Zpráva

Velká inscenace Malé mořské víly
vydáno: 5.3.2024
Poslední premiérou sezóny bude v sobotu 9. března od 18:00 Malá mořská víla režiséra Jakuba Vašíčka a dramaturga Tomáše Jarkovského. Ve výpravné inscenaci uvidí diváci velké množství minorských tváří včetně zpěvačky a šansoniérky Moniky Načevy či tuto sezónu končícího ředitele Minoru Zdeňka Pecháčka.

„Daleko v moři je voda tak modrá jako nejkrásnější listy chrpy, a tak čistá jako nejčistší sklo. Ale je také hluboká. Tak hluboká, že ani žádné lano s kotvou se ke dnu nedostane. Několik kostelních věží by se muselo na sebe postavit, aby dosáhly ode dna až na hladinu. A tam dole bydlí mořští obyvatelé. Mezi nimi také malá mořská víla.“

Známý pohádkový příběh H. Ch. Andersena o lásce a sebeobětování se dočkal celé řady divadelních i filmových zpracování. V tuzemsku je asi nejznámější filmová verze Karla Kachyni. Minorská verze se sice drží Andersenovy fabule, nicméně tvůrci si vybrali pro ně nejzajímavější motivy a na jejich základě vypráví příběh ve svém vlastním stylu. Inspirací jim přitom byla i jiná literární díla. Samotný Andersen zde pak vystupuje jako jedna z postav. Výsledkem je příběh o hledání našeho místa ve světě, o tom, kam směřujeme a čeho jsme ochotní se vzdát.

„Ten náš příběh je trochu jako cibule a má více vrstev. V úplném základu je vlastně o schopnosti dívat se na svět jinýma očima, o touze vymýšlet si a vyprávět příběhy a dobírat se skrz ně ke skryté podstaty věcí. O potřebě jít svou vlastní cestou a ochotě zaplatit za to i náležitou cenu,“ říká dramaturg Tomáš Jarkovský.

V inscenaci hraje zásadní roli hudba skladatele Daniela Čámského v podání tradiční minorské kapely. O „výpravnost“ Malé mořské víly se postarali scénograf Kamil Bělohlávek a kostýmní výtvarnice Tereza Vašíčková a Kateřina Housková.

-----
Informace o inscenaci
Premiéra: 9. března 2024 v 18:00
Nejbližší reprízy: 15. března v 18:00 a 22. března v 17:30


Vstupenky jsou k dostání buď online na www.minor.cz nebo v pokladně divadla (Po–Pá 10:00–13:00 a 13:30–18:00; So–Ne 11:00–18:00)
Přístupné divákům od 8 let


Inscenační tým
Režie: Jakub Vašíček
Dramaturgie: Tomáš Jarkovský
Scéna: Kamil Bělohlávek
Kostýmy: Tereza Vašíčková, Kateřina Housková
Hudba: Daniel Čámský
Pohybová spolupráce: Dora Sulženko Hoštová
Fotografie z představení: Zbyněk Hrbata
Hrají: Hedvika Řezáčová, Anna Bubníková, Ivana Huspeková, Bára Mišíková, Monika Načeva, Mikuláš Čížek, Vendula Holičková, Václav Jelínek, Pavol Smolárik, Karel Kratochvíl, Petr Reif, Ondřej Bauer, Daniel Šváb, Zdeněk Pecháček
Kapela: Jan Hrovatitsch, Jan Matásek, Dalibor Mucha, Filip Nebřenský, Lubomír Nohavica, Tomáš Vychytil


zdroj zprávy: Josef Horák