Zpráva

14. Festival 13+
vydáno: 6.1.2023
Od 11. do 14. ledna se v pražském Divadle v Dlouhé koná již 14. ročník Festivalu 13+, který je určen nejen teenagerům, ale všem divákům mladým duchem. Festival 13+ je nesoutěžní přehlídka mimopražských profesionálních divadel, která se tvorbě pro mladé publikum věnují dlouhodobě.

Vedle pravidelných hostů – Naivního divadla Liberec a Divadla Drak z Hradce Králové – se letos pražskému publiku představí Horácké divadlo Jihlava, které do Dlouhé přijede poprvé a festival zahájí autorskou inscenací Tajemství, šílenství, podivnost, láska. Příběhy čtyř mladých hrdinek z povídek Boženy Němcové se prolínají s životy současných studentek ve svébytné a jevištně okouzlující adaptaci Jakuba Čermáka a Barbory Jandové.

Naivní divadlo Liberec přiveze Jukebox, moderovaný hudební kvíz a zároveň energií nabitý divadelní koncert, který vznikl při vynuceném covidovém uzavření divadla. V režii Michaely Homolové účinkuje celý soubor a řada dalších zaměstnanců divadla. Moderuje Vít Peřina, který za „brilantní konferenciérský výkon“ získal na Skupově Plzni Cenu Antonína Šimely.

Závěr festivalu bude patřit královéhradeckému Divadlu Drak, v němž tým hostujícího režiséra Filipa Homoly vytvořil na základě knihy švédské autorky Bey Uusmy křehce poetickou scénickou rekonstrukci jedné pozoruhodné polární výpravy Expedice: Má láska.

Všechny festivalové inscenace jsou autorské a tématem, které je spojuje, je láska. Láska v různých podobách a ztvárněních. Láska partnerská, přátelská i rodičovská se odráží v současném pohledu na výjimečné hrdinky Boženy Němcové v jihlavském Tajemství, šílenství… i ve výběru hitů pro liberecký Jukebox. A v inscenaci Divadla Drak se nenaplněný, a přece pozemské mantinely překonávající milostný příběh stává ústřední linkou vyprávění o jedné od začátku smolné polární výpravě.

Autorkou výtvarného doprovodu letošního ročníku Festivalu 13+ je Valentýna Kloboučníková, která studuje komiks a ilustraci pro děti v posledním ročníku magisterského studia na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni. Pracuje v knihkupectví s uměleckými knihami a občas vede dětské kurzy storyboardu. V budoucnu by se chtěla věnovat vlastní tvorbě v rámci různých médií a pokračovat v experimentování s možnostmi a hranicemi Photoshopu.

Festival 13+ pořádá Divadlo v Dlouhé za přispění svého zřizovatele hl. m. Prahy a s podporou Ministerstva kultury ČR a Státního fondu kultury. Všechna festivalová představení se zaměřují na publikum v teenagerovském věku, což je v domácí divadelně-festivalové nabídce zcela výjimečné. Výjimečné je i festivalové vstupné pro studenty, které začíná na 190 Kč. Hraje se dopoledne pro školy, v podvečer a večer pro veřejnost a Klub mladých diváků.

PROGRAM FESTIVALU

St 11. 1. 19 h a Čt 12. 1. 10 h
Horácké divadlo Jihlava

Božena Němcová, Jakub Čermák, Barbora Jandová
Tajemství, šílenství, podivnost, láska (Ženy Boženy Němcové)
Za čtyřmi magickými slovy se ukrývají čtyři příběhy mladých hrdinek z povídek Boženy Němcové. Ve svébytné divadelní adaptaci se divák ocitne v současné školní instituci, která nese jméno slavné spisovatelky. Jako všude, i tady se studentky musí vyrovnat nejen se školou a školními povinnostmi, ale především se sebou.
Režie Jakub Čermák

Pá 13. 1. 19 h
Naivní divadlo Liberec
Jukebox

Moderovaný hudební kvíz a zároveň energií nabitý divadelní koncert v podání celého souboru a řady dalších zaměstnanců Naivního divadla Liberec se koná při příležitosti jednoho trestuhodně opomenutého výročí. Výročí vynálezu jukeboxu! Stačí si vybrat píseň, stlačit tu správnou páku mechanického jukeboxu a kapela SOK okamžitě spustí! Na playlistu jsou samé hity, navíc ověřené časem! Směs žánrů od 60. let 20. století až do současnosti. Výběr písní je sice omezený, výkon kapely však limity nezná.
Režie Michaela Homolová

So 14. 1. 17 h
Divadlo DRAK, Hradec Králové
Bea Uusma, Filip Homola
Expedice: Má láska

Inscenace se vydává po stopách tříčlenné pionýrské expedice inženýra Andrého z roku 1897, která se neúspěšně pokusila dobýt severní pól s pomocí horkovzdušného balónu. Příběh v sobě skrývá romantického ducha objevování a objevitelství, tragiku lidských osudů, které se předčasně završily kdesi v polární pustině, nenaplněnou osudovou lásku i řadu úsměvných, groteskních momentů souvisejících se samotným záměrem expedice.
Režie Filip Homola


Vstupenky jsou v prodeji v pokladně i na webu, kde je rovněž možné uplatnit studentskou/dětskou či seniorskou slevou.

zdroj zprávy: Karola Štěpánová