Zpráva

Vzniklo Divadlo Malé Čarodějnice
vydáno: 30.12.2020
Novým subjektem na divadelní mapě se stalo Divadlo Malé Čarodějnice, které má na repertoáru zatím několik pohádek. Během podzimu divadlo začalo zkoušet novou autorskou inscenaci Indická pohádka, jejíž zkoušení bylo vzhledem k situaci dočasně pozastaveno. Premiéra by se ale mohla odehrát během května 2021, pokud to dovolí aktuální opatření. Pro následující rok by mělo dojít ještě k premiéře dramatizace básnické sbírky Kytice K. J. Erbena, k nové vánoční pohádce a též rozhlasové inscenaci.

Během jara letošního roku se sešlo několik tvůrčích lidí, aby připravili pohádkovou inscenaci Malá Čarodějnice. Vznikl tak loutkový minimuzikálek pro jednu jedinou herečku. Této nelehké role se ujala Jana Štromská, zpěvačka, loutkoherečka, skladatelka a lektorka, která je též autorkou hudební složky inscenace. K režii přizvala režisérskou dvojici Jana Prokeše a Waldtraut Ritterovou, se kterými se znala z předchozí spolupráce v Divadle Lampion Kladno. Jejich režijní asistentkou se stala Monika Kubová. Výpravu včetně loutek vytvořila Tereza Svatošová. Premiéra pohádky Malá Čarodějnice proběhla v létě v Táboře, druhá premiéra se uskutečnila v Malostranské Besedě v Praze, kdy již byla uvolněna některá opatření a mohlo se hrát. „Mám neutuchající touhu tvořit a hrát v jakékoliv době. Hledali jsme námět, který by snesl formát divadla jednoho herce. A Malá Čarodějnice je má srdcová pohádka,“ řekla Jana Štromská, která s Monikou Kubovou hrála v profesionálním loutkovém divadle v Táboře. Tam se potkaly i s Vojtěchem Moravou, kterého přizvaly ke spolupráci.

NA CESTĚ PRAHA – TÁBOR SE ZRODILO NOVÉ DIVADLO
A protože plány do budoucna nekončí uvedením jedné premiéry, rozhodl se tento tým založit divadlo, a to i v čase pro kulturu nemilosrdném. Profesionální divadelní uskupení s částí základny v Táboře a s částí v Praze se bude věnovat (až to samozřejmě půjde) hraní nejen pro děti, ale i pro dospělé, a to především na zájezdech po celé ČR. Náplní divadla bude také organizace a zajišťování divadelních a hudebních kurzů.

Vojtěch Morava do Divadla Malé Čarodějnice převedl svoji autorskou inscenaci Půjdem spolu do Betléma..., kterou hraje již čtvrtou sezónu, původní premiéru ale měla v roce 2013 na VOŠ herecké v Praze, kde ji uvedl se svými spolužáky. „Pokud by byl svět normální, odehrál bych během letošní zimy tři desítky repríz této vánoční inscenace pro celou rodinu. Ale to nešlo. Odehrál jsem představení jednou online – v rámci streamu z Jindřišské věže na podporu spolku Hvězdy dětem, který se stará o děti z dětských domovů,“ řekl Vojtěch Morava, herec a produkční. „V minulém roce byl pořízen záznam inscenace, který můžete zhlédnout až do 6. 1. 2021 na našem YouTube kanále: Divadlo Malé Čarodějnice,“ dodal.
.