Zpráva

WTF?! 2018
vydáno: 2.5.2018
Festival současného divadla WTF?! založili už před sedmi lety herci z Divadla F.X.Šaldy. Na české poměry se jedná o výjimečnou profesionální prohlídku, nejenom kvůli nadšencům, kteří ji organizují ale hlavně z důvodu pozoruhodné dramaturgie. Během tří dnů (11.-13.5.2018) se na jevišti libereckého Malého divadla vystřídá jedenáct souborů z celé republiky, Německa i Slovinska.

Mezi největší letošní hity určitě patří oceňované pražské Divadlo Letí se svou inscenací Bang v režii známého bratislavského režiséra Mariána Amslera. Tyranská komedie je nejnovější hrou německé divadelní hvězdy Maria von Mayenburga, premiéru měla teprve v červnu 2017 v berlínské Schaubühne. Bang je „alergickou reakcí“ na to, co se v Evropě a ve světě děje. Tendence společnosti volit si do svého čela machistické lídry, kteří aplikují velice jednoduchá řešení na velice komplikované problémy - Erdoğan, Putin, Orbán, Brexit. Inspirací jsou i americké prezidentské volby. A tak je hlavní postava Ralf především sebestředný, dětinský, sexistický, rasistický a neschopný přijímat kritiku jako Donald Trump.

„Na festivalu WTF?! se představí i známý provokatér Jirka Maryško, herec ústeckého Činoherního klubu, s projektem Demago. Je to jako když kaligraf máchá štětcem namočeným v saké. Na Jirkova představení se pokaždé těším, publikum se smíchem láme v pase,“ říká jeden z organizátorů WTF?! Tomáš Dianiška.

Divadlo pod Palmovkou přiveze svou nejnovější inscenaci Pusťte Donnu k maturitě!. Divoká komedie na motivy kultovního seriálu Beverly Hills 90210 je ponorem do 90. let nejen v USA, ale hlavně u nás. Znalost dobových reálií, šílené módy a trapné muziky je výhodou a zárukou výjimečné zábavy. Inscenace se ihned po březnové premiéře stala obrovským diváckým hitem a na své domovské scéně je vyprodaná do konce sezóny.

Festival současného divadla nabídne mimo jiné klaunské performance i představení z Ljubljany nebo Zittau. Samozřejmě s českými titulky. Hrát se bude v divadelním klubu i v garáži. Večery budou končit koncerty kapel i mejdany s místními DJji. V neděli se můžete těšit na workshop. Divadelní festival WTF?! se už léta těší vysoké účasti převážně mladého publika, které v Liberci prahne po kvalitní nezávislé umělecké scéně. Kompletní program a bližší informace najdete na stránkách Šaldova divadla - www.saldovo-divadlo.cz.

zdroj zprávy: Jakub Kabeš

Další zprávy