Zpráva

Nová sezóna Divadla D21: NORMALIZUJ(E)ME SE
vydáno: 22.10.2023
První premiérou Divadla D21 v nové sezóně bude autorská inscenace někdejšího uměleckého šéfa, režiséra Jiřího Ondry s víceznačným názvem MEIN GOTT!. Ondra se touto premiérou symbolicky vrací na komorní scénu v Záhřebské 21, a to po více než pěti letech od jeho poslední premiéry.

Jiří Ondra: MEIN GOTT!
Netočte mě zezadu. Pravdivá dokumentární sonda do života dvou nesmrtelných hvězd
Hrají: Anita Krausová j. h., Hana Mathauserová, Richard Fiala j. h., Jiří Panzner j. h., Lukáš Šolc
Režie: Jiří Ondra, Dramaturgie: Kristýna Čepková, Hudba: David Hlaváč, Výprava: Karel Czech
Premiéra: 28. října 2023
První reprízy: 31.10., 28.11.2023


Autentická inscenace ze života Karla Gotta a Ivany Trump, celebrit, které na dálku spojoval stejný cíl: jít za svým životním snem. Stejný cíl, dvě různé cesty. Čím si mohou být podobné? Co je nutné udělat, aby se sen stal skutečností? Co má společného Jiří Panzner s Donaldem Trumpem?

Je středa 21. června 2017 a Ivana Trump s Karlem Gottem spolu obědvají v Obecním domě v Praze. Oba dva právě získali ocenění Ambasador České republiky za šíření věhlasu naší země i daleko za jejími hranicemi. Můžete si o tom myslet, co chcete, ale je to fakt (a ukázaná vždycky platila a platí). Dvě různé a různě složité cesty se spojují v jednom bodě. A nejen to. Mnohé se teprve stane. Mnohé bude předmětem budoucnosti. Mimochodem: je to náhoda nebo osud, že ONA zemřela ve stejný den, kdy ON se narodil? Komu sláva zaručí věčnost? A jakou věčnost?

Režisér a autor v jedné osobě k tomu dodává: „Osobní příběh, který sami o sobě vyprávíme, může dnes obsahovat cokoliv. Žijeme, se svými možnostmi a prostředky komunikace, ve světě hyperreality, která je snad reálnější, než realita samotná. Skutečnější než ve skutečnosti. Život se stává živějším, ale obratně vytvářený punc pravdy může skrývat, jak to bylo doopravdy. A jak to bylo doopravdy? To se dozvíte v naší inscenaci. Napínavá dokumentární hra splétá dohromady dobové materiály, výpovědi méně známých známých a kamarádů, autentické ukázky a nadčasovou fikci. V popředí zájmu inscenace sice stojí dvě slavné osobnosti československých i českých dějin, ale nenechte se zmást, postupně se objevují otázky zásadnější: Jak by se mělo umění nebo showbyznys politicko-společensky angažovat? A je možné se vůbec neangažovat? Je normalizace symptomem konkrétního režimu? Kolik zlatých sošek se dá za život nastřádat?“

-----
21. SEZÓNA DIVADLA D21, 2023/24: NORMALIZUJ(E)ME SE
Sezóna, v níž si budeme klást otázky týkající se lidské normálnosti, „normalizovatelnosti“, ale také potřeby normalizovat, nebo prostě svazovat sebe i druhé konvencí a tím i nesvobodou. Stejně tak budeme zkoumat lidskou touhu po svobodě, ať už té vnitřní nebo obecné. Jaká je vlastně cena svobody, pravdy a autenticity? A jakou protihodnotu jsme ochotni za ni nabídnout?

PREMIÉRY SEZÓNY:
Jiří Ondra: MEIN GOTT! / premiéra 28.10.2023
Režie: Jiří Ondra

Šimon Spišák podle Moliéra: TARTUFFLÁŽ / premiéra v únoru 2024
Režie: Šimon Spišák

Václav Havel: Vernisáž / premiéra v červnu 2024
Režie: Jakub Šmíd


zdroj zprávy: Kristýna Čepková