Zpráva

Zuzana Kronerová ve Vršovickém divadle MANA v břitké komedii Gin Game
vydáno: 31.10.2018
První novinkou na repertoáru aktuální sezony Vršovického divadla MANA je inscenace Gin Game. Hra amerického dramatika D. L. Coburna, ověnčená Pulitzerovou cenou, je obrazem života, napínavou komedií a ojedinělou hereckou příležitostí pro Zuzanu Kronerovou a Dušana Sitka. Příběh o karetní vášni a křehkém přátelství představí režisér Ondřej Zajíc v premiéře 13. listopadu 2018.

Vršovické divadlo MANA otevírá sezónu břitkou komedií Gin Game. Právě jednoduchá karetní hra "Gine Game" je ve hře amerického autora D. L. Coburna, která získala v roce 1978 Pulitzerovu cenu, trefnou a aktuální metaforou. „Gin Game je obrazem života. Proč někdo stále vyhrává, aniž by se o to jakkoli přičinil, zatímco jiný, i když vynakládá spoustu energie na vynalézání nejlepších strategií, je vždycky tím poraženým? A je ten, kdo vždy vítězí, opravdu vítězem?,“ Tak přibližuje chystanou novinku Věra Mašková, dramaturgyně inscenace a od září také nová umělecká šéfka vršovické scény.

Štěstí v lásce nebo ve hře?
Napínavý, komorní příběh pro dva výjimečné herce Gin Game se nejprve hrál na Broadwayi s Humem Cronynem a Jessicou Tandyovou. Od té doby obletěl doslova celý svět a nabídl ojedinělou hereckou příležitost mnoha hvězdám. Ve Vršovicích se v tragikomedii o tom, jak si svůj „podzim života“ chystáme už od nejútlejšího mládí, spolu s Dušanem Sitkem představí v hlavní roli Zuzana Kronerová, dvojnásobná držitelka Ceny Český lev. „Tragikomedie je žánr, který miluji!,“ říká herečka a dodává: „Hra je o lidském údělu žít svůj život nejlépe, jak umíme. A také o tom, že náš život jednou skončí a my se na to musíme připravit – a zkusit se s tím smířit. Nejtěžší to bývá pro ty, kteří nikoho nemají, což je i případ našich dvou postav ze hry Gin Game.“ I proto zve na představení diváky všech věkových kategorií. „Důvod je prostý. I oni budou jednou staří. A z naší inscenace se mohou poučit a zároveň se u ní dobře pobavit,“ láká na chystanou novinku Zuzana Kronerová, pro níž má zkoušení ve Vršovickém divadle MANA hned dvojité kouzlo. Slovenská diva totiž ve Vršovicích i bydlí. Příběh břitké milostné komedie Gin Game ji bavil hned od začátku: prozrazuje leccos o našich omylech a životních přetvářkách, které nás mohou doběhnout v jakémkoli věku.

A jak je to se slavným úslovím „štěstí ve hře, neštěstí v lásce“? Pokud je tím, koho obehráváme někdo cizí a lhostejný, pak naše hra asi na naši lásku velký vliv mít nebude. Ale co když je naším spoluhráčem někdo blízký? Kolik našich výher unese? Nejen o tom je novinka vršovické scény Gin Game.

Premiéru inscenace v režii Ondřeje Zajíce s výpravou Dany Hávové uvidíme 13. listopadu, veřejná generálka bude 12. listopadu a první repríza pak 14. listopadu 2018.

Divadelní comeback
Repertoár VDM obohatí také obnovená premiéra Zahrada Jane Austenové a s ní i divadelní legenda Divadla na Zábradlí a držitelka tří cen Alfréda Radoka Marie Málková. Titul současné české dramatičky Lenky Lagronové o osudu slavné anglické spisovatelky v režii Radovana Lipuse tak nabízí další herecký koncert na vršovické scéně. V dalších rolích uvidíme Apolenu Veldovou a Lucii Štěpánkovou. Inscenace je převzata z Divadla Viola.

Do konce roku přibude na programu VDM ještě původní česká hra Země česká, domov můj. Drama o vlastenectví inspirované skutečným osudem legionáře a varhaníka vršovického kostela zrežíruje Pavel Khek. Do hlavní role obsadil Milana Kačmarčíka, dále hrají Vilém Udatný, Máša Málková a Jan Hofman. Premiéra bude 19. prosince 2018.

zdroj zprávy: Jana Bryndová