Zpráva

Slavný román na jevišti Buranteatru
vydáno: 5.1.2016
Jako třetí premiéru letošní přelomové sezony připraví brněnské nezávislé divadlo Buranteatr dramatizaci slavného románu Emily Brontëové Na Větrné hůrce. Autorem dramatizace je Jan Šotkovský a režijně se inscenace ujme mladá režisérka Gabriela Krečmerová.

Román Na Větrné hůrce (česky vyšel také jako Bouřlivé výšiny či Vichrné návrší, v originále Wuthering Heights) vyšel v roce 1847 pod mužským pseudonymem Ellis Bell a je jediným románem britské spisovatelky Emily Brontëové. Ve své době nesklidil výrazný úspěch, ovšem dnes je považován za jedno z nejvýznamnějších děl anglické literatury.

„Na Větrné hůrce je jeden z nejsilnějších evropských románů vůbec, i po skoro 170 letech od vzniku jsou některé jeho situace šokujícím způsobem syrové a emocionálně hutné. Dal by se charakterizovat pomocí klišé «love story o lásce až za hrob», ale láska je v něm ukázána převážně jako cit zběsilý, nevyzpytatelný, bolestivý a tajemný,“ objasňuje výběr této látky šéfdramaturg divadla a autor dramatizace Jan Šotkovský.

Román Na Větrné hůrce vypráví příběh několika rodin žijících na samotách uprostřed nehostinných yorkshirských vřesovišť. „V naší adaptaci se zaměříme především na hlavní dvě dvojice – Kateřinu
a Heathcliffa a sourozence Isabellu a Edgara Lintonovy. Vypravěčkou příběhu pak bude stará chůva Nelly Deanová, která zaujímá v dramatizaci také významné místo,“
doplňuje dramaturg inscenace Miroslav Ondra.

Režie se ujme kmenová režisérka BuranTeatru Gabriela Krečmerová, která stojí také za inscenací dramatu Jeana Geneta Služky. „Hůrka je skoro až studie lidských vztahů a rozporuplných stránek člověka. Na jednu stranu je pro mě nepochopitelné, jak někdo může tak silně milovat a zároveň týrat a ubližovat. Na druhou stranu se potom na to celé díváte a vlastně tomu tak nějak rozumíte,“ svěřuje se mladá režisérka.

Herecké obsazení je velice rozmanité. Poprvé se v BuranTeatru představí Eliška Skálová z Městského divadla Brno či Martin Veselý, člen činohry Národního divadla Brno. Ze stálých členů se diváci můžou těšit na Lukáše Riegra, Davida Tchelidzeho, Annu Čonkovou či stálou spolupracovnici z Moravského divadla Olomouc Ivanu Plíhalovou. Do hereckého kádru přibude herec, režisér, pedagog a spoluzakladatel divadla Roman Groszmann.

Autorem hudby a současně živým muzikantem s kytarou přímo na jevišti bude Adam Hlavatý, autorkou scény a kostýmů je Vendula Bělochová, kostýmy realizovala Babka Skočovská.

Premiéra dramatizace, která byla napsána podle překladu Kateřiny Hilské a jsou v ní použity básně Johna Keatse v překladu Hany Žantovské, se uskuteční v úterý 12. ledna 2016 v sídle Buranteatru –
v multikulturním prostoru Sokolského Stadionu na Kounicově ulici 22 v Brně.

zdroj zprávy: Miroslav Ondra