Zpráva

Železný major zachrání Brno
vydáno: 26.5.2017
„Sotva se Brno zachumlalo do poklidného podvečera, nad vilou Tugendhat se začaly stahovat temně probleskující mraky. Pohroma přichází! (Tohle město to s náma nemá lehký...)“

Není to New York, Atlanta, Paříž ani Gotham, je to... Brno. Město, které se jen s velkým vypětím sil otřepalo z nedávných katastrofických událostí... Koordinovaný útok entit z třetí dimenze, vycházející z brněnského podzemí přímo pod radnicí, byl zkouškou charakterů všech Brňanů. Dům od domu, ulici od ulice bojoval Deratizátor s modrým "D" na hrudi proti agentům říše mamonu a zapomnění. Až informace získaná legendárním telepatem, panem Ondatrou z Jundrova (třetí chata u řeky za kurty vpravo), rozhodla situaci a zachránila všem krk. Boj to byl nelítostný, mrtvoly ležely všude, uklízecí čety ještě nedávno odstraňovaly stopy fialového hnusu... Ale zvítězili jsme! Třetí entita se stáhla do paralelního vesmíru. Brno slavilo velké vítězství... Sotva se však zachumlalo do poklidného podvečera, nad vilou Tugendhat se opět začaly stahovat temně probleskující mraky.

Další pohroma přichází! Budíky na náložích v kolejišti Hlavního nádraží nelítostně tikají. Kdo pomůže, když "D" bojuje v paralelním vesmíru? Kdo nás zachrání? Přichází Železný Major, část II. - Vykoupení (Divadelní komix), pátá a poslední premiéra sezony 2016/2017, která se uskuteční v BuranTeatru 3. června od 19:30 hod.

Nápad pokusit se o propojení komixového žánru a divadelních postupů se zrodil v hlavě herce Davida Tchelidze, který pro svoji myšlenku nadchl scénáristu Zdeňka Kociána a režiséra Pavla Baďuru. Ve spolupráci s dalšími účinkujícími herci Alžbetou Vaculčiakovou, Lucií Ingrovou, Kristýnou Hulcovou a Pavlem Novákem vznikl komediální příběh plný brněnských stereotypů a superhrdinských skutků. Všechny Spidermany, Batmany, Iron Many a Supermany strčí do kapsy Buranský Železný major!

Procesu zkoušení předcházela fáze studia komixového žánru, jeho stereotypů, výhod i úskalí. Samotné zkoušení pak komentuje režisér Pavel Baďura: „Občas se v našem životě vyskytne nějaká nenadálá metafora. Nebo inscenace. Jako například - to je jízda! Uf! Humpf, jsem si ale naložil! Nebo taky slyšíme zpívat ptáčky a svět je jako letní nebe. Celá scéna se „otevřela“ Další příklady si jistě doplníte. Tedy mohu vám říct, že dělat na divadle komix je jako jezdit na kole se zavázanýma očima a pokoušet se zašít si u toho kalhoty. Ups. We have survived...“

Kromě Buranů se zvláštními schopnostmi na scéně se důležitou složkou stal také kreslený komix z dílny profesionálního kreslíře Martina Šťastného. Scénografie a kostýmů se ujala Lucie Sedláčková, inscenací provází živá hudba Adama Hlavatého.

zdroj zprávy: Miroslav Ondra

Další zprávy