Zpráva

Slovenští Romeo a Julie přijedou jedinkrát zatančit do Prahy
vydáno: 18.2.2020
Inscenace režiséra a choreografa Jána Ďurovčíka Romeo + Julie se řadí k nejúspěšnějším titulům mezinárodně respektovaného Slovenského divadla tanca. Před 15 lety objela svět, v polovině letošního ledna mělo na Slovensku premiéru její obnovené nastudování a ve čtvrtek 27. února zavítá na jedinou českou reprízu do pražského Divadla Kalich.

Příběh nejslavnější romance všech dob znají diváci dokonale, v tomto případě je vyprávěn formou výpravného multimediálního představení, které skloubí moderní tanec, hudbu a film. Na plátně účinkují Richard Müller, Andrej Hryc či Maroš Kramár, na jevišti podávají strhující taneční výkony sólisté vyhlášeného souboru Slovenské divadlo tanca, jemuž tleskají diváci po celém světě, od New Yorku či Mexico City přes Řím, Londýn po Tokio. V posledně jmenované japonské metropoli získala inscenace Romeo + Julie v roce 2004 Hlavní cenu na International Arts Festivalu.

foto: Peter Brenkus
foto: Peter Brenkus


Text inspirovaný Shakespearovou tragédií napsal Nikita Slovák, hudbu složil Henry Leško. „Není to běžný příběh Romea a Julie. V našem představení se protíná několik rovin. Například konání postav přeroste hercům přes hlavu a ti se začnou chovat jako hrdinové ze hry. Anebo se přestanou ovládat herci z plátna a vstupují do děje, ostatně do vývoje představení začne zasahovat i režisér,“ vysvětluje choreograf a režisér inscenace Ján Ďurovčík.

Obnovená premiéra Romea + Julie pro Ďurovčíka osobně znamená návrat na jeviště po 15 letech, neboť ztvárňuje postavu režiséra. „Hraju sebe sama. Jsem po celé představení s diváky, a to nejen na jevišti, ale také v hledišti. Vstupuji do představení, zastavuji ho, dohaduji se s herci i pochválím, někdy jim změním role…,“ prozrazuje Ján Ďurovčík s tím, že vedle pevného textu od Nikity Slováka má prostor pro improvizaci, takže každá repríza je v něčem jiná.
Jediná pro české publikum se odehraje 27. února od 19 hodin v Divadle Kalich.

zdroj zprávy: Jaroslav Panenka