Zpráva

Východočeské divadlo uvede premiéru tragikomedie Podivný případ se psem
vydáno: 8.10.2019
Prvním novým titulem jubilejní 110. sezóny Východočeského divadla Pardubice se stane dobrodružná tragikomedie Podivný případ se psem. Stejnojmennou románovou předlohu napsal britský spisovatel Mark Haddon (*1962), jenž za ni v roce 2003 získal prestižní Whitbreadovu cenu. O devět let později bestseller zdramatizoval Haddonův přítel, dramatik Simon Stephens (*1971). Jeho adaptace byla rovněž ověnčena řadou cen a hraje se po celém světě. Pardubické premiéry se uskuteční 12. a 13. října na Malé scéně ve dvoře.

Poněkud netradiční detektivní příběh ve Východočeském divadle režíruje Kasha Jandáčková, která zde již připravila scénické čtení své vlastní hry Ve dne v noci, reagujícího na teroristické útoky v Paříži. „Tentokrát jsem do Východočeského divadla přijela s tématem Aspergerova syndromu a jeho tíhou v rodinných konstelacích,“ říká mladá režisérka, absolventka Katedry alternativního a loutkového divadla pražské DAMU.

„Hlavním protagonistou Podivného případu se psem je patnáctiletý Christopher Boon, chlapec s poruchou autistického spektra, nadšený matematik a obdivovatel vesmíru, který se rozhodne vyřešit záhadnou smrt sousedčina psa, jenž je jedné noci nalezen s vidlemi v zádech. Ačkoli si Christopher nikdy dřív netroufl sám ani na konec ulice, vydává se na dobrodružnou cestu, která obrátí svět vzhůru nohama nejen jemu, ale i jeho rodičům,“ přibližuje děj dramaturgyně Anna Hlaváčková.

Hra disponuje velkým množstvím postav, její dosavadní inscenace se tedy většinou neobešly bez velkého obsazení ani bez velkého jeviště. V Pardubicích však bude inscenace uváděna v komorním prostoru a v malém obsazení – Josef Láska, Petra Janečková, Eliška Lásková, Ladislav Špiner a Petr Borovec. „Hra je poměrně vstřícná ke ztvárnění a interpretaci. Je v ní pár zásadních postav, které mají herci rozdělené, ale i mnoho epizodních roliček. Adaptace je napsaná tak trochu jako „divadlo na divadle“, takže není problém střídat kostýmy hlava nehlava přímo na jevišti, díky tomu občas vznikají i komické situace,“ doplňuje režisérka Kasha Jandáčková.

Scénu do pardubické inscenace hry v překladu Jiřího Joska navrhla Pavla Kamanová, kostýmy a projekce jsou z dílny Jána Tereby, hudbu do inscenace složil Jakub Kudláč a na light designu spolupracoval Tomáš Morávek.

Nejbližší reprízy jsou naplánovány na 15. a 30. října a 7., 10. a 27. listopadu.

zdroj zprávy: Radek Smetana