Zpráva

Nová autorská inscenace Miroslava Hanuše
vydáno: 13.4.2023
S koncem dubna odpremiéruje Městské divadlo Kladno pátý titul letošní sezony. Bude jím nová autorská inscenace Miroslava Hanuše, která nese název Stalinův poslední western a humorně pojednává o jednom z temných okamžiků světových dějin. Premiéra proběhne 29. dubna v hlavním sále MDK.

Je 5. března 1953 a právě umírá Josif Vissarionovič Stalin. Velký fanoušek amerických westernů a nejnebezpečnější muž planety za sebou zanechává pokřivený a vražedný svět, který se s jeho smrtí propadá do naprostého chaosu. Kdo bude teď vládnout? Co mám udělat pro to, abych to byl já, a co jsou pro to ochotni udělat ostatní? A jak to udělat, abych alespoň přežil? Stalinův poslední western je krutá groteska plná toho nejčernějšího humoru, jejíž autor našel způsob, jak se zlu vykloubené doby a jejích postav konečně vysmát.

Hru napsal (a režíruje) přímo pro Městské divadlo Kladno Miroslav Hanuš, který vycházel ze skutečných historických událostí a postav. „V životě lidí, stejně jako v životě divadla jsou okamžiky, kdy bychom se měli vyjádřit k některým velmi důležitým věcem kolem nás. To ovšem neznamená, že by to nemělo být formou humornou, v tomto případě až ukrutně groteskní. Protože jak známo smích, stejně jako pláč očišťuje,“ vysvětluje Miroslav Hanuš volbu tématu. Paralel mezi historií a současností je totiž celá řada.

Více informací o inscenaci (https://www.divadlokladno.cz/repertoar/stalinuv-posledni-western/)

Miroslav Hanuš - Stalinův poslední western
režie: Miroslav Hanuš
dramaturgie: Adéla Vondráková
scéna: Nikola Tempír, Jakub Perut
kostýmy: Linda Holubová
hudební dramaturgie: Jana Rambousková
pohybová spolupráce: Martin Pacek
projekce, asistent režie: Vít Kořínek
hrají: Jana Rambousková j.h., Miroslav Večerka, Kristina Sitková, Lenka Zbranková, Barbora Hron Vovsíková, Lukáš Pečenka, Tomáš V. Hron, Jakub Hubert, Jiří Š Hájek, Michael Vykus, Kryštof Dvořáček, Michal Kuboušek

Premiéra: 29. dubna 2023 v hlavním sále MDK
Nejbližší reprízy: 2. 5., 12.5., 22.5.


zdroj zprávy: Dagmar Brandlová