Zpráva

Hádka o umění v divadle Reduta
vydáno: 22.4.2024
Slavná komedie Yasminy Rezy Obraz slaví 30 let. A nemohla si dopřát lepší oslavu než premiéru na jednom z jevišť Národního divadla Brno, v Redutě. V režii Štěpána Pácla se diváci mohou těšit na 3 hvězdy mužského souboru Činohry NdB – Petra Kubese, Petra Bláhu a Pavla Čeňka Vaculíka.

Yasmina Reza se po prvních literárních pokusech stala v roce 1994 celosvětovou hvězdou právě díky komedii Obraz. Ta se i v České republice stala nesmírně populární a dočkala se mnoha uvedení. Pojednává o věcech naprosto zásadních, univerzálních a srozumitelných napříč jednotlivými kulturami.

„Ta hra je excelentně napsaná, chytře a vtipně. Nemůže nic ztratit ani po třiceti letech, protože ji Yasmina Reza nepsala jen proto, aby byla vtipná. V té hře jde o hodně, o to, jestli se podaří zachránit přátelství. Jsou asi opravdu jen dvě věci, na kterých v životě záleží: rodina a přátelé. Přijít o jedno z nich je jako ztratit půlku života,“ vyjadřuje se ke hře a k jejímu poselství kmenový režisér Národního divadla Brno Štěpán Pácl. Zkoušení probíhalo zcela atypicky a mimo zavedené zvyklosti NdB. První čtená zkouška se udála v Domě umění města Brna už v září loňského roku a zkoušení nebylo koncentrované do obvyklých 6 týdnů, ale prolínalo se celou sezonou. Takže představitelé tří kamarádů měli hodně času dostat se Markovi, Borisovi a Ivanovi po kůži.

Zápletka Obrazu je jednoduchá. Boris si koupí za 200 000 euro bílý obraz s bílými proužky. Marek s touto koupí nesouhlasí a tvrdí, že celé pořízení obrazu je pouze projevem snobismu. A chudák Ivan se mezi nimi snaží lavírovat, protože kamarádství je to jediné, co ho drží nad vodou.

Yasmina Reza nejen že napsala hru nesmírně vtipnou a živou, ale zároveň použila chytrý způsob práce s jazykem. Použitím prázdných slovních konstrukcí a slovních stereotypů Reza „odhaluje člověka jako někoho, kdo se sice tváří, že dokonale rozumí okolnímu světu a dokáže se ho jazykem zmocňovat, ale ve skutečnosti se projevuje jako někdo, kdo se nedokáže vyznat ani sám v sobě“, charakterizuje autorčin styl Štěpán Pácl. A pokračuje: „Yasmina Reza je velmi rafinovaná a velmi chytrá autorka, kombinací trefně volených slov dovádí své postavy do neuvěřitelně komických situací. Ale s pochopením, takže se smějeme a pláčeme zároveň.“

Jednoduchou a funkční scénografii vytvořil scénograf a umělecký šéf Divadla Spejbla a Hurvínka David Janošek. Nechal tak vyniknout to, co je na celé inscenaci nejdůležitější. Chemii mezi Petrem Kubesem, Pavlem Čeňkem Vaculíkem a Petrem Bláhou.

-----
Premiéra 26. 4. v 19:00 v divadle Reduta

Překlad: Michal Lázňovský
Režie: Štěpán Pácl
Asistentka režie: Martina Náhlíková
Dramaturgie: Vít Kořínek
Scéna a kostýmy: David Janošek
Jazyková spolupráce: Eva Spoustová

Osoby a obsazení:
Marek - Petr Kubes
Boris - Pavel Čeněk Vaculík
Ivan - Petr Bláha


zdroj zprávy: Petr Tlustý