Zpráva

Havel a Dienstbier na jevišti poprvé spolu
vydáno: 14.2.2023
Po dlouhé době se na jeviště libereckého divadla vrací jeden z textů Václava Havla. Je to slavná Audience z roku 1975, dnes již téměř zlidovělá hra o disidentu Vaňkovi a jeho nadřízeném v pivovaru Sládkovi. Jedná se o velmi absurdní dialog, který ve své prostotě a naivitě ukazuje na bizarnosti života v komunistické totalitní společnosti. Vzhledem k tomu, že se jedná o hru jednoaktovou, bylo třeba ji pro inscenování doplnit o ještě jeden kratší titul. Naše dramaturgie nakonec zvolila méně známou aktovku Jiřího Dienstbiera Příjem, což je hra z roku 1984, kterou její autor dedikoval Václavu Havlovi „k prvnímu společnému roku na svobodě“. Dějově navazuje na Audienci, spisovatel Vaněk se tu setkává opět s užvaněným Sládkem, tentokrát v prostředí nápravného zařízení, jak komunisté pokrytecky nazývali vězení.
Místo piva, které teklo proudem v Audienci, se tu sice nalévá čaj a káva, ale budete příjemně překvapeni, jak se Dienstbierovi podařilo „trefit“ obě známé postavy s jejich charakteristickými „hláškami“. Hra bude mít právě v Liberci světovou divadelní premiéru – dosud byla uvedena pouze formou scénického čtení a také jako rozhlasová hra.

Liberečtí divadelníci neskrývají nadšení, že pro režii těchto aktovek získali Břetislava Rychlíka, umělce, který se s oběma autory osobně znal, byl jejich přítelem a pohyboval se s nimi v prostředí disentu. I pro něj je to velká výzva a také završení jednoho slibu. Jak nám sám prozradil: „Kdysi jsem Jiřímu Dienstbierovi slíbil, že až se naskytne vhodná příležitost, uvedu jeho hru na jevišti. Jsem tedy moc rád, že touto inscenací svůj slib plním.“

Dramaturg Jiří Janků nám ke zkoušení titulu prozradil: „Příprava inscenace byla velmi specifická. Abychom důkladně nasáli atmosféru konkrétních prostředí, navštívili jsme v rámci zkoušení svijanský pivovar i rýnovickou věznici. Důležitá byla také beseda s Františkem ‚Čuňasem‘ Stárkem, signatářem Charty 77, bývalým politickým vězněm a později i důstojníkem BIS. Ten nám na jedné ze zkoušek velmi barvitě a zasvěceně popsal život v komunistickém vězení a výrazně tak pomohl celému inscenačnímu týmu s interpretací textu.“

Součástí Rychlíkova inscenačního záměru byl také nápad vytvořit jakousi mezihru, která by obě aktovky propojila. Proto doplnil text o verše Ivana Martina Jirouse alias „Magora“. Jeho básně z vězeňského prostředí, které vyšly v samizdatu ve sbírce Labutí písně, jsou svérázným svědectvím doby a také intimním nahlédnutím do duše politického vězně. Ačkoliv se o tom příliš neví, první vydání této sbírky je velmi úzce spojeno s naším městem. Další z vězněných disidentů, Jiří Gruntorád totiž tajně propašoval Magorovy verše z Valdického vězení, když jej převáželi k vazebnímu soudu právě do Liberce. Na chodbě před soudní místností je pak tajně předal Daně Němcové a to velmi originálním způsobem. Více prozrazovat nebudeme, pokud chcete vědět, jak přesně k tomu došlo, přijďte se podívat do Malého divadla.

Premiéra inscenace Audience a Příjem v režii Břetislava Rychlíka proběhne 17. února 2023 v Malém divadle a v hlavních rolích uvidíte Martina Polácha, Tomáše Váhalu a Václava Helšuse. Věříme, že se tento autentický návrat do naší nedávné minulosti stane zajímavým zpestřením probíhající divadelní sezony DFXŠ.

zdroj zprávy: Eleonora Kočí