Zpráva

Za pár týdnů vypuknou Mezi ploty
vydáno: 30.4.2010
Za pár týdnů vypuknou Mezi ploty - 19. ročník divadelního a hudebního festivalu benefičního charakteru na podporu psychiatrických léčeben.

Viola, HBO: Na stojáka, Husa na provázku, Vypsaná fiXa, Tomáš Klus, UDG, Dan Bárta, Aneta Langerová a desítky dalších...

Termíny a místa konání:
22.5.2010 areál Psychiatrické léčebny Dobřany u Plzně
29.5.2010 areál Psychiatrické léčebny Brno-Černovice
5.-6.6.2010 areál Psychiatrické léčebny Bohnice v Praze


Bohnická léčebna se již po devatenácté promění v kulturní mraveniště s nálepkou Mezi ploty. Oblíbený festival, který každoročně přináší to nejlepší z tuzemské hudební a divadelní scény, v Praze propukne ve dnech 5. a 6. června. Před tím se jako už tradičně zastaví také v Brně-Černovicích a v Dobřanech u Plzně.

A kdo že plánuje návštěvu „doktora Chocholouška“ pro letošek? Třeba Aneta Langerová, Vypsaná fiXa, UDG, Nightwork, Čechomor, Niceland, Dan Bárta, Tomáš Klus, Toxique, Yvonne Sanchez nebo Xindl X.

„Zveme vás na povolební veselici v psychiatrické léčebně v Bohnicích,“ říká v reklamním spotu festivalu Tomáš Hanák, dlouholetý přítel meziplotařů.

Mezi ploty není třeba nijak zvlášť představovat. Staly se totiž kultovní přehlídkou, která vyrostla z nepatrných rozměrů do akce, která nemá konkurenci obsahem ani rozsahem.
Kde jinde najdete takovou multižánrovou směsici zahrnující vše od loutkového divadla přes pantomimu, pohybové divadlo, výtvarné dílny či autorské čtení až po hudební žánry jako je rock, jazz, funky, či etno? Ano, Mezi ploty pro vás letos přichystaly kulturní guláš se šesti, a to tak, že si budete chtít přidat!

Na více než 16 scénách pod stovkami rozkvetlých stromů se letos odehraje více než 70 divadelních představení a desítky koncertů.

Jak říká organizátor festivalu Robert Kozler: „Lehnout si do trávy, setkat se s kamarády a neřešit, že se vyskytuji v prostoru léčebny...“

Festival Mezi ploty patří k nejvýraznějším a nejrozsáhlejším uměleckým přehlídkám v České republice. Projekt je ojedinělý i v mezinárodním měřítku, protože není známo, že by se někde ve světě konala v psychiatrické léčebně akce podobného rozsahu a zaměření. Originální formou také přispívá k odtabuizování oblasti psychiatrie. Autorem a organizátorem festivalu je Robert Kozler, který společně s Michalem Šestákem z NedomYsleno tuto akci již po devatenácté realizuje.


Vstupenky do Bohnic jsou k dostání v předprodeji Ticketstream: jednodenní za 250 Kč, dvoudenní za 470 Kč; na místě jednodenní za 280 Kč.
Spojení do Bohnic: od stanice metra Kobylisy posílenou bus linkou 200 nebo také 177.



Devatenáct let s Mezi ploty...

ČÍM JSOU MEZI PLOTY?

Nejnavštěvovanější hudebně-divadelní přehlídkou v České republice. Agentura STEM projekt Mezi ploty vyhodnotila jako nejvyhledávanější kulturně-společenskou akci na území Prahy. Každoročně ji navštíví více než 30 000 návštěvníků.

Najdete zde tradičně také spoustu workshopů a jarmarků či výtvarných, hudebních a divadelních dílen. Budete si moci vyzkoušet, jak se plete košík, vyrábí svíčka nebo dělá hrnek. A při malování vyzkoušet svou fantazii...

Pestrý program je na festivalu Mezi ploty zajištěn i pro pobavení dětí. A ani svého zvířecího miláčka – pokud to není zrovna medvěd grizzly – nebudete muset nechávat doma, protože na festival je vstup povolen skutečně všem.

Hladové žaludky vám uspokojí velké množství stánků na mlsání a na toalety pak nebudete muset potupně odskakovat do křoví – toiky to jistí.

Festival Mezi ploty unikátně spojuje komerční úspěšnost s humanitárním posláním. Akce je benefiční – účinkující se vzdají honoráře ve prospěch jednotlivých psychiatrických léčeben. Těm pak výtěžek ze vstupného slouží na rozvoj kulturních a terapeutických aktivit.

A malé doporučení – počasí bývá na Mezi ploty zvláště rozmarné – Vezměte si s sebou cokoli na hlavu, deštník, ale hlavně deku.

Takže nechoďte dnes do rachoty, pojďte s námi Mezi ploty!

Kompletní program festivalu najdete na www.meziploty.cz.

Letošní ročník nabídne také autorská čtení, výtvarné dílny, zábavu pro děti a mnoho dalšího.


TROCHA HISTORIE NIKOHO NEZABIJE...

1992–2002 – Robert Kozler zakládá Mezi ploty.
2004 – Stem posílá NedomYslenu zprávu – Mezi ploty zná bezmála 83 % Pražanů.
2009 – Mezinárodní krize nezamezila realizaci 18. ročníku.
2010 – Projekt se vyprofiloval v multižánrovou přehlídku s jasnou koncepcí.


MEZI PLOTY JAKO ČESKÝ FENOMÉN...

Festival Mezi ploty se za dobu svého trvání stal kultovní záležitostí, na které nesmí chybět žádný idealista, milovník umění nebo romantik.

S fenoménem Mezi ploty se každoročně setká více než 30 tisíc lidí ze všech koutů republiky.

Podařilo se vytvořit projekt, který má společenské poslání, a přitom je jednou z nejvyhledávanějších kulturních akcí v republice.

Jeho originální myšlenka (nedělat rozdíly mezi umělci s handicapem a ostatními; fakt postižení nijak nezdůrazňovat ani v propagaci, ani přímo na akci) je ojedinělá i v mezinárodním měřítku.

Vysoká návštěvnost potvrzuje, že akce veřejnost významně oslovila. Mezi ploty se staly jakýmsi svátkem lidské solidarity. To je potěšující především v české společnosti, která si svých pozitivních vlastností často přestává všímat.


zdroj zprávy: Johanka Loučímová