Zpráva

Nový směr Divadla Na Prádle od sezony 2017/18
vydáno: 2.6.2017
V úterý 30. května se v Divadle Na Prádle odehrál koncert za účasti známých hvězd muzikálu. Výtěžek koncertu přispěl na nový invalidní vozík pro dramaturga Ondřeje Doubravu. Zároveň byl během večera představen nový umělecký i produkční tým, umělecká koncepce Divadla Na Prádle i první titul plánovaný na sezonu 2017/2018.

S ohledem na potenciál, který Divadlo Na Prádle skýtá, došlo na počátku roku 2017 k dohodě o spolupráci mezi provozovatelem Divadla Na Prádle, zastoupeným Petrem Hruškou a členy spolku art4rent (čteno artforrent) – Markétou Schröckovou a Tomášem Vaňkem. Cílem a smyslem této dohody je znovuoživení původní umělecké činnosti Divadla Na Prádle a vytvoření nové komorní hudební scény odpovídající současné moderní poptávce.

Hudba v divadelním tvaru byla spjata s tímto prostorem již od vzniku Umělecké besedy.
Směr Divadla Na Prádle v jeho nové moderní éře je stát se vedle činoherní i komorní hudební scénou, centrem pro zahraniční i původní českou tvorbu té nejvyšší třídy ve spolupráci s prověřenými i začínajícími talenty všech uměleckých oborů. Repertoárem od klasiky až k novým dílům s velkou sdělností a silným emocionálním nábojem, prioritně v české či světové premiéře, a to ve vlastní produkci či spolupráci s producenty, kterým poskytujeme bezkonkurenční úroveň podpory.
Příjemné prostředí Divadla Na Prádle, jeho kavárny a galerie, chceme otevřít nejen nadaným tvůrcům, ale také zájemcům o spolupráci. Prostřednictvím atraktivní, různorodé programové nabídky pro všechny generace chceme přilákat i ty diváky, kteří dosud nemají s divadlem žádnou zkušenost.

Divadlo Na Prádle bylo vždy zároveň stagionou. V posledních letech také centrem setkávání různých kultur a jazyků. V neposlední řadě také místem pro vzdělávání a volnočasové aktivity. Vše bychom rádi zachovali, vytvořili nové příležitosti, a mimo hlavní záměr prezentace divadla, jako nové pražské komorní hudební scény, chceme tento unikátní prostor na Malé Straně u břehu Vltavy otevřít širším komunitám a stát se významným společenským centrem Starého města. Naším cílem je být majákem pro všechny a velvyslancem umění celého světa.

„Divadlo Na Prádle je jedním z nejstarších divadel v Praze. Je to úžasný prostor se silným geniem loci a právě v těchto chvílích prochází přípravami na novou etapu. Stavíme dramaturgický plán, oslovujeme umělce a další spolupracovníky, budeme se snažit zlepšit služby směrem k divákovi, ať už pohodlnějším sezením v sále, zavedením nového online systému nákupu vstupenek, vytvořením přehlednějšího webu, máme v plánu i nové technické vybavení divadla ohledně světel a zvuku. Je toho samozřejmě mnohem více, ale počítám, že vše bude běh na dlouho trať,“ říká Tomáš Vaněk.

Prvním profilovým projektem nové hudební scény bude česká premiéra amerického muzikálu Jonathana Larsona Tick, Tick… BOOM!, kterým navážeme na předchozí výjimečný úspěch muzikálu RENT, uváděného v anglické i české verzi Na Prádle v letech 2013 – 2015. Tick, tick …BOOM! je autobiografický muzikál Jonathana Larsona, držitele Pulitzerovy ceny a Ceny Tony. Příběh skladatele a jeho nutných obětí, pro které by se mohl stát divadelním průkopníkem. Dílo se čtrnácti písněmi, deseti rolemi pro tři herce a kapelu odkryje cestu umělce, jež vedla až k broadwayskému megahitu RENT. V českém překladu Michala Zahálky a Jana Šotkovského je premiéra v plánu na únor 2018.

Divadlo v tuto chvíli hledá finančního partnera-investora, mecenáše, donátora, filantropa, který bude důvěřovat naší myšlence, jejímu smyslu a potenciálu. Rádi bychom navázali dlouhodobou spolupráci a s radostí vítáme kohokoliv, kdo je ochoten vést v tomto smyslu dialog. Smyslem naší činnosti není v první řadě zisk finanční, proto potřebujeme vaši pomoc, za kterou budeme vděční. Pomoc jakéhokoliv charakteru je vítána.

zdroj zprávy: Markéta Schröcková