Zpráva

Zlínské divadlo láká do Bio ráje
vydáno: 24.3.2016
V Městském divadle Zlín probíhají zkoušky na uvedení premiéry inscenace, která vzniká podle slavného oscarového filmu Cinema Paradiso.

Je to film, nebo divadlo? Jisté je, že se filmové prvky budou prolínat divadelním ztvárněním slavného oscarového filmu Giuseppa Tornatoreho Cinema Paradiso s českým názvem Bio ráj. A není to náhoda: příběh vychází právě z prostředí biografu. A tak diváci možná chvílemi nebudou úplně vědět, zda sedí v kině nebo v divadle. Poprvé uvidí inscenaci oblíbeného slovenského režiséra Jozefa Krasuly v sobotu 9. dubna. Ještě před tím mohou přijít ledasco vyzvědět z její přípravy na tradiční předpremiérovou besedu Klevetivá středa 6. dubna v 17 hodin v Dílně. Vstup je zdarma a všichni mají možnost vyhrát dvě vstupenky na některou z repríz.

Jozef Krasula se „zapsal“ ve zlínském divadle inscenacemi ve Studiu Z o Otu Pavlovi, Bohumilu Hrabalovi a Janu Werichovi. Bio ráj se však odehraje ve Velkém sále. „V Zlíne som už pracoval aj na veľkom javisku – bola to inscenácia Mizantrop. Vtedy to bol vlastne režijný záskok a nebolo to presne to, čo by ma priťahovalo. Bio ráj je iný prípad – je to moja srdečná téma, milujem film, podľa ktorého sme napísali náš text a na inscenáciu sa veľmi teším,“ uvedl režisér Jozef Krasula.

A o čem je podle něj příběh Bio ráje především? „Že život nikdy nebude taký, ako ho vidíme vo filme. Že v živote príde chvíľa rozhodnutia, ktorá ho zásadným a nezvratným spôsobom ovplyvní a už niet cesty späť. A tiež o tom, či existuje niečo, čo je dôležitejšie ako láska.“

Divadelní adaptace slavného oskarového filmu Giuseppa Tornatoreho Cinema Paradiso je příběhem veselým, ale i křehce sentimentálním či půvabně nostalgickým. Hraje se v něm o tom, zda je láska více než naplnění osobního talentu navzdory tomu, že přetrháme vazby s nejbližšími a se svými kořeny. Promítač Fredy je už takřka inventářem kina. Jednoho dne k němu do kabiny začne dolézat malý zvídavý klučina. Ten se nechá atmosférou v promítací kabině pohltit natolik, že se mu kino nakonec stane druhým domovem. A promítač Fredy tak trochu druhým otcem. Sledujeme nejen dospívání chlapce, ale také vývoj české kinematografie. Anděl na horách, Kdyby tisíc klarinetů, Starci na chmelu, Sedmikrásky a další české filmy jsou součástí života malého městečka a podvědomě se zapisují i do myslí diváků. A nakonec: není samotný život, který žijeme, neopakovatelným a báječným bijákem?

Scénář napsal režisér společně s dramaturgem zlínského divadla Vladimírem Fekarem. „S Vladimírom sme už zohratá dvojica, písali sme spolu už niekoľko scenárov. Naposledy to bola inscenácia o Voskovcovi a Werichovi Když už člověk jednou je... Takže aj tentokrát sme zvolili osvedčený postup – v lete sme sa zišli na niekoľko dní na našej chalupe na Hutách neďaleko Zuberca, kde sme vytvorili akýsi základ, na ktorom sme potom každý individuálne pracovali. Výsledný text sa postupne rodil vo vzájomnej diskusii. Rád pracujem s Vladimírom, je to chytrý, talentovaný a pracovitý chalan,“ říká režisér.

Autorem scény je Fero Lipták a kostýmy navrhl Ján Kocman. „Scénu a kostýmy vytvorili takisto moji osvedčení spolupracovníci. Dôsledne sme sa na to pripravovali, a tak dúfam, že to bude na javisku aj vidieť. Súčasťou predstavenia bude aj premietanie ukážok zo známych filmov, takže tento moment ovplyvnil scénografické riešenie. Myslím, že diváci sa majú na čo tešiť,“ láká režisér.

Roli režiséra Huga bude hrát Radovan Král, jeho matku Tamara Kotrbová, slavného filmového promítače Alfréda Pavel Leicman, jeho sestru Jana Tomečková, Hugovu milou Elenu Petra Králová v alternaci s Markétou Kalužíkovou, jejího otce Radoslav Šopík. V dalších rolích se objeví Zdeněk Julina, Gustav Řezníček, Josef Koller, Pavel Vacek, Marie Vančurová, Jana Drgová, Tomáš David v alternaci s Vojtěchem Johaníkem, Marek Příkazký, Petr Lukáš či Martin „Čurda“ Juřík.

zdroj zprávy: Hana Vondrášková