Zpráva

Chebské divadlo oslaví svět dětské fantazie pohádkami Miloše Macourka
vydáno: 25.4.2019
Západočeské divadlo v Chebu se chystá na v pořadí čtvrtou premiéru „Sezóny šprtů a repetentů“, která je tentokrát určena především mladším divákům. Rodinná inscenace s názvem O hrochovi, který se bál očkování, vychází z pohádek mistra nonsensu a nespoutané fantazie Miloše Macourka, který je mimo jiné duchovním otcem Macha a Šebestové, opice Žofky nebo princezny Arabely.

Inscenátoři (režisér Petr Vydarený, dramaturgyně Martina Pokorná a výtvarnice Tereza Vydarená) vybrali z několika desítek Macourkových pohádek čtyři: kromě titulního Hrocha ještě Šaty s pávy, housaty a jeleny, Jak dělá slunce duhuOstrov pro šest tisíc budíků. Ty pak propojili vlastním autorským příběhem trojice dětí, čekajících v dětském koutku velkého obchodního centra na své nakupující rodiče. Diváci se tak dozvědí například to, kam se poděje fantazie, když se děti příliš dlouho dívají na televizi nebo do monitoru.

Pohádka O hrochovi, který se bál očkování je režijním debutem herce plzeňského Divadla Alfa Petra Vydareného, který několik let strávil v hereckém angažmá také v Západočeském divadle v Chebu (Woody v Divotvorném hrnci, Kristián v Cyranovi, Taxikář v Ženách na pokraji nervového zhroucení, atd.). Na jevišti se v dětských rolích objeví dospělí herci Pavel Richta, Karolína Jägerová a Jindřich Skopec, dědečka hraje Pavel Marek a jako tajemný pan Hroch se po delší pauze vrací Tomáš Kolomazník.

Velký důraz je v inscenaci kladen na výtvarnou stránku, kterou navrhla a připravila Tereza Vydarená. Diváci si kromě živých herců užijí i dva typy loutek, obří stylizované kostýmy budíků a dokonce nefalšovaný trojrozměrný hologram.

V dětském koutku obchodního centra Fantazie se zkrátka dějí neuvěřitelné věci! Přesvědčit se o tom mohou rodiče s dětmi poprvé v neděli 28. dubna od 15 hodin. Doporučený věk diváků je od 5 let výše.

zdroj zprávy: Martina Pokorná

Další zprávy