Zpráva

OLDstars věří a nenávidí: nové monodrama v bytovém divadle H2/O
vydáno: 19.9.2019
Umělecká skupina OLDstars uvede ve dnech 20. – 22. září v pořadí šesté ze série monodramat. Novinkou bude tentokrát hra z prostředí Blízkého východu Věřím a nenávidím italského dramatika Stefana Massiniho. V hlavní a jediné roli se představí Klára Cibulová, absolventka hereckých škol v Nice a v Cannes.

„Věřím a nenávidím je unikátním textem pro jednu herečku ztvárňující celkem tři postavy: radikalizující se palestinskou studentku, izraelskou profesorku dějin a americkou vojačku. Palestinsko-izraelský konflikt jde zde nahlížen ze třech pohledů, které se však ve vztahu k momentálním okolnostem neustále mění. Divák je konfrontován s vlastními předsudky a výpovědi postav v něm budí střídavě sympatie i nesouhlas. Cílem je dát publiku příležitost naučit se nahlížet se na světové problémy z různých stran,“ říká o hře dramaturgyně inscenace Lucie Flemrová.

Režisér Ondřej Kulhavý má za sebou v rámci OLDstars již čtyři úspěšné inscenace. Jeho posledním dosavadním počinem byl Molièrův Don Juan, se kterým skupina letos v létě objela Českou republiku. Proti velkému open-air projektu je tak monodrama uváděné v malém bytovém divadle velmi rozdílným počinem a, jak Kulhavý sám říká, výzvou. „Je to obrovský rozdíl. Moje poslední režijní práce byla inscenace s devíti herci a spoustou rekvizit, zamýšlená pro obrovské open-air scény jako městské parky, zámecká nádvoří a podobně. Věřím a nenávidím zkoušíme s jednou herečkou, minimální scénografií a na jevišti 5x2 metry. Zkoušení je navíc dost intenzivní, ale věřím, že se naše práce vyplatí,“ usmívá se. První čtená zkouška proběhla 10. srpna 2019 a od té doby se zkouší každý den. I herečka Klára Cibulová přiznává, že i jí hra často klade překážky: „Nejtěžší je neztratit obezřetnost a nesklouznout do stereotypizace zobrazovaných postav. Je přitom potřeba neodchýlit se od dramaturgie naší inscenace a zachovat si nadhled. Nejsou tu jen dvě strany, nejde jen o Palestinu a Izrael, ale o ten přesah, který konflikt i Massiniho drama mohou mít.“

Podobný záměr měl zřejmě i sám autor, který svou pobídku k vnímavosti zahrnul do původního názvu hry. Credoinunsolodio je slovní hříčka, která se dá přeložit jako Věřím v jednoho boha nebo i Věřím v jednu nenávist. České premiéry Věřím a nenávidím proběhnou již tento víkend, od pátku 20. do neděle 22. září. OLDstars text uvedou v překladu Ireny Novotné, která má již na kontě překlady Massiniho her Dynastie – Lehman BrothersFreud aneb Výklad snů.

zdroj zprávy: Nicol Hrabovská