Zpráva

JEDL uvádí premiéru inscenace Manželská historie
vydáno: 24.5.2021
JEDL uvede hned dvě premiéry téže inscenace - jedna se odehraje 22.5. v rámci Divadelního světa Brno a ta druhá 4. června v Praze. Navazovat budou reprízy 5. a 6. června. Inscenací Manželská historie JEDL startuje oslavy desetiletého výročí existence a působení na české alternativní scéně.

Zároveň si tvůrci připomínají další společné výročí. Lucie Trmíková k tomuto uvádí: „Letos je to už třicet let od chvíle, kdy jsme se my tři (Lucie Trmíková, Jan Nebeský, David Prachař pozn.) potkali. Bylo to při zkoušení Oresta v Činoherním klubu, premiéra byla 19. prosince 1991. Tam fakticky sahá začátek naší spolupráce. Bylo mi dvaadvacet a měla jsem pocit, že už všechno umím, jenže tam jsem zjistila, že divadlo může být něco úplně jiného, než než na co jsem byla zvyklá. Byl to pro mě šok v nejlepším slova smyslu. Teprve díky setkání s Nebeským mi došlo, jak chci divadlo dělat“.

Inscenace Manželská historie je inspirována životními i tvůrčími peripetiemi slavného švédského spisovatele a dramatika Augusta Strindberga, světově proslulého „nepřítele žen“.

„Takto byl označován pro své extrémně kritické postoje k emancipaci druhého pohlaví, po které v jeho době volalo stále víc hlasů. Dlužno dodat, že šlo o označení ne zcela zasloužené. Strindberg sice ve svých dílech ženy nezřídka líčí jako mužskou krev sající vampýry, partnerské vztahy jako permanentní boj pohlaví a manželství jako institucionalizovanou prostituci, ale jeho vztah k ženskému plemenu byl ve skutečnosti rozporuplný a ambivalentní a měl daleko k čistému misogynství.“ (Zbyněk Černík)

Autorka scénáře Lucie Trmíková volně pracuje s motivy z knihy Bláznova obhajoba, ve které Strindberg reflektuje svůj vztah se Siri von Essen. Jejich čtrnáctileté manželství zažilo snad všechny myslitelné vztahové vzlety a pády: láska na první pohled, zbožňování nedostupné ženy, utajené těhotenství, odložené dítě, rozvod, svatba, naděje, zklamání, jedno dítě za druhým, nuda, podezírání, žárlivost, nevěra, obviňování, lesbický vztah, pokus o založení divadla... Manželství končí vleklým a bolestným rozvodem. To, že se Strindberg na konci svého života přestěhoval do bytu v ulici, kde se poprvé setkal se Siri, to, že jí a jejich dětem rozdělil všechny peníze za prodej svých autorských práv a že zemřel jen tři týdny po Siriině smrti, svědčí o tom, že to byl vztah pro oba fatální.

Hlavní postavy inscenace Manželská historie jsou hned tři - jeden geniální autor, jedna špatná herečka a jedna dobrá herečka. V režii Jana Nebeského je ztvárňují David Prachař, Lucie Trmíková a Anna Fialová. Místy expresivní působení na scéně s prvky kabaretu živě doprovází přední jazzový klavírista a skladatel Emil Viklický, dále se hrou na trubku o hudební doprovod stará Ladislav Kozderka. Scénu ve spolupráci s Janem Nebeským navrhla dlouholetá spolupracovnice JEDLu Petra Vlachynská, která je rovněž autorkou kostýmů.

zdroj zprávy: Kristýna Kolovratová