Zpráva

Sezona 2016/17 v Moravském divadle Olomouc
vydáno: 10.4.2016
Nová sezona v Moravském divadle Olomouc přinese celkem dvanáct premiérových titulů. Milovníci opery a operety se mohou těšit na Pucciniho Bohému či Lehárovu Zemi úsměvů, příznivci baletu přivítají na jevišti hrdiny zvučných jmen Dona Quijota a Othella a kvalitní činoherní repertoár rozšíří inscenace her Michaila Bulgakova, Christophera Hamptona či Woodyho Allena. Přednostní prodloužení stávajícího předplatného na další sezonu probíhá od 11. dubna do 11. května, noví předplatitelé jsou vítáni od 16. května.

Největší počet premiérových titulů nabídne tradičně soubor činohry, který v sezoně 2016/17 povede nový umělecký šéf Roman Vencl. „Myslím, že příští sezona by mohla být pro olomouckou činohru obrovským oživením a krokem vpřed, a to nejen z hlediska výběru titulů a režisérů, ale především stran přístupu k činohře jako takové. S Michaelou Doleželovou, která nastupuje na post dramaturgyně, jsme se snažili o to, aby celá sezona měla jasnou koncepci a pamatovali jsme přitom na celý soubor. Každý z herců tak bude mít v příštím divadelním roce minimálně jednu výraznou a velkou roli, což se tu nestalo už hezkých pár let,“ zdůraznil Vencl, který s Doleželovou vybral tři dramata a tři komediální tituly.

Novou sezonu otevře komediálně laděný titul Robin Hood, pod kterým jsou podepsaní právě nový umělecký šéf a nová dramaturgyně – jinak tvůrci populárních komedií Když se zhasne či Královny. Součástí představení budou i bojové scény připravené uznávaným choreografem Petrem Nůskem, který se podílel na natáčení několika hollywoodských velkofilmů. S filmovým plátnem jsou spojeny další dva premiérové tituly. Úplné zatmění pojednává o vztahu francouzských prokletých básníků Verlainea a Rimbauda. Druhého jmenovaného si ve filmu Agnieszky Hollandové zahrál Leonardo DiCaprio. „Úplné zatmění bude režírovat Petr Štindl, který se tak do Moravského divadla vrátí po mnohaleté odmlce. Petr je velmi vyhledávaným režisérem pro současná dramata a často uvádí české premiéry. Proto věřím, že Úplné zatmění bude v jeho režijním výkladu obrovským zážitkem a nekonvenční inscenací,“ sdělil Vencl. Premiérového uvedení se dočká také divadelní adaptace filmu Thomase Vinterberga Rodinná slavnost, pyšnícího se Evropskou filmovou cenou a Cenou poroty z festivalu v Cannes. Inscenaci připraví Mikoláš Tyc, který s olomouckou činohrou již spolupracoval na titulu Láska a peníze. Za dobrou zábavou se pak vydáme do Paříže a New Yorku. „Francouzskou komedii Jméno, která je mimochodem naprosto jednoznačně nejlepší konverzační komedií současnosti, bude režírovat Petr Veselý. I pro něj to bude návrat do Moravského divadla po mnohaleté pauze a i on má mou plnou důvěru. Ostatně jeho Brouk v hlavě, kterého nastudoval v Městském divadle Zlín, trhal rekordy v návštěvnosti několik sezon,“ upozornil Vencl, který v příští sezoně sám nastuduje komedii Central Park West svého velkého oblíbence Woodyho Allena. Nového uměleckého šéfa však v premiérových titulech neuvidíme – až na jednu výjimku. „Bude to asi znít jako falešná skromnost, ale na sebe jsem při sestavování dramaturgického plánu tak nějak zapomněl. Jediný, kdo mi zatím slíbil roli, je režisér Bogdan Kokotek, za což jsem mu velmi vděčný, protože Mistr a Markétka, to je titul, který se neodmítá,“ uvedl Vencl.

Pro soubor opery a operety bude bezpochyby velkou událostí nastudování Řeckých pašijí Bohuslava Martinů. Dva roky po uvedení oceňované inscenace Pád Antikrista se do Olomouce vrátí režisér Jan Antonín Pitínský. „Napadlo mě, že po Pádu Antikrista by bylo vhodné zařadit do repertoáru dílo českého autora z uplynulého století, které není běžně inscenované. Na spolupráci s panem režisérem Pitínským mám výborné vzpomínky. Autorem hudebního nastudování je Petr Šumník, který má k dílu Martinů velký vztah,“ řekl umělecký šéf souboru Miloslav Oswald. Milovníky klasické opery pak jistě potěší uvedení Pucciniho Bohémy. „Inscenaci bude režírovat Andrea Hlinková a už nyní můžu říct, že se její pojetí bude nést v klasickém duchu pařížské bohémy první poloviny 19. století,“ přiblížil Oswald. Operetní žánr zastoupí Lehárova Země úsměvů a Stelibského retro Hledám děvče na boogie woogie, které osloví fanoušky prvorepublikových hudebních komedií. Obě inscenace režijně připraví Dagmar Hlubková, která již v Olomouci uvedla divácké hity Noc na Karlštejně či Sugar.

Umělecký šéf baletu Moravského divadla Olomouc, režisér a choreograf Robert Balogh se po inscenacích Macbeth a Romeo a Julie znovu vrátí k dílu Williama Shakespeara. Tentokrát si vybral příběh žárlivého mouřenína Othella. „Pro inscenaci Shakespearovy tragédie jsem zvolil hudbu gruzínského skladatele Alexeje Mačavarianiho. V titulní roli se představí sólista našeho souboru Damani Campbell Williams,“ uvedl Balogh. Druhou baletní premiérou příští sezony bude Minkusův Don Quijote. „Do svého repertoáru mohou tento obtížný titul zařadit jen ty nejlepší soubory. Choreografii vytvoří náš milý host – bývalá primabalerína pražského Národního divadla Hana Vláčilová, která se zhostí i režie,“ upozornil Balogh. V obou chystaných inscenacích doprovodí tanečníky orchestr Moravského divadla Olomouc.

PREMIÉROVÉ TITULY DIVADELNÍ SEZONY 2016/2017

ČINOHRA
16. 9. 2016 Jakub Nvota, Michaela Doleželová: ROBIN HOOD (r. Michaela Doleželová, Roman Vencl)
25. 11. 2016 Michail Bulgakov: MISTR A MARKÉTKA (r. Bogdan Kokotek)
20. 1. 2017 Matthieu Delaporte, Alexandre de la Patellière: JMÉNO  (r. Petr Veselý)
17. 3. 2017 Christopher Hampton: ÚPLNÉ ZATMĚNÍ (r. Petr Štindl)
2. 6. 2017 Thomas Vinterberg, Morgens Rukov: RODINNÁ SLAVNOST (r. Mikoláš Tyc)
Mimo předplatné – 27. 1. 2017 Woody Allen: CENTRAL PARK WEST (r. Michaela Doleželová, Roman Vencl)

OPERA A OPERETA
7. 10. 2016 Josef Stelibský, Antonín Procházka: HLEDÁM DĚVČE NA BOOGIE WOOGIE (r. Dagmar Hlubková)
16. 12. 2016 Giacomo Puccini: BOHÉMA  (r. Andrea Hlinková)
24. 2. 2017 Bohuslav Martinů: ŘECKÉ PAŠIJE (r. Jan Antonín Pitínský)
5. 5. 2017 Franz Lehár: ZEMĚ ÚSMĚVŮ (r. Dagmar Hlubková)

BALET
4. 11. 2016 Ludwig Minkus: DON QUIJOTE (r. Hana Vláčilová)
7. 4. 2017 Alexej Davidovič Mačavariani: OTHELLO  (r. Robert Balogh)

zdroj zprávy: Moravské divadlo Olomouc