Zpráva

V hlavní roli spánek
vydáno: 27.2.2020
Divadlo Archa v rámci své modulární dramaturgie a pod hlavičkou Archa.Fresh uvede 30. března premiéru dokumentární inscenace Dům bez spánku. Mladý divadelní kolektiv Nesladim, který tvoří skupina nezávislých umělců z Prahy a Paříže, věnuje ve své autorské inscenaci pozornost spánkovým poruchám, kterými podle posledních výzkumů trpí až třetina naší společnosti.

Dům bez spánku je prvním projektem Kolektivu Nesladim. Podle jeho spoluzakladatelky, režisérky Lindy Duškové, je cílem tohoto uskupení se dlouhodobě věnovat destigmatizaci psychických poruch a tématům s nimi spojenými.

„Říkáme tomu tematickému vymezení "problémy duše", protože se nejedná jenom o diagnostikované psychické poruchy, ale právě o hranici duševního zdraví, o duševní hygienu a péči obecně. Věříme, že je třeba ve společnosti rozvíjet diskuzi a upozorňovat na subjektivní, často až intimní témata, o kterých nejsme zvyklí komunikovat, ale o kterých podvědomě komunikovat chceme. Jsou to taková nepojmenovaná tabu, která v běžné konverzaci nemají místo, aniž bychom si uvědomovali, že to tak je nebo proč to tak je“, doplňuje Dušková.

Prvním tématem výzkumu se pro Kolektiv Nesladim staly spánkové poruchy, a to konkrétně narkolepsie, somnambulismus a insomnie. „Pro bližší studium těchto nemocí jsme realizovali řadu rozhovorů s lidmi trpícími jednou ze zmíněných spánkových poruch, ale také se zdravými lidmi. Obě dotazované skupiny prokázaly nečekanou chuť o spánku mluvit, z rozhovorů byla cítit frustrace, že se na téma spánku v běžné konverzaci nedostává častěji. Problémy se spánkem se tedy ukázaly jako jedna z intimních oblastí lidského života, o které je třeba otevřeně mluvit,“ říká k tvůrčímu procesu Dušková.

Příprava inscenace probíhá za odborných konzultací lékařů a pacientů Oddělení spánkové medicíny Národního ústavu duševního zdraví v Klecanech. Vedoucí lékařka oddělení MUDr. Jana Bušková také vystoupí v debatě po premiérovém uvedení 30. března v Arše.

V souvislosti s uvedením inscenace Divadlo Archa také v březnu chystá uvést vlastní podcast věnovaný spánku.

Kolektiv Nesladim vznikl v roce 2019 a jeho dramaturgie se zaměřuje na destigmatizaci psychických poruch skrze divadelní tvorbu. Základ tvoří skupina nezávislých umělců z Prahy a Paříže. Inscenace vzniká v produkci Divadla Archa v rámci Archa.Fresh.
.

Další zprávy