Zpráva

Zemětřesení v Londýně
vydáno: 8.12.2013
Divadlo LETÍ uvede v rámci cyklu scénických skic 8@8 hru Zemětřesení v Londýně v režii Martina Františáka. Hra v Čechách dosud neznámého, v Evropě však úspěšného britského dramatika Mikea Bartletta, která měla v londýnském Národním divadle premiéru v roce 2010, přináší řadu aktuálních témat jako např. ekologické katastrofy, globální oteplování nebo politický lobbismus. Představení se koná ve středu 18. prosince od 20 hodin ve Studiu Švandova divadla.

"Je to šílená doba. Kabaret světa. Cítíte to. My všichni to cítíme. A nedá se s tím nic dělat. Tak raději pijeme a tančíme tak rychle, jak to jen jde..."
Autor na velkém plátně s mnoha postavami, motivy a časovými rovinami (od roku 1968 do roku 2525 a zase zpět) ukazuje příběh tří sester, které se snaží v tomto chaosu dát svým životům smysl, a jejich otce, vědce a génia, který předpovídá celosvětovou katastrofu. Společnost ovládá všudypřítomný strach z budoucnosti stejně jako slastný pocit provinění ze života, který vedeme, nehledíce na důsledky. Nepřítel se blíží, ale tentokrát nemá zbraně... Má bouře, potopy, zemětřesení, oheň a síru...
"Pokud lidé tráví večer v divadle, nestačí jim, aby to bylo „jenom dobré“. Očekávají zážitek. Očekávají, že to bude naprosto pozoruhodné," zdůrazňuje ambiciózní autor, který je považován za jednoho z nejlepších mladých britských dramatiků, což potvrzují také kritiky:

Wow! A ještě jednou wow! Zemětřesení v Londýně Mikea Bartletta je jako velká vzrušující jízda na horské dráze. Vznáší se a klesá, houpe se a zprudka mění směr a nabízí ohromnou dávku jedinečného adrenalinu. Během více jak tříhodinového představení budete mít chuť celou tu hrůzu zastavit a tuto děsivou a zároveň fascinující jízdu opustit; nakonec se jí ale necháte strhnout jejím rytmem, jenž vás nakonec naplní pocitem mírného zadostiučinění a antiklimaxem.
(Charles Spencer, The Telegraph, 5. 8. 2010)

Je celosvětová katastrofa skutečně nevyhnutelná? Pracuje lidstvo na svém sebezničení? Tyto a další otázky zní v nejnovější hře talentovaného mladého dramatika Mikea Bartletta. Zemětřesení v Londýně je brilantně napsaná hra s nanejvýš aktuálními tématy.
(Samuel Marklowe, Time Out, 9. 8. 2010)


Překlad: Lucie Kolouchová
Režie: Martin Františák
Dramaturgie: Marie Špalová

Hrají: Kristýna Frejová, Tereza Hofová, Hana Seidlová, Hedvika Řezáčová, Jiří Böhm, Tomáš Kobr, Vladimír Marek, Ondřej Novák, Josef Vaverka, Martin Veliký


zdroj zprávy: Magdaléna Zelenková (Divadlo Letí)