Zpráva

Frekvence důvěry, nekorektní psychologické monodrama s více hlasy
vydáno: 2.11.2021
Nekorektní psychologické monodrama Frekvence důvěry vzniklo pro Lucii Brychtovou, která se v něm naplno vrací na česká jeviště. Do projektu se zapojily Iva Janžurová, Vilma Cibulková, Igor Orozovič ad., jež ztvárnili hlasy některých postav. Inscenace bude uváděna v Divadle Na Prádle.

Cesta k inscenaci
Po odchodu do Prahy (srpen 2016) Lucie Brychtová pracovala na své první autobiografické inscenaci Jsem žena. Po jejím uvedení a vystoupení v pořadech 13. komnata či Show Jana Krause se rozhodla téma transgender jednou pro vždy hodit za hlavu a věnovat se pouze herectví a zpěvu. Proto v roce 2018 začala psát s Martinem Hýbnerem monodrama Frekvence důvěry. „Jdu do toho,“ prohlásila Luciina kolegyně Vilma Cibulková poté, co si přečetla scénář. Lucie Brychtová jí ho přinesla s prosbou, aby jí ztvárnila postavu matky. Stejně reagovala také Iva Janžurová, její kolegyně z Národního divadla. Mimochodem Lucie Brychtová k ní vzhlížela jako ke svému hereckému vzoru už od dob studia na brněnské konzervatoři. Lucie je kromě herectví obdařena také pěvecky. „Je to bez legrace fenomenální zpěvačka,“ uvedl Igor Orozovič v interview pro TV Magazín. Lucii požádal, aby nazpívala ústřední píseň Frankie The Armless pro jeho představení Bezruký Frantík. A Lucie ho na oplátku poprosila, aby složil a nahrál hudbu pro její projekt Frekvence důvěry, v němž hlavní postava Olga čtyřikrát zazpívá. Igor Orozovič jí pak kromě toho namluvil postavu Dušana.

O Lucii Brychtové
Lucie Brychtová se v roce 2011 z osobních důvodů musela rozloučit s herectvím a stát se nápovědou. V roce 2016 z Městského divadla v Brně odešla do Národního divadla v Praze. Po odchodu do Prahy se k herectví vrátila. Vytvořila s kolegou Vaškem Púčikem inscenaci Jsem žena založenou na jejím příběhu. Ale protože považuje téma transgender ve svém životě za uzavřené a nechce s ním být spojována, rozhodla se napsat monodrama, v němž by na jevišti vytvořila postavu, která s jejím životem a osudem nemá nic společného. V Národním divadle, kde pracuje jako nápověda dosud, dostala dvě herecké příležitosti v drobných rolích. Větší možnost realizovat se na jevišti ND jí nabídl Daniel Špinar, když ji obsadil jako zpěvačku do svého inscenování hry Mnoho povyku pro nic, které bude mít premiéru v květnu 2022. V ND se Lucie spřátelila s Ivou Janžurovou, Igorem Orozovičem a dalšími kolegy. A ti ji podpořili v projektu, který s Martinem Hýbnerem napsala a připravila pro inscenování na jaře roku 2020. (Pak přišla pandemie, takže se premiéra třikrát přesouvala.) Pro svůj projekt získala také kolegyni Vilmu Cibulkovou, která Lucii v roce 2017 nabídla, aby spolu vytvořily postavy matky a dcery v zajímavém dramatu. Ačkoli z tohoto projektu sešlo, Vilma přijala Luciinu nabídku ztvárnit roli matky v projektu Frekvence důvěry. Více o Lucii na www.luciebrychtova.cz.

Frekvenci důvěry
Inscenace Frekvence důvěry má podle autorů podtitul nekorektní psychologické monodrama s více hlasy. Nekorektní je svým pojetím psychologické poradny, kterou vede psycholožka Olga (Lucie Brychtová). Autoři Lucie Brychtová a Martin Hýbner se ve svém textu pohybují na hranici reality a fikce, odžitého a smyšleného. „Řešíte svá trápení raději s přáteli, nebo s odborníkem? Věříte tvrzení, že sdílená starost je poloviční starost? A co přísloví kovářova kobyla chodí bosa? Jak vlastně tyto tři otázky spolu souvisejí?,“ ptají se potenciálního diváka v anotaci ke svému představení. Lucie Brychtová jako Olga je na jevišti po celé představení sama, proto jde o monodrama. S více hlasy znamená, že během celého představení promlouvají další postavy. Jsou to hlasy, které ztvárnili právě Vilma Cibulková, Iva Janžurová, Igor Orozovič, Tereza Groszmannová, Pavol Smolárik, Sára Venclovská, Marián Chalány, Filip Rajmont, Lucie Polišenská a Pavlína Štorková. Monodrama sice začíná komicky... „Ale svým zvratem v ději a vyvrcholením je to spíš tragikomedie,“ naznačuje Lucie Brychtová.

Premiéra: 15. listopadu 2021 od 19.00, Divadlo Na Prádle, Besední 3, Praha Kampa
1. repríza: 30. listopadu 2021 od 19.00, Divadlo Na Prádle, Besední 3, Praha Kampa

Web: www.frekvenceduvery.cz
.