vzniku až do konce šedesátých let. Chybět nebude živá kapela pod vedením Dalibora Tuže a naši herci vám předvedou nejen svůj herecký, ale i hudební a taneční talent. Aby v tom nebyli sami, pomohou jim i kolegové z baletního souboru DFXŠ.

Spoluautor scénáře, dramaturg Jiří Janků, k nové premiéře řekl: „Tento titul jsme do dramaturgického plánu vybírali srdcem. Uvažovali jsme o nějaké hudební komedii a při vzájemných debatách s Šimonem Dominikem jsme se utvrdili v tom, že Semafor a jeho poetiku oba milujeme. Věděli jsme rovněž, že, než se do něčeho takového pustíme, musíme si vyžádat souhlas pana Suchého, který jsme naštěstí získali. Asi nejtěžší na celé přípravě pak bylo vybrat z té přehršle semaforských hitů řádově 15 písní, které se staly osnovou pro náš text. Byl to téměř nadlidský úkol, zvláště po té, kdy jsme si řekli, že chceme, aby v inscenaci zazněly i písně, které nejsou tolik známé. Snad se nám nakonec povedlo vše sestavit tak, aby byli diváci spokojeni, i když je nám jasné, že se budou ptát: „a proč tam není tohle a tohle?“

Druhý člen autorské dvojice a současně režisér inscenace Šimon Dominik k tomu dodává: „Čím dál tím víc chápu naši inscenaci nejen jako poctu dvěma výjimečným osobnostem, ale hlavně jako rozloučení s generací, která definovala českou populární kulturu na desetiletí dopředu. A také jako přihlášení k jejímu odkazu. Nejde přece o to, kolik semaforských písniček se dnes ještě zpívá a kolik se bude zpívat za deset nebo dvacet let. Ale o způsoby myšlení, o poetické principy, o kořeny humoru, o lidství, o vkus, o senzitivitu. A ty přežijí ještě hodně dlouho.“

Premiéra hudební revue Semafor proběhne 18. a 23. června v 19 hodin v Šaldově divadle a diváci se mohou rovněž těšit na uvedení inscenace v rámci Open Air produkce na zámku Lemberk, kde se bude hrát 12. srpna.

zdroj zprávy: Michaela Pompová

Další zprávy