Divadlo X10

Henrik Ibsen

Přízraky

Premiéra: 22.3.2014. Obnovená premiéra: 3.12.2016. Překlad: František Fröhlich. Dramaturgie: Lenka Kolihová Havlíková. Výprava: Jana Hauskrechtová. Režie: Jan Frič.

tato inscenace byla dříve uváděna v divadle: Městské divadlo Kladno
> detail původní inscenace


Severské drama s antickými rozměry. Osamělý dům rodu Alvingů skrývá nákazu. Společnost pokrytectví a maloměšťácké přetvářky dusí každý záchvěv radosti ze života. Paní Alvingová marně zápasí s přízraky minulosti, které vyvstávají ze zdí a ubíjejí přítomnost. Přichází její syn Osvald odvrátit temnotu, nebo je neodvolatelně zasažen hříchy svého otce...?
inscenace není vhodná pro děti
Strašnické divadlo
Hodnocení inscenace
Redakce
60 %
Uživatelé
66 %
Hodnocení redakce
Lukáš Holubec 60 %
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení

Hodnocení redakce:
Lukáš Holubec 60 %
(zadáno: 1.1.2017, počet hodnocení: 415)
přínosný / zajímavý komentář
Klasická precizní Fričova režie se tentokráte zaměřila na problémy, pokrytectví a sobectví společnosti. Žel se mi zdá, že text je až příliš spojen s dobou svého vzniku a přenos do současnosti ne zcela zafungoval. Nicméně už zmíněná režie, dále pak výprava a celková atmosféra, dávají inscenaci jedinečný ráz. Výkony Anežky Hessové a Hynka Chmelaře jsou standardně dobré, Miloslav König a Alena Štréblová hrají pak opravdu skvěle, ale nad všemi se mi zdá vyniká Tomáš Petřík. Jeho pastor Manders je ďábelský jak svým zevnějškem (a to nejen kontaktními čočkami), tak i celkovým pojetím. Působivé.
Hodnocení uživatelů:
Domi.Mac 80 %
(zadáno: 21.4.2017, počet hodnocení: 11)
přínosný / zajímavý komentář
Mám moc ráda Ibsena a Friče. Předlohu samotnou znám a nikdy se mi nelíbila tak, jako tady ve Strašnicích. Mám ráda severskou tématiku, ale tohle říznutí tím gotickým stylem tomu moc slušelo. Štréblová hraje fantasticky, stejně jako Koning a Petřík. Mrzí mě, že jsem neviděla Josefíkovou, protože Hessová hodně přehrává. Ale stojí to za návštěvu!
Národosolsobě 70 %
(zadáno: 22.2.2017, počet hodnocení: 207)
Emamele 70 %
(zadáno: 17.2.2017, počet hodnocení: 15)
přínosný / zajímavý komentář
Miluju Ibsena. Miluju Königa. Líbily se mi vyšinuté kostýmy a masky (modré kontaktní čočky pastora, expresionistické líčení Heleny) a některé vyšinuté scény (za všechny třeba metalový řev "není to pojištěné") - trochu mi tam ale chyběla nějaká jednota: občas si to z Ibsena dělalo legraci, občas to bylo naopak smrtelně vážné. Jako by to režijně zůstalo na půli cesty. Herecky (či režijně?) bezradná byla postava Reginy, ta byla o několik řádů horší než představitelé Heleny, pastora a Oskara. Oskarova symbolická písnička na závěr výborná. V divadle je místy ne úplně dobrá akustika.
Petrr 70 %
(zadáno: 19.1.2017, počet hodnocení: 50)
přínosný / zajímavý komentář
V kladenských divadlech jsem viděl třikrát, teď (18. 1. 2017) poprvé ve Strašnicích, přesto se mi hra neomrzela a stále nacházím něco nového. Možná bych i pár procent přidal. Anežce Hessové nelze nic vytknout, ale Regina Evy Josefíkové byla o něco svůdnější a být Osvaldem jí bych snáze neodolal...
SpinarMeNudiChciDivadlo 40 %
(zadáno: 7.12.2016, počet hodnocení: 16)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.