Zpráva

Šimon Krupa se objeví v nelítostné divadelní one man show
vydáno: 9.4.2019
Herec Šimon Krupa, v minulosti nominovaný na cenu Thálie, se premiérově představí v hlavní roli dramatizace románu Heinricha Bölla Klaunovy názory v pražském A studiu Rubín již tento pátek. Příběh o zaslepení vlastním uměleckým posláním staví režisérka Lucie Ferenzová jako nelítostnou one man show s kaluží kávy a mikrofonem. Krupa v ní bude jako „smutný“ klaun polemizovat o tenké a těžko postihnutelné hranici mezi touhou naplnit svůj život vlastním „předurčením”, ambicemi, záměry a přáními druhého člověka. Premiéra se odehraje 12. dubna 2019.

Autor: Lucie Ferenzová podle románu Heinricha Bölla
Režie: Lucie Ferenzová
Dramaturgie: Dagmar Radová
Výprava: Andrijana Trpković
Video: Dita Havránková
Hraje: Šimon Krupa
Premiéra: 12. 4. 2019


Premiérové Klaunovy názory v A studiu Rubín jsou koncipovány jako monodrama herce Šimona Krupy. Ten má s Hansem – hlavní postavou románu německého spisovatele Heinricha Bölla, společného víc, než by se na první pohled mohlo zdát. Působí ve velmi specifickém světě umělců, pochází z nábožensky založené rodiny, sám si prošel emočními propady, hýřením, a složitými vztahy a ve vlaku tráví díky přejíždění z Ostravy do Prahy mnoho času. Postava Hanse je pro něj výzvou, stejně jako dlouhodobým záměrem, který si díky spolupráci s režisérkou Lucií Ferenzovou a uměleckou šéfkou A studia Rubín Dagmar Radovou splní již tento pátek.

„Už delší dobu jsem měl příběh Hanse a samotné téma na mysli. Vzpomínám si, že jsme o něm s Dagmar Radovou diskutoval již před pár lety. Když přišla minulý rok s nabídkou realizace v Rubínu, byl pro mě důležitý způsob uchopení tématu a lidé, s kterými bych na inscenaci pracoval.“ říká Šimon Krupa a dodává „Jelikož si Lucie a Dagmar profesně velmi vážím a vnímám je jako důležité osobnosti českého divadla, neváhal jsem nakonec ani vteřinu.“

Inscenace se v rámci zastřešujícího tématu "S kým žijem?" 51. sezony divadla A studia Rubín zaměří především na tenkou a těžko postihnutelnou hranici mezi posláním a sobectvím a ekologii vztahů, jak ve vztahu Já-Ty, tak i v polemice o egoismu na rovině Já-Já. Na výběru konečných textací, které se ve scénickém přepisu objeví, se společně podílel celý tvůrčí tým.

Šimon Krupa byl díky svým hereckým zkušenostem, které obsahují jak klasické činoherní herectví, tak neobvyklé přístupy alternativních divadelních tvarů, daru svébytné jevištní existence, intelektuální vybavenosti i talentu komika, pro inscenační tým samozřejmou volbou. Šimon Krupa je členem souboru ostravské Komorní scény Aréna. V roce 2016 byl nominován na Cenu Thálie.

Premiéra se uskuteční 12. dubna 2019 v A studiu Rubín od 19.30 hod. První reprízy budou následovat 13., 14. a 25. dubna. Více informací je možné zjistit na oficiálních webových www.astudiorubin.cz nebo facebookových stránkách divadla https://www.facebook.com/astudiorubin/.

zdroj zprávy: Pavla Umlaufová