Zpráva

Soubor Farma v jeskyni chystá premiéru inscenace Český hrdina
vydáno: 21.11.2023
Farma v jeskyni v nové autorské inscenaci Viliama Dočolomanského přivádí na scénu příběh inspirovaný novinářkou, která se zabývala kauzou „prvního českého teroristy“. Inscenace Český hrdina otevírá dialog o moci empatie – o tom, jak se vzájemně ovlivňujeme, vytváříme nečekaně silné vazby jak v osobním životě, tak skrze politický marketing. Premiéra v lednu 2024 divákům přinese dynamickou pohybovou inscenaci nabitou ironií, živou hudbou, a silnou vizuální složkou. Dále navážou doprovodné edukační programy pro školy i veřejnost.

„Já se musím jít podívat, jak vypadá jejich zahrádka, co voni říkaj, jak žijou, protože jinak jim nebudu rozumět.“ – Ivana Svobodová

Ona je novinářka. V roce 2017 zkoumala kauzu českého důchodce, který podlehl dezinformační kampani a jal se zachránit svou milovanou českou zemičku. „To vás zaujme, že někdo pokácí stromy, chce vykolejit vlak, a předstírá, že je Muslim.“ K příběhu se dostává blíž, než kdokoliv jiný. Seznámí se s důchodcovou ženou, naslouchá. Vžívá se, ztotožňuje, až se v příběhu sama ztratí.

Českém hrdinovi se politické prolíná s intimním, veřejné s osobním. Na pozadí nechvalně proslulé kauzy vzniklo pouto mezi dvěma ženami, které by se jinak nesešly. Politikova kampaň ovlivnila důchodce, ačkoliv se nikdy osobně nepotkali. Navzájem se prakticky neznají a mají radikálně odlišné vnímání světa. Přesto se neubrání vzájemnému ovlivnění i fascinaci. A to natolik, že se důchodce pokusí vykolejit vlak a novinářka nakonec po měsíci investigace knihu nenapíše.

Jak je pro Farmu v jeskyni obvyklé, diváci se mohou těšit na nevšední zpracování, nadsázku a charismatické performery Hanu Varadzinovou, Michaelu Králikovou, Andreje Štěpitu, Matúše Szegha a hudebníky Štěpána Janouška a Miloše Klápště pod režijním a choreografickým vedením Viliama Dočolomanského. Ivana Svobodová se vzniku inscenace účastní formou rozhovorů a konzultací s tvůrci.

-----
Tvůrčí tým a obsazení:
Režie, choreografie: Viliam Dočolomanský
Scénografie a kostýmy: Lucia Škandíková
Dramaturgie: Sodja Lotker, Markéta Hrehorová
Účinkují: Hana Varadzinová, Michaela Králíková, Andrej Štepita, Matúš Szegho
Hudba: Štěpán Janoušek, Miloš Klápště
Zpěv: Hana Varadzinová


Premiéry inscenace proběhnou 29. a 30.1.2024 v 19:00 v Centru současného umění DOX, Multifunkční sál DOX+. Další reprízy se odehrají v termínech 26. a 27.2.2024.

-----
EDUKACE
Na tematický výzkum k inscenaci soubor navazuje edukačními programy pro 2. stupeň ZŠ, střední školy i širokou veřejnost. Prezentace těchto edukačních programů proběhne v listopadu 2023 v Centru současného umění DOX.

Na výzkumu a edukačních programech soubor spolupracuje s odborníky a odbornicemi, jako jsou: novinářka Ivana Svobodová, experti na dezinformace Nikola Hořejš (STEM) a Jaroslav Valůch, digitální antropoložka Marie Heřmanová, odborník na politický marketing, vedoucí katedry politologie na Masarykově univerzitě v Brně Otto Eibl, předsedkyně spolku Občankáři Tereza Vodičková a další. Edukační program bude zahájen po premiéře inscenace Český hrdina v únoru 2024.

-----
O FARMĚ V JESKYNI
Mezinárodní divadelní soubor Farma v jeskyni je v České republice průkopníkem fyzického divadla a autorských inscenací vycházejících z neprobádaných aktuálních témat, jejichž dopadu se nevyhneme, ale přesto je ještě plně nevnímáme. Soubor je charakteristický expresivním pohybovým projevem a nezaměnitelným žánrovým rukopisem na rozhraní pohybového divadla, hudby, video artu a filmu. Od roku 2018 působí Farma v jeskyni jako rezidenční soubor Centra současného umění DOX, se kterým sdílí odvahu vyjadřovat se uměním k palčivým tématům a překračovat zavedené hranice kulturního světa. Neváhá nabourávat obvyklé způsoby myšlení a otevírat nové náhledy na dění ve společnosti i chápání jednotlivých uměleckých forem.


zdroj zprávy: Linda Havlíček Skarlandtová