Zpráva

V Minoru dokážou velké věci i ti nejmenší
vydáno: 5.6.2019
Divadlo Minor uvede ve čtvrtek 6. června 2019 od 18:00 premiéru autorské inscenace Moniky a Jiřího Jelínkových O veliké řepě určené dětem od 2 do 5 let. Na vizuální podobě představení se kromě stálých členů Jelínkova tvůrčího týmu Báry Čechové a Matěje Pospíšila podílí i výtvarnice a autorka komiksů a knížek pro děti Vendula Chalánková.

Jiří Jelínek je dlouhodobým spolupracovníkem divadla Minor, který se specializuje na nejmenší diváky. Jeho inscenace Brum určená dětem do 3 let byla po několik let divácky velice žádaná a stala se pro svou malou kapacitu téměř nedostupnou. Proto se divadlo rozhodlo vytvořit novou inscenaci pro děti od 2 do 5 let, která by uspokojila více diváků. Na zhruba půlhodinové interaktivní představení navazuje tematická dílna pro děti.

„Jiří Jelínek ctí dětského diváka a umí pro něj vytvořit zábavnou podívanou, které však nechybí hlubší poselství. Jeho autorské texty bývají zároveň plné vtipných hrátek se slovy, což zase miluje a ocení dospělé publikum,“ říká dramaturgyně Iva Kopecká.

V inscenaci se představí minorští herci Ivana Machalová, Jiří Kniha a Filip Nebřenský, který je současně autorem živé hudby. Výtvarné návrhy vytvořila oceňovaná kreslířka, konceptuální umělkyně a výtvarnice Vendula Chalánková. O scénografii se postarala Bára Čechová a o projekce Matěj Pospíšil.

Jiří Jelínek je režisér, herec, textař a autor komiksů. Pochází z Hradce Králové, kde založil amatérské loutkové divadlo DNO, které se rychle začalo těšit přízni diváků i kritiky. V roce 2004 získal Jiří Jelínek cenu za autorský přínos českému divadlu. Krátce působil jako herec v Klicperově divadle, poté v brněnské Huse na Provázku, kde se začal profesionálně věnovat režii. Pravidelně spolupracuje s brněnskou Redutou, Polárkou, s divadlem Rozmanitostí v Mostě, s divadlem Lampion a dalšími. V Minoru režíroval inscenace Konžert, Anežka chce tančit, Brum (pro nejmenší medvědy), Mami, už tam budem?Pinokio.

zdroj zprávy: Josef Horák