Zpráva

Ve Slováckém divadle má premiéru detektivní komedie Fyzikové
vydáno: 20.6.2023
Už tuto sobotu 24. června čeká Slovácké divadlo poslední předprázdninová premiéra. Jde o slavnou hru Friedricha Dürrenmatta Fyzikové, která se na jevištích celého světa objevuje už padesát let. Režie se ujal Lukáš Kopecký, hlavní roli tajemného fyzika Johanna Wilhelma Möbiuse svěřil Tomáši Šulajovi.

O čem hra, jež se na jevišti Slováckého divadla objevuje v téměř osmdesátileté historii teprve podruhé, vypráví? Pod léčebným dozorem slavné psychiatričky se v nóbl sanatoriu setkávají tři pacienti: Herbert Georg Beutler zvaný Einstein, Ernst Heinrich Ernesti vydávající se za sira Isaaca Newtona, a Johann Wilhelm Möbius, který věří, že jej pravidelně navštěvuje biblický král Šalamoun. Vypadá to, že těmto šílencům padla za oběť už druhá ošetřovatelka. Kdo za tím vším vězí? Šílenec či génius? Došlo k vraždě nebo oběti lidstvu? Kdo má co skrývat?

Režisér Lukáš Kopecký prozrazuje, že si na Fyziky myslel už dlouho. „Fyziky jsem si do Slováckého divadla doslova vysnil. Došlo k tomu už před lety, kdy jsem zdejší soubor poznával jako divák, později i jako hostující režisér a viděl jsem vynikající herce, kteří by byli ideální nejenom pro ztvárnění ústřední trojice, ale i pro další postavy,“ přiznává režisér. „Takže můžu s nadsázkou říct, že si herci svým talentem a charismatem doslova řekli o obsazení do té které role,“ dodává Lukáš Kopecký.

Hlavní postavu fyzika Johanna Wilhelma Möbiuse, který už 15 let pobývá v psychiatrickém sanatoriu, ztvárnil držitel Ceny Thálie Tomáš Šulaj. „Fyzikové jsou pro mě černou groteskou s nádechem detektivky, ve které je ale obsaženo i varování lidstva před zneužíváním objevů. Protože pokrok je sice dobrý sluha, ale zlý pán. Vidíme to všude kolem sebe i dnes. Řeší se umělá inteligence, která nás možná brzy všechny schramstne, konflikt na Ukrajině stále hrozí jadernou katastrofou. To všechno je ve Fyzicích obsaženo také,“ vysvětluje Tomáš Šulaj, že i po půlstoletí od svého vzniku má hra současným divákům co říct.

Kromě Tomáše Šulaje se v novince uherskohradišťské scény objeví Zdeněk Trčálek, Jiří Hejcman, Tereza Novotná, Kateřina Michejdová a další. Dramaturgie se ujala Iva Šulajová, výpravy Veronika Watzková, hudbu složil Mario Buzzi a divadelníci využili překlad Jiřího Stacha.

zdroj zprávy: Josef Kubáník