Zpráva

Spitfire Company spojí shakesparovské postavy se současností
vydáno: 4.9.2015
Temná mysl Vladimira Putina a Macbetha. Pravdivý příběh o naší současné budoucnosti... Nové představení souboru Spitfire Company bude první částí chystané trilogie, v níž hlavní témata budou vycházet ze tří ikonických Shakespearových příběhů. První z trilogie nese výmluvný název Vladimir Macbetin. Premiéra se uskuteční 3. října v Paláci Akropolis.

„Spojení Macbetha a Putina se může zdát bláznivé. Historicky a geograficky jsou to zcela odlišné příběhy. Ale neodolal jsem prolnutí obou příběhů a nalezl jsem témata, jako jsou osobní i politická manipulace, xenofobie, osamělost a odcizenost. Se svým týmem tvoříme divadelní skutečnost, ve které si klademe otázku, co se stane s Putinem alias Macbetinem, až bude svržen a bude muset utéct z Moskvy,” vysvětluje základní obrysy představení autor a režisér Petr Boháč.

Ke spolupráci si přizval herce Jiřího Štrébla a Jindřišku Křivánkovou, se kterými se již setkal při realizaci představení ČEZko Forever, vzniklé na podkladě autentické nahrávky nekalého, manipulativního lobingu. „Nosnost tématu se nám podařilo ověřit si v průběhu festivalu Fringe v Edinburghu. Setkali jsem se s několika opravdu významnými producenty a uměleckými šéfy anglických divadel a všichni projevili zájem přijet do Prahy na premiéru. Až jsme byli zaskočeni ohlasem na toto téma a na naši práci,” doplňuje Boháč.

Příběh inscenace je zasazen do letištní haly, v níž Vladimir Macbetin čeká na svůj poslední záchranný let. Dominantou scény, jejíž autorkou je Lucie Škandíková, jsou dva velkoformátové reklamní panely a dvě ikonická scénická světla, která proslavil ve světě jejich vynálezce a světoznámý scénograf Josef Svoboda.

Vladimir Macbetin je první částí připravované divadelní trilogie. Na tuto inscenaci naváže premiéra s názvem Mor na ty vaše rody, pro níž se v současné době vyjednává koprodukce s prestižními divadelními scénami v Busanu a v Pekingu. Poslední část ponese název Hamlet a jeho dvojenec. Všechna tři představení jsou tvořena v koprodukci s Palácem Akropolis.

Nabitý podzimní program Spitfire Company premiérou zdaleka nekončí. Část souboru se přesouvá do Skandinávie, kde během měsíce ve Švédsku, Norsku a Dánsku bude odehráno sedmnáct představení. Jedná se prozatím o největší zahraniční tour v existenci souboru. Druhá velká zahraniční událost se odehraje v Izraeli, kam soubor přiváží Antiwords, adaptaci Havlovy Audience. V Acco, Haifě, Tel Avivu a Jeruzalému budou moci diváci zhlédnout osm představení.

zdroj zprávy: Eliška Černá