Zpráva

Korespondence V+W končí – již za týden proběhne přímý přenos derniéry legendární inscenace Divadla Na zábradlí
vydáno: 21.6.2023
Korespondence V+W - inscenace Jana Mikuláška s Václavem Vašákem a Jiřím Vyorálkem v titulních rolích Jiřího Voskovce a Jana Wericha opustí repertoár divadla po bezmála deseti letech. Ve spolupráci s filmovou distribuční společností bude vyprodaná derniéra zároveň živě přenášena do více než 80 kin po celé republice. Podívejte se na nový trailer!

Divadlo Na zábradlí se loučí s legendární inscenací Korespondence V+W – jevištní adaptace rozsáhlých dopisů, jež si komici vyměňovali od Voskovcovy emigrace až do smrti, slavila za bezmála deset let a necelých dvě stě repríz úspěch nejen na domácí scéně, ale i po celé republice a na řadě zahraničních festivalů, ať už v Polsku, Maďarsku, Belgii či v USA. Nyní mají diváci po celé republice možnost zhlédnout poslední uvedení z pohodlí kinosálu ve svém městě – distribuční společnost Aerofilms zprostředkuje širokému publiku přímý přenos vyprodané premiéry, která proběhne v úterý 27. června. Společnost Aerofilms dalším derniérovým přímým přenosem zároveň navazuje na rekordní úspěch promítání inscenace Ucpanej systém v podání souboru pražského Dejvického divadla. V tuto chvíli je do přenosu derniéry zapojeno přes 80 kin po celé republice – na Korespondenci V+W se tak diváci budou moci podívat 27. června od 19.00 nejen ve většině pražských kin, ale také například v brněnském Univerzitním kině Scala nebo v menších sálech od Sokolova až po Opavu. Vstupenky jsou již v prodeji na webu Aerofilms.

Korespondence V+W zachycuje postavy Jiřího Voskovce a Jana Wericha v letech 1948–1980. Staří přátelé a nerozluční umělečtí partneři čelí nejen odloučení z důvodu Voskovcovy emigrace, ale i s věkem se zhoršujícímu zdraví či rodinným tragédiím. „Když byla anexe Krymu v roce 2014, rezonovala pasáž o nevyzpytatelném rozpínavém Rusku. Ta je dnes bohužel znovu aktuální. Ale vzhledem k tomu, že se inscenace týká i velmi osobních věcí, jako jsou nemoci, deprese nebo úmrtí v rodině, je aktuální vždycky,“ říká představitel Jiřího Voskovce Václav Vašák. „Mně pokaždé udělá radost, že mladí lidé na ta různá témata reagují – ať už jde o reakce na vyprávění o událostech roku 1968, nebo že si někdo v představení najde své vlastní téma, že mu třeba odešel někdo blízký. Každé představení je díky tomu jiné,“ dodává. Václava Vašáka a Jiřího Vyorálka v rolích Voskovce a Wericha doplňuje v inscenaci také Anežka Kubátová v roli Werichovy ženy Zdeničky. Svou hvězdnou jízdu zakončí herecká trojice jubilejní 200. reprízou od počátku uvádění inscenace v Divadle Na zábradlí. S proslulou scénou i jejími fanoušky se tak za týden rozloučí legenda, na niž se bude ještě dlouho vzpomínat.

-----

Jiří Voskovec, Jan Werich
Korespondence V+W

Režie a výběr hudby Jan Mikulášek
Dramaturgie Dora Štědroňová
Scénografie Svatopluk Sládeček
Kostýmy Marek Cpin
Hrají Václav Vašák, Jiří Vyorálek a Anežka Kubátová
Premiéra 16. září 2013
Derniéra 27. června 2023
Délka představení 150 minut včetně přestávky


Korespondence Voskovce a Wericha je silnou výpovědí o životě dvou mimořádných lidí v nelehké době. Vzájemné listy legendárních tvůrců Osvobozeného divadla, jejichž cesty se po únoru 1948 rozešly, jsou strhujícím svědectvím nejen jejich originality a umělecké zralosti, ale současně odhalují i osudy těchto významných osobností v bipolárním světě, plném železných opon a studených válek. Tyto dopisy, které například u Jiřího Voskovce představují vrchol jeho poválečné literární tvorby, jsou neocenitelným dokladem duchovního světa V+W. „Forma zkratky, krátká spojení, divadelní narážky, privátní kódy, k tomu brilantní stylizace a neuvěřitelná oslovení i podpisy,“ – tak velice výstižně charakterizuje tuto korespondenci kritika.

zdroj zprávy: Lucie Flemrová