Zpráva

HaDivadlo uctí smutné jubileum Jiřího Bulise
vydáno: 14.9.2023
HaDivadlo připravuje vzpomínkový večer na hudebního skladatele a dlouholetého spolupracovníka mnoha alternativních divadel Jiřího Bulise, který před třiceti lety tragicky zemřel. Událost pod názvem Nekonečný valčík Jiřího Bulise: Citovky a řachandy proběhne v sobotu 23. září 2023 od 18.30 v HaDivadle. Bulisova hudba přitom zazní v podání legendárních herců HaDivadla i Husy na provázku, českých alternativních kapel i brněnského uskupení Ensemble Opera Diversa. Večerem bude provázet Bulisův kolega a kamarád – režisér Břetislav Rychlík.

Jiří Bulis byl hudebník, klavírista a především skladatel divadelní, scénické, filmové a jazzové hudby. Narodil se v Chomutově a po maturitě se přesunul do Brna, kde vystudoval hudební kompozici na JAMU. Silný odkaz po sobě zanechal na scénách divadelní alternativy, a to hlavně HaDivadla, Divadla na provázku a Činoherního klubu. Jeho hudba zazněla ve filmech Věry Chytilové či Juraje Jakubiska, významné je i jeho hudební album Tiché písně, které nazpíval Bulis se svým klavírním doprovodem. „Jiří Bulis mne kdysi omráčil, když se mi dostalo do rukou jeho gramofonové EP. Připadalo mi to jako čtyři úplně nejkrásnější skladby, co jsem slyšel za dlouhá léta,“ vzpomíná na své první setkání s Bulisovou písňovou tvorbou brněnský hudebník Martin E. Kyšperský.

Letos v květnu tomu bylo třicet let, co Jiří Bulis tragicky zemřel při autonehodě. K příležitosti výročí jeho úmrtí plánuje HaDivadlo připomenout jeho tvorbu a odkaz, které byly významnou součástí jedné historické éry českého divadla. Večerní program Nekonečný valčík Jiřího Bulise plánovaný na sobotu 23. září by tak měl být setkáním mnoha Bulisových přátel, kolegů, blízkých a pamětníků a zároveň znovu rozeznít Bulisovu hudbu ve starých i nových interpretacích.

„Já jsem vzhledem k letopočtům Jiřího Bulise osobně nezažila. Ale tím, že mám v sobě dlouhodobě vepsané jeho texty a melodie, zejména díky albu Tiché písně, je pro mě důležitým, tak nějak blízkým člověkem. A to už od doby, kdy jsem nemohla tušit, že se ocitnu v HaDivadle. Myslím, že jeho tvorba, něžná, důvtipná i mile vtipná, zároveň syrová, má svou velkou sílu i pro naši současnost a vlastně pro jakoukoliv dobu, pokud v ní budou žít lidé. Možná jí na působivosti dodává i to, že dodnes zůstala mnohými neobjevená. Nedokážu si představit, že bychom v HaDivadle ke smutnému výročí nepřipravili vzpomínkový večer. Ale prozradím, že se také už nějakou dobu vážně bavíme o vydání nového alba písní Jiřího Bulise,“ říká intendantka HaDivadla Anna Stránská.

Součástí programu budou vystoupení současných i starších, legendárních herců HaDivadla a divadla Husa na provázku, ale i bývalých spolupracovníků z obou divadelních scén. Významným bodem programu bude uvedení několika znovuobjevených mini oper z pera Jiřího Bulise, které interpretuje brněnské hudebně-divadelní uskupení Ensemble Opera Diversa v režii Kateřiny Křivánkové. Zahraje i dcera Jiřího Bulise se svou kapelou Lucie Dlabolová Band. Lucie Dlabolová se na organizaci večera podílí i koncepčně a o připravované akci říká: „Na tátu mám vzpomínky ohraničené a zakonzervované v dětství. Moc se mi líbí představa, že se v HaDivadle sejdou všichni, které v životě nějakým způsobem zasáhl a společně tak vytvoří živý a o něco komplexnější obraz. Ať už nás ovlivnil při osobním setkání nebo třeba jen písněmi nebo scénickou hudbou. Že se tam sejdou lidé, kteří, ač jinak třeba i docela vzdáleni, mají jedno společné: Jiřího Bulise.“

Nekonečný valčík Jiřího Bulise bude první událostí pořádanou k příležitosti 50. výročí založení HaDivadla. Divadlo své narozeniny oslaví na jaře 2024 v Prostějově, kde bylo původně založeno a po několik sezon zde před přesunem do Brna působilo. Následující výroční 50. sezona v letech 2024/25 představí bohatý program na oslavu minulých, ale i současných podob HaDivadla.

Jiří Bulis (* 3. října 1946), chomutovský rodák, zahynul tragicky jako šestačtyřicetiletý 12. května v roce 1993. Měl za sebou muziku k inscenacím kultovní a světové éry Boleslava Polívky, bez kterých by Bolek nebyl Amem, Pepém, Šaškem ani Trosečníkem (jak připomněl Jiří Černý v Divadelních novinách), stejně jako k nejsilnějším opusům Arnošta Goldflama v HaDivadle, k představením Činoherního klubu, Draku, Ypsilonky. Jeho muzika zněla ve filmech Chytilové, Jakubiska, Luthera, Feniče, v divadlech ve Francii, Finsku, Německu, Polsku a Maďarsku. Zabil se měsíc po návratu z USA, kde jeho muziku začali objevovat.

Krom herců HaDivadla a Divadla Husa na provázku – včetně těch už poněkud starších a legendárních – se večera zúčastní kapely české alternativy. Uvedení se dočkají znovuobjevené miniopery v podání Ensemble Opera Diversa. Vystoupí i kapela dcery Jiřího Bulise – Lucie Dlabolová Band. Rekonstruovat se bude jazzová skladba, kterou napsal Jiří Bulis v 15 letech. Mezi účinkujícími se dále objeví Divadlo X, studenti pražské DAMU s Přemyslem Rutem a brněnské JAMU s Dadou Klementovou. Nebudou ani poslední členové legendárního a v šedesátých letech zakázaného Divadélka v podloubí, pro které psal tehdy šestnáctiletý Jiří Bulis hudbu. Jedním z vystupujících bude i ve spojení na dálku Jolyon Naegele, americký novinář, jemuž Jiří Bulis napsal píseň ke svatbě.

Zůstaly tady také přes dvě stovky zcela originálních písní. „Každá z nich je malým geniálním dílem,“ tvrdí strážce Jirkova odkazu, jeho spolužák z Janáčkovy akademie múzických umění, emeritní houslista brněnské filharmonie a jazzman Jan Dalecký.

Nekonečný valčík Jiřího Bulise
Koncert k poctě geniálního skladatele Jiřího Bulise.
Koncepce: Břetislav Rychlík, Lucie Dlabolová, Kateřina Křivánková a kolektiv HaDivadla
Režie: Břetislav Rychlík
Scéna: Jiří Kolář


zdroj zprávy: Tereza Teerink Turzíková