Zpráva

VyšeHrátky začaly. Pohádky, workshopy a koncerty budou na Vyšehradě až do neděle.
vydáno: 31.8.2020
Od pondělí 31. srpna do neděle 6. září se v prostorách Královské a knížecí akropole na pražském Vyšehradě koná sedmnáctý ročník festivalu pro děti a jejich rodiče s názvem VyšeHrátky. Letošní ročník zahájila dvě vyprodaná představení pro batolata, program probíhá na Vyšehradě po celý týden. Nabízí představení, workshopy a koncerty pro děti všech věkových kategorií - školáky, předškoláky i batolata.

ÚTERÝ: Odpolední zahájení školního roku

První školní den po dlouhé pauze VyšeHrátky dětem zpříjemní odpoledním koncertem kapely Bombarďák Jiřího Jelínka, Michala Daleckého, Filipa Nebřenského a Matěje Pospíšila. Doplní ho představení Turnaj krále Karla, které vzniklo před čtyřmi lety k výročí 700 let od narození Karla IV. Chybět nebude ani workshop českého papírnictví Papelote. Během něj si děti ze zdánlivě obyčejných zbytkových materiálů vyrobí sešity nebo bloky, které budou v nadcházejícím školním roce nepochybně potřebovat.

STŘEDA: Buchty a loutky, BabYoga a herecký workshop

Ve středu na festival zavítají populární hosté VyšeHrátek - soubor Buchty a loutky s představením Benjamín a vlk na motivy knihy Joe Todd-Stantona Artur a zlaté lano. Po představení proběhne na Vyšehradě workshop herectví pro děti od 6 do 8 let. A pro nejmenší také dva workshopy BabYogy společně s předpremiérou loutkové inscenace Studia Damúza Řeka.

ČTVRTEK: Legenda o Golemovi a první repríza Špílmachra

I ve čtvrtek odpoledne bude na Vyšehradě co dělat. Než dětem naplno začnou odpolední kroužky, mohou jedno z posledních volných odpolední využít k návštěvě Golema. Loutkové představení příblíží divákům staré židovské pohádky - a jak název napovídá, obzvláště slavnou legendu o Golemovi. Čtvrteční den zakončí novinka Studia Damúza s názvem Špílmachr. Inscenace měla premiéru na konci srpna v rámci Letní Letné. Interaktivní představení plné ovoce a zeleniny připomene tři slavné loutkové hry: Faust, JenovéfaDon Šajn.

PÁTEK: Festivalový víkend začíná!

Páteční odpoledne jako vždy zahajuje třídenní intenzivní programový maraton. Nabídne mimo jiné workshop Family Cirkus s Pavlou Rožníčkovou, postavený na technice Circomotoriek Riky Taeymans - evropské guru family cirkusu. Chybět nebude ani Bajaja - inscenace Studia Damúza, která v uplynulých letech posbírala několik cen na českých divadelních festivalech (Skupova Plzeň, Přelet nad loutkářským hnízdem, Mateřinka).

SOBOTA: Celodenní proud představení, workshop pro dospělé a podvečerní koncert

Předposlední den na VyšeHrátkách zahraje kapela Nedloubej se v nose mosteckého Divadla rozmanitostí. Ještě před koncertem se na Vyšehradě během celého dne odehraje sedm divadelních představení a pět workshopů různého zaměření. Jeden z nich uspořádá papírnictví a knihařská dílna Reformát. Je určen primárně dospělým návštěvníkům, kteří si během jedné hodiny vytvoří unikátní fotoalbum k archivaci vzpomínek se svými dětmi.

NEDĚLE: Poslední den - program od deseti až do pěti!

Sedmnáctý ročník se na konci týdne s diváky rozloučí opět kombinací aktivit pro batolata, školáky i předškoláky. V programu se objeví tradiční příběhy o Smolíčkovi, Mášence a medvědech, Budulínkovi nebo vykutáleném Koblížkovi, ale také bláznivý kabaret Čury mury frk plný autorských písní, kouzel, převleků a neočekávaných situací.

A CO DÁL?

VyšeHrátky nejsou jen pohádky, workshopy a koncerty. Nabízí toho mnohem víc! Po celý týden se mohou malí návštěvníci vyřádit v plenérové herně, sestavené z objektů vzniklých přímo pro festival, nebo na výtvarných dílnách. „Návštěvníci se nemusí bát dorazit na Vyšehrad s předstihem, pokud jdou na konkrétní představení. U výtvarných dílen, stavebnic a stanovišť se jejich děti určitě zabaví,“ dodává ředitelka festivalu Sára Pospíšilová. „Jako každý rok nebude na VyšeHrátkách chybět ani občerstvení pro děti i dospělé. Během týdne se na Vyšehradě objeví Tichá kavárna, Crush Burger, Langosh Gang nebo Kaiser Franz. A od pátku do neděle bude otevřený známý Baby Bar s nabídkou slaných i sladkých domácích jídel. Kompletní přehled je k dispozici na webu festivalu,“ doplňuje závěrem Pospíšilová.

Kompletní program VyšeHrátek najdete na www.vysehratky.cz, vstupenky jsou v prodeji v síti GoOut.

Festival VyšeHrátky 2020 se koná od 31. srpna do 6. září v prostorách Královské akropole na pražském Vyšehradě. Vstupenky na placenou část programu je možné zakoupit online na www.goout.cz, případně v kamenných prodejnách sítě GoOut. Během festivalového týdne bude pokladna otevřena také ve festivalovém areálu. Více informací naleznete na www.vysehratky.cz.

VyšeHrátky pořádá od roku 2004 vždy na začátku září Studio DAMÚZA o.p.s. ve spolupráci s NKP Vyšehrad. VyšeHrátky jsou interaktivní festival se zaměřením na loutkové a autorské divadlo a hravě vzdělávací aktivity pro širokou veřejnost, odehrávající se na Královské a knížecí akropoli Vyšehradu. Program se zaměřuje především na skupinu rodičů, kteří chtějí aktivně trávit volný čas se svými dětmi a na školní kolektivy. Snaží se tvořit alternativu ke konzumním akcím s „pouťovým“ programem. Projekt po celou dobu své existence stojí na principu propojování umění, hry a vzdělávání. Hlavní důraz je kladen na podněcování fantazijního a tvůrčího pohledu na svět, aktivní přístup diváka-partnera, zprostředkování mezigeneračního rozhovoru a podporu tvorby studentů uměleckých vysokých škol.

FB událost: bit.ly/VSH2020

www.vysehratky.cz / www.fb.com/vysehratky / www.instagram.com/vysehratky

zdroj zprávy: Daniel Brátka