Zpráva

„Česká sezóna“ v Divadle D21
vydáno: 3.9.2020
Divadlo D21 vstupuje do divadelní sezóny 2020/2021 a jeho vedení i členové souboru společně s diváky pevně doufají, že už proběhne normálně a bez omezení…
„Budeme se snažit, aby to byla sezóna nemilosrdně pravdivá, ironická, ale také laskavá. Střílet do vlastních řad je vždycky náročné, ale stojí to za to,“ říká dramaturgyně Kristýna Čepková. Na co se můžete těšit?


„ZEMSKÝ RÁJ TO NAPOHLED”
Tak zní podtitul sezóny literárních adaptací i autorské inscenace; sezóny o naší národní povaze. Kdo jsme? A co znamenáme pro ostatní. Kým chceme být v kontextu současného světa?
V nadcházející sezóně bude Divadlo D21 reflektovat naši společnost s humorem a nadhledem, ale zároveň se dotkne i nepříjemných stránek našeho já.

Co to znamená být v dnešní době Čech? Na co si to hrajeme? Co si o sobě myslíme? Je naše země skutečně tím zemským rájem?
Odpovědi na tyto otázky bude D21 hledat především v premiérových inscenacích této sezóny. V září novou tvorbu odstartuje umělecký šéf divadla, Jakub Šmíd, s inscenací Spalovač mrtvol (Ladislav Fuks), která bude rozkrývat oportunismus konce třicátých let versus oportunismus dneška. Na přelomu roku si však soubor odlehčí obnovenou premiérou hravé pohádky Kubula a Kuba Kubikula (Vladislav Vančura).

Po novém roce se pak D21 pustí do autorského projektu dua Vašíček – Jarkovský s názvem Emil čili O Háchovi. Spory o osobnost třetího československého prezidenta Dr. Emila Háchy se vedou bez ustání a znovu se rozhořely u příležitosti výročí jeho úmrtí. Lze je ale vůbec někdy definitivně a spravedlivě rozhodnout? A co tyto diskuse vypovídají o dnešku a o nás samých?
V sezóně poslední premiéry se pak ujme mladý režisér Ondřej Štefaňák, který zpracuje román Franze Kafky Amerika. Anotace inscenace slibuje road-movie o cestě českoněmeckého Honzy fantasmagorickou krajinou duše mladého člověka.

TRADIČNÍ ZAHÁJENÍ SEZÓNY
Kromě běžných představení a čtyř premiér proběhne i tentokrát v Divadle D21 celá řada doprovodných akcí. Bude to např. projekt Komu zvoní Hana, který se po odmlce vrátí do foyer divadla. Chybět nebude ani tradiční zahájení a zakončení divadelní sezóny známé jako Vinohradská tancovačka. Její zahajovací vydání se uskuteční ve čtvrtek 17. září od 18.00. Kromě setkání s herci a se všemi, kdo k D21 neodmyslitelně patří, se diváci mohou těšit na koncert skupiny TERNE ČHAVE, která byla opět zvolena příznačně pro téma celé sezóny.

NOVÍ ČLENOVÉ SOUBORU 
Herecký soubor Divadla D21 prozatím opustila herečka Kristýna Podzimková, která se věnuje mateřským povinnostem. V jejích dosavadních rolích na repertoáru ji zastoupí kolegyně Stela Chmelová, Ivana Machalová j. h. a nová tvář mezi hostujícími herci Jaroslava Košková.
Posilou souboru se stává Samuel Neduha, který tu není žádným nováčkem. V minulé sezóně jste ho například mohli vidět jako hosta v premiérovaných inscenacích Čarodějův učeňZločin a trest. Přichází také kmenová dramaturgyně Kristýna Čepková, která s divadlem v minulosti také několikrát spolupracovala.

zdroj zprávy: Karolína Stellová